Vámosújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Vámosújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

2023.01.01.

Vámosújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Vámosújfalu község közigazgatási területén a helyi viszonyok figyelembevételével szabályozza a temető működési rendjét, a temető használatának szabályait.

(2) E rendeletben használt fogalmak alatt a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Tetv.) valamin a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ter.) által használt fogalmakat kell érteni.

2. § (1) A rendelet területi hatálya Vámosújfalu Község Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) közigazgatási területén lévő Vámosújfalu belterület 158, 379 hrsz. alatti temetőkre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettetőre, a temetőben temetkezési szolgáltatást, valamint egyéb temetői munkát végző természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, illetőleg arra, akire nézve a temetőben folytatott tevékenysége gyakorlása során jogok keletkeznek, és kötelezettségek hárulnak.

2. Temető fenntartása, üzemeltetése

3. § (1) A temető fenntartását, üzemeltetését és a temető rendeltetésszerű használatához szükséges, a Tetv. 9.§-a szerinti tárgyi és infrastrukturális feltételeket az önkormányzat biztosítja.

(2) A temető fenntartásához, üzemeltetéséhez szükséges pénzügyi fedezetet Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

4. § (1) Az önkormányzat gondoskodik a temető, a ravatalozó rendeltetésszerű használatához szükséges feltételek biztosításáról.

(2) Az önkormányzat a temetőüzemeltetési feladatai során ellátja

a) a temetőben lévő temetési helyek nyilvántartásának vezetését a Tetv. 18. 0 (1) bekezdése szerint,

b) a temetési helyek kijelölését,

c) a temetési helyek feletti rendelkezési jog lejárati idejének folyamatos figyelemmel kísérését,

d) a temetői hulladék gyűjtését, és közszolgáltató által történő elszállíttatásától való gondoskodást,

e) a temető területén a közös használatú részeken szükség szerinti kaszálást, a fák és a cserjék folyamatos gondozását,

f) a temető területén víz vételi hely biztosítását,

g) a veszélyes állapotú sírkövek által előidézett veszélyhelyzet megszüntetése érdekében szükséges intézkedések megtételét,

h) a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenység koordinálását,

i) az ügyfélfogadást.

(3) A temetőben elhelyezett síremlékek, egyéb tárgyak tekintetében őrzési és kártérítési felelősség az önkormányzatot nem terheli. ​

3. A temető használatának és igénybevételének szabályai

5. § (1) A temető nyitvatartási ideje: naponta 6 órától 20 óráig. A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási idejét. A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(2) A temetői rendtartást és egyéb közérdekű hirdetményeket a temető főbejáratánál kell közzétenni.

(3) A temetőben tilos minden olyan magatartás, amely mások kegyeleti érzéseit zavarhatja, a látogatókat megbotránkoztatja. ​

(4) A 12 éven aluli gyermekek csak nagykorú felügyelete mellett tartózkodhatnak a temetőben.

(5) A temetőbe állatot- kivéve vakvezető kutya - bevinni tilos.

(6) A temető területén tilos olyan tevékenység végzése, amely mások kegyeleti jogának gyakorlását akadályozza, korlátozza.

(7) A temetőben csak a sírok, síremlékek díszítését szolgáló tárgyak helyezhetők el. Az egyes sírhelyek díszítésére szolgáló tárgyak, növények, koszorúk eltávolítását csak a rendelkezni jogosult, vagy megbízottja végezheti el.

(8) A sírhelyre, a sírhely mellé csak olyan növény ültethető el, mely a sírhelyek közötti távolság megtartását biztosítja. A temetőben történő faültetéshez az önkormányzat írásbeli hozzájárulása szükséges.

(9) A sírok mellé padot, egyéb ülőhelyet kihelyezni tilos, a sírhely kerítéssel nem határolható el.

(10) A sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladékot lerakni csak az erre a célra kihelyezett hulladéktárolókban lehet. A temető hulladéktárolóiba földet, építési törmeléket, nem a temetőből származó hulladékot lerakni tilos.

