Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2018 (VIII.15..) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2019. 11. 25- 2021. 07. 31

Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2018 (VIII.15..) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról[1]

Mátraszele Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló, 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló, 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 3. § (1)- (3) és a 7. § (1) bekezdésében meghatározott személyekre, az Sztv. 32/A. § (1) bekezdésében meghatározott illetékességi szabályok alapján.

Eljárási rendelkezések

2. §

1. A pénzbeli és természetben nyújtott támogatások megállapítása iránti kérelem a Mátraszelei Közös Önkormányzati Hivatalnál (a továbbiakban: hivatal), a személyes gondoskodást nyújtó ellátások iránti kérelem – a Salgótarján és Térsége Önkormányzatainak Társulása által fenntartott - Egészségügyi-Szociális Központnál nyújtható be.

2. A pénzbeli és természetben nyújtott támogatások igényléséhez szükséges, és törvénnyel, kormányrendelettel, miniszteri rendelettel nem szabályozott kötelező beadványmintákat az e rendelet 1. számú és 2. számú melléklete tartalmazza.

3. A jogerősen megállapított pénzbeli támogatást, ha törvény, illetve kormányrendelet másként nem rendelkezik – nyolc napon belül kell kifizetni. A vis mayor helyzet enyhítésére nyújtott támogatás azonnal kifizethető, de legfeljebb három napon belül kifizetendő.

4. A támogatás kifizetését a támogatott kérelmének megfelelően házipénztárból, átutalással vagy postai úton kell teljesíteni.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendeletben használt fogalmak és az általános eljárási szabályok tekintetében az Sztv-ben meghatározottakat kell alkalmazni.

Települési támogatás

4. §

1. A képviselő-testület az Sztv. rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként – pénzbeni és természetbeli formában - települési támogatást nyújt e rendeletben meghatározott feltételek szerint.

1. A települési támogatás keretében nyújtható támogatás:

1. a kérelmező által életvitelszerűen lakott lakás fenntartásával kapcsolatos (azaz lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó) rendszeres kiadások viseléséhez, VAGY

b) egyszeri települési támogatás a szociálisan rászorulók részére, ÉS

c) temetési támogatás elhunyt hozzátartozó eltemettetésének költségeihez

hozzájárulásként.

1. A települési támogatás iránti kérelmeket átruházott hatáskörben a polgármester bírálja el.

1. A lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó települési támogatás akkor nyújtható, amennyiben az egy háztartásban élők jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át.

1. Az (2) bekezdés a) pontja alapján lakhatási kiadásokhoz nyújtott települési támogatást három hónap időtartamra kell megállapítani, a kérelem benyújtásának hónapja 1. napjától. A támogatást havi rendszerességgel kell fizetni, a havi támogatás összege 5000.- Forint.

1. Az (2) bekezdés b) pontja szerint a kérelmező szociálisan akkor rászorult, amennyiben az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át. A települési támogatást az önkormányzat természetbeni formaként étkezési csekk utalvány formájában nyújtja, az utalvány beváltható e rendelet függelékében felsorolt üzletekben levásárlással, illetve étkeztetés szolgáltatást nyújtónál napi egyszeri étkezés, ebéd megrendelésére.

1. A szociálisan rászoruló részére nyújtható települési támogatás egyszeri támogatás, amely a tárgyév folyamán legfeljebb három alkalommal állapítható meg, és annak együttes összege a 15.000 forintot nem haladhatja meg. A támogatás alkalmankénti összegét 3.000-5.000.- forint között lehet megállapítani.

1. A (2) bekezdés a) és b) pontja szerinti települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazolásokat.

1. Amennyiben a kérelmező a települési támogatást elhunyt hozzátartozó eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként kéri - a (4) és (6) bekezdésekben foglaltaktól eltérően - a családi jövedelemhatárt nem kell vizsgálni. A (2) bekezdés c) pontja szerinti esetben a temetési támogatás összege egyszeri 20.000.- forint.

1. A (2) bekezdés c) pontja szerinti támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a kérelmező nevére kiállított, a temetési költségekről szóló számlát, és az elhunyt halott anyakönyvi kivonatát.

