Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VIII.16..) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 09. 01

Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló, 2010. évi I. törvény 96.§-ban kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az alábbi rendeletet alkotja:



A rendelet hatálya

1. §


E rendelet hatálya Mátraszele Község közigazgatási területén történő házasságkötésekre terjed ki.


Értelmező rendelkezések

2. §


E rendelet alkalmazásában:

1. hivatali helyiség: Mátraszele Község Önkormányzata által térítésmentesen biztosított, az házasságkötés lebonyolítására alkalmas hivatali helyiség (3142 Mátraszele, Szabadság út 65. és Szabadság út 94.)

2. hivatali munkaidő: az önkormányzati hivatal Szervezeti és Működési szabályzatában meghatározott munkarendje

3. többletszolgáltatás: a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés


A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályai

3. §


  1. Hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés lebonyolítása – az anyakönyvi eljárásról szóló törvényben foglalt feltételek teljesülése esetén – akkor engedélyezhető, ha az házasságkötés méltósága, tekintélye nem csorbul, a személyes adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított, továbbá a felek az anyakönyvi eljárásról szóló, 2010. évi I. törvény 18.§ (3) bekezdésében foglaltakról nyilatkoztak.
  2. A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli és/vagy hivatali munkaidőn kívüli létesítése iránti kérelmet jelen rendelet 1. számú melléklete szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani az önkormányzat jegyzőjéhez a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg.


(3) Házasságkötés hivatali munkaidőn kívül hétfő-csütörtöki napokon 16.15 órától 18 óráig, pénteki napon 13.45 órától 18 óráig, szombati napon 9 órától 18 óráig terjedő időszakban engedélyezhető.


(3) Sem a hivatali helyiségen kívüli, sem a hivatali időn kívüli házasságkötés a már jegyzőkönyvvel előjegyzésbe vett házasságkötések lebonyolítását nem veszélyeztetheti.



A házasságkötés miatti többletszolgáltatásért fizetendő díjak


4. §


(1) A hivatali munkaidőben és hivatali helyiségben lebonyolított házasságkötés mint alapszolgáltatás térítésmentes.

(2) Házasságkötés hivatali helyiségen kívüli lebonyolításáért 20.000 Ft díjat kell fizetni az önkormányzat részére.


(3) A hivatali munkaidőn kívüli, de a hivatali helyiségben történő házasságkötés lebonyolításáért 20.000 Ft díjat kell fizetni az önkormányzat részére.

(4) A hivatali munkaidőn kívül és a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés lebonyolításáért 30.000 Ft díjat kell fizetni az önkormányzat részére.




Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke

5. §


Az anyakönyvvezetőt nyilatkozata alapján a hivatali munkaidőn kívül bonyolított házasságkötések során végzett munkája ellentételezéseként a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy házasságkötésenként e rendelet 7.§-a szerinti közreműködési díj illeti meg.


6. §


(1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt házasságkötésenként 15.000.- Ft díjazás illeti meg.

(2) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt házasságkötésenként 15.000. - Ft díjazás illeti meg.

(3)A hivatali munkaidőn kívül és a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt házasságkötésenként 15.000 Ft díjazás illeti meg.


Szolgáltatási díj megfizetése

7. §


(1) E rendeletben a többletszolgáltatásért fizetendő díjak megfizetése az erre rendszeresített postautalványon történik, melyet az anyakönyvvezető a házasságkötési szándék bejelentésekor ad át a szolgáltatást igénybe venni kívánóknak.

(2) Az anyakönyvvezető – a jegyző engedélye alapján – a jelen rendeletben meghatározott összegű szolgáltatási díj befizetésének igazolását követően tűzi ki a szolgáltatást igénybevevőkkel egyeztetett időpontra az házasságkötés időpontját.

(3) A fizetendő szolgáltatási díjról a szolgáltatást igénybevevők részére a hivatal számlát állít ki.



Záró rendelkezések

8. §


  1. Jelen rendelet 2017. szeptember 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően indult eljárásokban kell alkalmazni.
  2. Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti a házasságkötésekkel összefüggő díjazásról szóló, 10/2012.(VIII. 15.) önkormányzati rendelet.








Mellékletek