Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 15

Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.15.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Mátranovák Község Önkormányzatának 2023. évi költségvetési rendelet-tervezetének előterjesztésére az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvényben (továbbiakban: Áht.) és a végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendeltben (továbbiakban: Vhr.) foglaltak szerint határidőben (a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenöt napon belül) és szerkezetben, a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény és a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM. rendeletben foglaltak szerint kerül sor.
A költségvetési rendelet-tervezet bevezetője tartalmazza a helyi jogalkotásra felhatalmazó jogszabály megjelölését, valamint pontosan megjelöli a jogalkotást megalapozó önkormányzati feladatkört.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Rendelkezik a szabályozás tárgyi és személyi hatályáról, kerülve a területi hatály meghatározását, mivel a rendelet területi hatálya csak az önkormányzat közigazgatási területére terjed ki, illetve azonos azzal.
A 2–16. §-hoz
Az Áht. 23. §-ban és a Vhr. 24., 28.,§-ban foglalt részletezésnek megfelelően és a kötelező mellékletekre, tájékoztató anyagokra hivatkozva tartalmazza a 2023 . évi gazdálkodás kereteit, lehetőségeit. A rendelet szövege egyenként és beazonosíthatóan hivatkozik a mellékletekre, tájékoztatókra. A mellékletek, tájékoztatók mindegyikén feltüntetésre került a rendelet címe, száma, szintén a beazonosíthatóságot szolgálva.
Összefoglalja a költségvetés végrehajtására vonatkozó, legszükségesebb, magasabb szintű jogszabályokban részletezett végrehajtási szabályokat, kiemelve egyes területeket:
1. a hitel felvétele – mint érzékeny gazdálkodási cselekmény - a képviselő-testület hatáskörébe tartozik,
2. a köztisztviselői illetményalap összege 46.380 Ft -ban került meghatározásra, a cafetéria juttatás összege a kötelező minimális mértékben,
3. hatásköri szabályok kerültek megfogalmazásra a végrehajtásért való felelősség körében,
4. a polgármester be nem tervezett többletbevétel terére, vagy kiadási megtakarítás terhére kötelezettséget vállalhat a rendeletben meghatározott összeghatárig és utólagos beszámolási kötelezettség mellett,
5. a költségvetés végrehajtását függetlenített belső ellenőr ellenőrzi,
6. az önkormányzat általános kötelezettséget vállal a felvett hitelek visszafizetése tekintetében
A 17. §-hoz
Utal az államháztartáson kívüli források átadására és átvételére, a kérdéskört szabályozó külön rendeletre.
A 18. §-hoz
A jogalkotási szabályok figyelembevételével rendezi a hatálybalépés időpontját.
A 19. §-hoz
Arról rendelkezik, hogy a bevételi és kiadási előirányzatok itt visszamenőleges hatállyal, ez év január 1-jétől érvényesek.