Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2018 (VIII.15..) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2018. 09. 01- 2019. 02. 20

Mátraszele Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló, 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdés g) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya

1.§


A rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló, 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 3.§ (1)- (3) és a 7.§ (1)  bekezdésében meghatározott személyekre, az Sztv. 32/A. § (1) bekezdésében meghatározott illetékességi szabályok alapján.


Eljárási rendelkezések

2.§


  1. A pénzbeli és természetben nyújtott támogatások megállapítása iránti kérelem a Mátraszelei Közös Önkormányzati Hivatalnál (a továbbiakban: hivatal), a személyes gondoskodást nyújtó ellátások iránti kérelem – a Salgótarján és Térsége Önkormányzatainak Társulása által fenntartott - Egészségügyi-Szociális Központnál nyújtható be.
  2. A pénzbeli és természetben nyújtott támogatások igényléséhez szükséges, és törvénnyel, kormányrendelettel, miniszteri rendelettel nem szabályozott kötelező beadványmintákat az e rendelet 1. számú és 2. számú melléklete tartalmazza.
  3. A jogerősen megállapított pénzbeli támogatást, ha törvény, illetve kormányrendelet másként nem rendelkezik – nyolc napon belül kell kifizetni. A vis mayor helyzet enyhítésére nyújtott támogatás azonnal kifizethető, de legfeljebb három napon belül kifizetendő.
  4. A támogatás kifizetését a támogatott kérelmének megfelelően házipénztárból, átutalással vagy postai úton kell teljesíteni.


Értelmező rendelkezések


3.§


E rendeletben használt fogalmak és az általános eljárási szabályok tekintetében az Sztv-ben meghatározottakat kell alkalmazni.


Települési támogatás

4.§


  1. A képviselő-testület az Sztv. rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként – pénzbeni és természetbeli formában - települési támogatást nyújt e rendeletben meghatározott feltételek szerint.


  1. A települési támogatás keretében nyújtható támogatás:
  1. a kérelmező által életvitelszerűen lakott lakás fenntartásával kapcsolatos (azaz lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó) rendszeres kiadások viseléséhez, VAGY

b)  egyszeri települési támogatás a szociálisan rászorulók részére, ÉS

c) temetési támogatás elhunyt hozzátartozó eltemettetésének költségeihez  

hozzájárulásként.

        

  1. A települési támogatás iránti kérelmeket átruházott hatáskörben a polgármester bírálja el.


  1. A lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó települési támogatás akkor nyújtható, amennyiben az egy háztartásban élők jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át.


  1. Az (2) bekezdés a) pontja alapján lakhatási kiadásokhoz nyújtott települési támogatást három hónap időtartamra kell megállapítani, a kérelem benyújtásának hónapja 1. napjától.  A támogatást havi rendszerességgel kell fizetni, a havi támogatás összege 5000.- Forint.


  1. Az (2) bekezdés b) pontja szerint a kérelmező szociálisan akkor rászorult, amennyiben az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át. A települési támogatást az önkormányzat természetbeni formaként étkezési csekk utalvány formájában nyújtja, az utalvány beváltható e rendelet függelékében felsorolt üzletekben levásárlással, illetve étkeztetés szolgáltatást nyújtónál napi egyszeri étkezés, ebéd megrendelésére.


  1. A szociálisan rászoruló részére nyújtható települési támogatás egyszeri támogatás, amely a tárgyév folyamán legfeljebb három alkalommal állapítható meg, és annak együttes összege a 15.000 forintot nem haladhatja meg. A támogatás alkalmankénti összegét 3.000-5.000.- forint között lehet megállapítani.


  1. A (2) bekezdés a) és b) pontja szerinti települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazolásokat. 


  1. Amennyiben a kérelmező a települési támogatást elhunyt hozzátartozó eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként kéri - a (4) és (6) bekezdésekben foglaltaktól eltérően - a családi jövedelemhatárt nem kell vizsgálni. A (2) bekezdés c) pontja szerinti esetben a temetési támogatás összege egyszeri 20.000.- forint.


  1. A (2) bekezdés c) pontja szerinti támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a kérelmező nevére kiállított, a temetési költségekről szóló számlát, és az elhunyt halott anyakönyvi kivonatát.


Rendkívüli települési támogatás

5.§


  1. A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújt.
  2. Rendkívüli települési támogatásban elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások - így különösen elemi kár elhárításához, betegséghez kapcsolódó kiadások - vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.
  1. A rendkívüli települési támogatás kérelemre és hivatalból is megállapítható. A rendkívüli települési támogatás egyszeri támogatás, összege legalább az öregségi nyugdíj legkisebb összege, de nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszörösét.
  2. A rendkívüli települési támogatás 5.§ (3) bekezdés szerinti összegének meghatározásához a rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazolásokat.
  3. A rendkívüli települési támogatás elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.


Szociális szolgáltatások

Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások


6.§


  1. A személyes gondoskodás keretében biztosított szociális alapellátási formák:
  1. étkeztetés,
  2. házi segítségnyújtás,
  3. jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,
  4. közösségi ellátások,
  5. támogató szolgálat,
  6. nappali ellátást nyújtó szociális intézmény.
  7. családsegítés
  1. Az önkormányzat a szociális rászorulók részére a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokat a Salgótarján és Térsége Önkormányzatainak Társulása által működtetett Egészségügyi-Szociális Központ útján biztosítja.



Záró rendelkezések

7.§


  1. A rendelet 2018. szeptember 1-én lép hatályba.
  2. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testületének az egyes szociális ellátások rendjéről szóló 7/2012. (V.3.) önkormányzati rendelete.