Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2018 (XI.14..) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 11. 30

Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2018 (XI.14..) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.11.30.

Mátraszele Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Mátraszele Község Roma Nemzetiségi Önkormányzat véleményének kikérésével - a helyi közművelődési feladatok ellátására vonatkozóan az alábbiakat rendeli el:

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Mátraszele Község Önkormányzata a művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

2. § (1) Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az önkormányzat adottságainak figyelembevételével megszervezi az alábbi közművelődési alapszolgáltatást, melynek keretében feladata:

- a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése,
- a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása.
(3)A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:
a)a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési, vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét,
b)a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,
c)fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

3. § (1)1

(2)2

(3)3 Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátását, valamint a 2. § (2) bekezdésében foglalt közművelődési alapszolgáltatásokat, jogi személyiséggel nem rendelkező formában működő – az önkormányzat kormányzati funkción nyilvántartott - közösségi színtérben biztosítja a Mátraszele, Szabadság út 94. szám alatti épületben, "Közösségi Színtér és Könyvtár" elnevezéssel.

4. § Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a településen működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti,

hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel,
b)oktatási-nevelési intézményekkel,
c)civil szervezetekkel, alapítványokkal.

5. § A feladatellátás működési kiadását az önkormányzat éves költségvetésében tervezi meg. A működési kiadásokon felül a felújítás, nagyobb karbantartási kiadásokat nevesítetten szintén az önkormányzat éves költségvetésében irányozza elő.

6. §4 A közművelődési feladatellátást az alábbi bevételi források biztosítják:

a) központi költségvetési hozzájárulás,

b) pályázati úton elnyerhető támogatások,

c) a fenti források kiegészítésére az önkormányzat teherbíró képessége figyelembevételével önkormányzati saját bevételek.

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet 2018. december 1. napján hatályba.

1

A 3. § (1) bekezdését a Mátraszele Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

2

A 3. § (2) bekezdését a Mátraszele Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

3

A 3. § (3) bekezdése a Mátraszele Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § a Mátraszele Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.