Tanévkezdési támogatás[1]

4/A §

A képviselő-testület a gyermekek, tanulók beíratásának, beiskolázásának segítése érdekében, tanévkezdési támogatást nyújt az alábbi feltételek szerint:

Az a szülő, akinek gyermeke a helyi óvoda, vagy a helyi általános iskola beíratott gyermeke, tanulója, egyszeri, tanévkezdési támogatásra jogosult. A támogatás iránti kérelmet minden év augusztus 1. és szeptember 30. között lehet benyújtani. A kérelmeket a polgármester bírálja el. A támogatás egy gyermek után egyszer vehető igénybe. A támogatásnak nem feltétele a mátraszelei lakcím megléte. A támogatás összege óvodás gyermek esetén 10.000 Forint/gyermek/nevelési év, általános iskolai tanuló esetén 30.000 Forint/tanuló/tanév.

Idősek napi utalvány [2]

4/B §

A képviselő-testület az időskorúak szociális helyzetének javítása céljából valamennyi, mátraszelei, 67. életévét betöltött lakos részére, természetbeni ellátásként, évente egy alkalommal, idősek napi utalványt biztosít. Az utalvány összege 7.000 Ft/fő/ év. Az utalvány e rendelet függelékében felsorolt üzletekben levásárlással váltható be. E támogatás megállapítása hivatalból történik, kérelmet nem kell benyújtani. [3]

Rendkívüli települési támogatás

5. §

1. A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújt.

2. Rendkívüli települési támogatásban elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások - így különösen elemi kár elhárításához, betegséghez kapcsolódó kiadások - vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

1. A rendkívüli települési támogatás kérelemre és hivatalból is megállapítható. A rendkívüli települési támogatás egyszeri támogatás, összege legalább az öregségi nyugdíj legkisebb összege, de nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszörösét.

2. A rendkívüli települési támogatás 5. § (3) bekezdés szerinti összegének meghatározásához a rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazolásokat.

3. A rendkívüli települési támogatás elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

Szociális szolgáltatások

Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások

6. §

1. A személyes gondoskodás keretében biztosított szociális alapellátási formák:

1. étkeztetés,

2. házi segítségnyújtás,

3. jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,

4. közösségi ellátások,

5. támogató szolgálat,

6. nappali ellátást nyújtó szociális intézmény.

7. családsegítés

1. Az önkormányzat a szociális rászorulók részére a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokat a Salgótarján és Térsége Önkormányzatainak Társulása által működtetett Egészségügyi-Szociális Központ útján biztosítja.

Záró rendelkezések

7. §

1. A rendelet 2018. szeptember 1-én lép hatályba.

2. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testületének az egyes szociális ellátások rendjéről szóló 7/2012. (V.3.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

KÉRELEM
Települési támogatásra

a) települési (lakhatási kiadásokra)

b) egyszeri települési támogatás természetbeli formában

(étkezési csekk vagy étkezés igénybevétel formájában)

c) települési (temetési)

A megfelelő bekarikázandó! *

Az igénylő adatai:

Kérelmező neve ………………………….....................................................................

Születési neve: ............................................................................................................................................................................

Anyja neve: ............................................................................................................................................................................

Születési helye, ideje (év, hó, nap): ............................................................................................................................................................................

Lakóhelye: ............................................................................................................................................................................

Tartózkodási helye: ...........................................................................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ............................................................................................................................................................................ ............................................................................................................................................................................

Állampolgársága: …………………………… Családi állapota: ……………………………

Telefonszám (nem kötelező megadni): .................................

Kijelentem, hogy életvitelszerűen a lakóhelyemen vagy tartózkodási helyemen élek

(A megfelelő rész aláhúzandó)

A kérelem benyújtásának időpontjában a kérelmezővel

a) lakhatási kiadásokhoz nyújtott támogatás esetén: az egy háztartásban élők,

b) egyszeri települési támogatás étkezési csekk vagy étkezés igénybevétele esetén: a családban élő közeli hozzátartozók

jövedelme

Név:
Születési név:

Születési hely,idő:

Anyja neve:

TAJ:






A

B

C

D

E

A jövedelem típusa

Kérelmező

Házastárs,
élettárs

Gyermekek

háztartásban élő
további személyek
(lakhatási támogatás iránti kérelem esetén)

havi jövedelme (forint)

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

Egyéb jövedelem

Összes jövedelem

Nyilatkozatok

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális hatáskört gyakorló szerv – az állami adóhatóság útján – ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Nyilatkozom, hogy a települési támogatást haláleset miatt kérem, az elhunyt neve, haláleset ideje:

……………………………………………………………………………………………

Mellékletek:

- jövedelemigazolások

- temetési települési támogatás esetén a kérelmező nevére a temetési költségekről kiállított számla, elhunyt halotti anyakönyvi kivonata.

