Mátraszele Község Önkormányzat Polgármesterének 2/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete

az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 2/2017 (II.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 26- 2021. 05. 27

Mátraszele Község Önkormányzat Polgármesterének 2/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete

az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 2/2017 (II.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Mátraszele Önkormányzatának Polgármestere az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében a Magyarország Kormánya által a 80/2021. (II.22.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározottak szerint a Képviselő-testület hatáskörében eljárva az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 2/2017 (II.14.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § Az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2017 (II.14.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) [1]Bárna és Mátraszele községek teljes közigazgatási területe egy védőnői körzetet alkot. A körzet és székhelyének meghatározását tartalmazó önkormányzatok közötti megállapodást a 2. számú melléklet, a védőnői feladat-ellátás feltételeinek biztosításáról kötött megállapodást a 3. számú melléklet tartalmazza. A körzet székhelye: Bárna. A körzet feladat ellátási helyei: 3142 Mátraszele, Szabadság út 116., 3126 Bárna, Petőfi út 17.
[1] Módosította a 3/2020. (II. 12.) önkormányzati rendelet 2020. február 13. napjától.”

2. § (1) Az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2017 (II.14.) önkormányzati rendelete 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) Az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2017 (II.14.) önkormányzati rendelete 3. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

2. melléklet

védőnői körzet és székhelyének meghatározására vonatkozó megállapodás

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS (TERVEZET)

1. mely létrejött egyrészről Bárna Község Önkormányzata (székhelye: 3126 Bárna, Petőfi út 23., a továbbiakban: Gesztor) képviselője: Oravecz Roland polgármester,

másrészről Mátraszele község Önkormányzata (székhelye: 3142 Mátraszele, Szabadság út 65.; a továbbiakban:, Önkormányzat) képviselője: Vincze László polgármester (a továbbiakban együtt Felek) között alulírott napon és helyen az alábbiak szerint:

Az Együttműködési Megállapodást a Felek az egészségügyről szóló 2015. évi CXXII. törvény 6. § (1) bekezdése, valamint az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény, és az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény végrehajtásáról szóló 313/2011. (XII.23.) kormányrendelet rendelkezései alapján kötötték meg.

1) A Bárnai védőnői és iskola-egészségügyi körzet működési (ellátási) területe Bárna község Önkormányzata Képviselő-testületének az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott területekre terjed ki, mely magában foglalja Mátraszele község teljes területét is. Mátraszele Község Képviselő - testülete vállalja, hogy az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló rendeletében e megállapodásnak megfelelően – Bárna Község Képviselő-testületének rendeletével azonos módos szabályozza a védőnői körzetet és az iskola-egészségügyi alapellátást.

2) Az 1. pontban meghatározott körzet székhelye: Bárna.

3) A Megállapodás 2021. június 1. napjától határozatlan időre jön létre, a megállapodás módosításához, felmondásához mind a két fél egyetértése szükséges.

4) A Felek megállapodnak abban, hogy vitás ügyek rendezéséhez hatáskörtől függően a Salgótarjáni Járásbíróság, illetve a Balassagyarmati Törvényszék kizárólagos illetékességét kötik ki. A Felek az Együttműködési Megállapodást elolvasás és értelmezést követően, szabad akaratukból jóváhagyólag írták alá.

Bárna, 2021. május 25.

Oravecz Roland Vincze László

polgármester polgármester

Ellenjegyezte:

dr. Jusztin Zsanett

jegyző”

2. melléklet

3. melléklet

Megállapodás a védőnői feladat-ellátás feltételeinek biztosításáról

mely létrejött egyrészről Bárna Község Önkormányzata (székhelye: 3126 Bárna, Petőfi út 23., a továbbiakban: Gesztor) képviselője: Oravecz Roland polgármester,

másrészről Mátraszele község Önkormányzata (székhelye: 3142 Mátraszele, Szabadság út 65.; a továbbiakban:, Önkormányzat) képviselője: Vincze László polgármester

(a továbbiakban együtt: Önkormányzatok) között a védőnői feladat-ellátás feltételeinek biztosításáról.

1. Előzmények

Bárna Község Önkormányzat Képviselő-testülete az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 3/2017 (II.14.) önkormányzati rendeletében, Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testülete az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 2/2017 (II.14.) önkormányzati rendeletében határozta meg az alapellátás körzeteit, mely szerint Bárna és Mátraszele község teljes közigazgatási területe egy védőnői körzetet alkot.

Az önkormányzatok megállapodása szerint a körzet székhelye Bárna.

Az önkormányzatok a védőnői feladatok - szabadfoglalkozás keretében történő - ellátására, 2013. július 01. napjától határozatlan időre, megbízási szerződést kötöttek egy védőnővel.

2. A megállapodás tárgya

Az önkormányzatok jelen megállapodásban rögzítik a védőnői feladatellátás feltételeinek biztosításához szükséges költségek viselésének szabályait:

2.1. Az önkormányzatok megállapodnak, hogy a védőnő személyi juttatását (illetmény, díj stb.) és annak járulékait a Gesztor az Egészségbiztosítási Alapból kapott finanszírozásból fedezi 100 % arányban.

2.2. A tevékenység helye szerinti önkormányzat feladata:

- a védőnői tanácsadói helyiség – mindenkori szakmai előírásoknak megfelelő – berendezésének, felszerelésének, azok folyamatos működőképes rendelkezésre állásának, javításának, felújításának és pótlásának biztosítása.

- a tanácsadói helyiség – mindenkori szakmai előírásoknak megfelelő – eszközeinek beszerzése, berendezésének, felszerelésének biztosítása és karbantartása, és a veszélyes hulladék elszállítása, - a feladat elvégzéséhez szükséges jogszabályban meghatározott valamennyi tárgyi feltétel biztosítása,

- a védőnői tanácsadói helyiség épülete használatával, karbantartásával kapcsolatos kötelezettségek teljesítése.

2.3. A 2.2. pontban felsorolt feladatok ellátása során felmerülő költségeket a tevékenység helye szerinti önkormányzat viseli. Jelen megállapodás elolvasás és megértés után, mint akaratukkal mindenben egyezőt aláírtuk.

Bárna, 2021. május 25.

Vincze László polgármester Oravecz Roland polgármester

Mátraszele Község Önkormányzat Bárna Község Önkormányzat ”