Kétbodony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 01

Kétbodony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2023.01.01.

Kétbodony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, és a 43 § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjaiban meghatározott feladatkörében valamint, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában foglalt feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § A Képviselő-testület az önkormányzat illetékességi területén, a következő helyi adókat vezeti be:

- magánszemélyek kommunális adója,
- helyi iparűzési adó,
- idegenforgalmi adó.
II. Fejezet

AZ EGYES ADÓKRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK

Magánszemélyek kommunális adója

2. § (1) Az Önkormányzat a kommunális adót a pénzeszközeiből, vagy részben azokból megvalósuló fejlesztéseinek fedezetére vezeti be.

(2) A magánszemélyek kommunális adójának évi mértéke a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 11. §-ában és 17. §-ában meghatározott adótárgyanként, illetve lakásbérleti jogonként 12.000.- Ft.

(3) Mentes az adó alól az önkormányzat illetékességi területén lévő beépítetlen telek.

(4) Az Önkormányzat 33,33 %-os adókedvezményt biztosít azon adótárgy tulajdonosai részére - tulajdonuk arányában -, akik tárgy év január 1. napján az önkormányzat illetékességi területén, a lakcímbejelentés szabályai szerint nyilvántartásba vett lakóhellyel rendelkeznek.

(5) A (3) bekezdésben meghatározott mentesség és a (4) bekezdésben meghatározott kedvezmény csak a mentességre, illetve kedvezményre jogosult személy tulajdoni illetősége, vagy vagyoni értékű joga mértékének megfelelően illeti meg.

Helyi iparűzési adó

3. § Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke az adóalap 2%-a.

Idegenforgalmi adó

4. § A képviselő-testület az önkormányzat illetékességi területén nem állandó lakosként eltöltött vendégéjszaka után, adóztatás céljából, idegenforgalmi adót vezet be.

Az adó alapja és mértéke, befizetése

5. § (1) Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

(2) Az adó mértéke személyenként és vendég éjszakánként 450.- Ft.

(3) Az idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezettnek kell befizetnie a beszedést követő hónap 15. napjáig Kétbodony Község Önkormányzatának Idegenforgalmi Adó beszedési számlájára: 63600935-16403426.

Az adózással kapcsolatos nyilvántartások

6. § (1) Az adó beszedésére kötelezett köteles olyan nyilvántartást (vendégkönyvet) vezetni, amiből megállapítható az eltöltött vendégéjszakák száma és a fizetett szállásdíj összege.

(2) A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a vendég nevét, születési idejét, lakcímét, az eltöltött vendégéjszakák számát, a szállásdíj és a beszedett adó összegét, valamint az adómentességre jogosító tartózkodás pontos megjelölését.

(3) Adómentesség igénybevétele esetén annak feltételeit utólag ellenőrizhető módon igazolni kell. Munkavégzés miatt igénybevett adómentesség esetén a nyilvántartás mellé csatolni kell a munkáltató cég igazolását, mely tartalmazza a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény szerinti adómentesség feltételeit, ennek hiányában az adót meg kell fizetni.

Az adó felhasználása

7. § A beszedett adóról, annak összegéről felhasználásáról évente közmeghallgatáson tájékoztatni kell a lakosságot.

III. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

8. § A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990.évi C. törvényben és az adózás rendjéről szóló 2003.évi XCII. törvényben foglaltak az irányadók.

9. § (1) Ez a rendelet 2023. január 01. napjával lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Kétbodony Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 11/2017. (IX. 15.) önkormányzati rendelete.