Mátraszele, ……………………………………

……………………………………….

kérelmező aláírása

* Megjegyzés:

a) Települési támogatás a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez akkor nyújtható, amennyiben háztartásban élők az egy főre számított havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át (2018. évben a 37.050.- Forintot) nem haladja meg.

A kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazolásokat.

A jogosultság megállapításakor

- a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

- a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni.

A havi települési támogatás összege 5.000 forint.

A támogatást a kérelem benyújtásának hónapja első napjától kell megállapítani három hónap időtartamra.

A támogatásban részesülő személy a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni az ellátást megállapító szervet.

b) Települési támogatás szociálisan rászorulók részére akkor nyújtható, amennyiben az egy főre számított havi családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át (2018. évben a 37.050.- Forintot) nem haladja meg.

A támogatást az önkormányzat természetben, étkezési csekk utalvány formájában nyújtja, az utalvány beváltható az alább felsorolt üzletekben levásárlással, illetve étkeztetés szolgáltatást nyújtónál napi egyszeri étkezés, ebéd megrendelésére:

Üzletek:

eGYENESen Önnek Mátraszele, Szabadság út 77.

Szelei Élelmiszerbolt, Mátraszele, Szabadság út 81.

Szolgáltató:

Bohács Miklós és Társa Kft, Mátraterenye, Kossuth út 196.

A szociálisan rászorulók részére adható települési támogatás egyszeri támogatás, amely a tárgyév folyamán legfeljebb három alkalommal állapítható meg, és a természetben nyújtott támogatás együttes összege a 15.000 Forintot nem haladhatja meg. Az alkalmankénti összegét 3000-5000.- forint között lehet megállapítani.

A kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazolásokat.

A jogosultság megállapításakor

- a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

- a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

kell figyelembe venni.

c) Ha a települési támogatás elhunyt hozzátartozó eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként kéri a kérelmező, a családi jövedelemhatárt nem kell vizsgálni.

A támogatás összege egyszeri 20.000.- Forint.

A kérelemhez csatolni kell a kérelmező nevére kiállított, a temetési költségekről szóló számlát, és az elhunyt halott anyakönyvi kivonatát.

1. függelék

Mátraszele Község Önkormányzatának Képviselő-testülete
/2018.(VIII.15.) önkormányzati rendelete 1. számú függeléke

Üzletek:

„eGyenesen Önnek” Mátraszele, Szabadság út 77.

Szelei Élelmiszerbolt, Mátraszele, Szabadság út 81.

Szolgáltató:

Bohács Miklós és Társa Kft, Mátraterenye, Kossuth út 196.

2. melléklet

KÉRELEM
Rendkívüli települési támogatásra

Az igénylő adatai:

Kérelmező neve …………………………............................................................

Születési neve: …………………………...........................................................

Anyja neve: …………………………...........................................................

Születési helye, ideje (év, hó, nap): ………………………….....................................

Lakóhelye: …………………………...........................................................

Tartózkodási helye: …………………………...........................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ………………………….................................

Állampolgársága: …………………………… Családi állapota: ……………………

Telefonszám (nem kötelező megadni): .................................

Fizetési számlaszám (ha a folyósítást fizetési számlaszámra kéri:………………………………

A fizetési számlát vezető pénzintézet neve: …………………………………………….

Kijelentem, hogy életvitelszerűen a lakóhelyemen vagy tartózkodási helyemen élek.

(A megfelelő rész aláhúzandó)

A krízishelyzet leírása, a támogatás igénylésének indokai: **

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

A kérelem benyújtásának időpontjában a kérelmezővel azonos lakcímen élő közeli hozzátartozók:

Név:
Születési név:

Születési hely.idő:

Anyja neve:

TAJ:








A

B

C

D

A jövedelem típusa

Kérelmező

Házastárs,
élettárs

Gyermekek

havi jövedelme (forint)

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

Egyéb jövedelem

Összes jövedelem

Nyilatkozatok

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális hatáskört gyakorló szerv - az állami adóhatóság útján - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Mátraszele, ……………………………………

……………………………………….

kérelmező aláírás

** Megjegyzés:

A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújt.

Rendkívüli települési támogatásban elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások - így különösen betegséghez, elemi kár elhárításához kapcsolódó kiadások - vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

A rendkívüli települési támogatás kérelemre és hivatalból is megállapítható. A rendkívüli települési támogatás egyszeri támogatás, összege legalább az öregségi nyugdíj legkisebb összege, de nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszörösét.

Mellékletek:

- jövedelemigazolás


[1] Az önkormányzati rendeletet a Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelete 15. §-a hatályon kívül helyezte 2021. augusztus 1. napjával.