6. § (1) A temető területére tehergépjármű, munkagép csak a temetkezési tevékenységgel, a fenntartási munkákkal, síremlékek bontásával, felállításával összefüggésben és csak az elvégzendő munkák időtartamára hajthat be.

(2) A síremlék építésével, bontásával keletkező építési törmeléket, felesleges földet az építés, bontás befejezését követően azonnal el kell szállítani.

(3) A temetőben építési és bontási munka csak úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza a temetési szertartást, az elhunytak búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, azt eredeti állapotában kell megtartani.

(4) A temetőben történő munkavégzésre a Ter. 23. §-ában meghatározott szabályokat kell alkalmazni.

(5) A Temetői Rendtartás a rendelet 1. melléklete.

7. § (1) A temetőben temetési szolgáltatási tevékenységet temetkezési vállalkozók nyújtanak, az önkormányzat temetési szolgáltatást nem nyújt. A temetőben temetési szolgáltatási tevékenységet nyújtó temetkezési vállalkozók kötelesek együttműködni az önkormányzattal.

(2) A temetési szolgáltatás tevékenységek ellátásának temetői rendjére vonatkozóan a Tetv. 25. § (1) – (2) bekezdését, valamint a Ter. 50. § (2) bekezdését kell alkalmazni.

(3) A temetőben a temetkezési vállalkozóknak a ravatalozó igénybevételéért, a hűtőberendezés igénybevételéért, a temető kerítésén -legfeljebb 1 m2 nagyságú reklámhely- igénybevételéért igénybevételi díjat kell fizetni. Az igénybevételi díjak összegét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(4) A temető területén vállalkozási tevékenységet végzőknek-a temetkezési vállalkozók kivételével- temető-fenntartási hozzájárulást, valamint behajtási díjat kell fizetni. A temető-fenntartási hozzájárulás és a behajtási díj összegét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(5) A temetőben történő vállalkozói tevékenységet legkésőbb a munkavégzés megkezdését megelőzően be kell jelenteni az önkormányzat székhelyén (3941 Vámosújfalu, Csécsi Nagy Pál u. 8.) és a temető-fenntartási hozzájárulást a házipénztárba be kell fizetni. Minden megkezdett nap teljes napnak számít. A temetőben vállalkozói tevékenységet végzők kötelesek együttműködni az önkormányzattal.

4. Temetési helyek

8. § (1) A temetőt sírhelytáblákra, a sírhelytáblákat sorokra kell osztani. A sorokban a sírhelyeket az önkormányzat megbízottja jelöli ki. A sírhelytáblákat, a sorokat és a sírhelyeket számozni kell.

(2) Temetni, illetőleg az elhamvasztottak maradványai tartalmazó urnákat elhelyezni csak a temetkezés céljára kijelölt temetési helyen szabad.

(3) A temetőben biztosított temetési helyek:

a) a) koporsós temetés esetén:

aa) egyes sírhely,

ab) kettes sírhely.

b) Hamvasztásos temetés esetén:

ba) urnasírhely,

bb) urnafülke.

(4) A temetési helyek méretei (hosszúság, szélesség, mélység)

a) egyes sírhely: 2 m x 1 m x 2 m

b) kettes sírhely: 2 m x 1,9 m x 2 m

c) urnasírhely: 1 m x 0,6 m x 1 m

d) urnafülke: 30 cm x 30 cm x 30 cm

(5) A sírhelyek közötti távolság oldalirányban 0,5 m, a sírhely fejfa felőli részén 1 m.

(6) A temetési helyen elhelyezhető síremlék legnagyobb magassága legfeljebb 2 méter lehet. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(7) A sírjelek alkalmazása során be kell tartani a Ter. 13-15. §-ában meghatározott szabályokat.

(8) Sírhelyenként még egy koporsó és két urna, urnasírhelyenként még egy urna rátemethető. Koporsós rátemetés esetén a felső koporsó teteje és a földfelszín között legalább 1,6 m távolságnak kell lennie.

(9) Az urnafülkében legfeljebb két urna helyezhető el.

5. A temetési helyek használati ideje és díja

9. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jogosultságot annak pénzben történő megváltásával lehet megszerezni. A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság tekintetében a Ter. 18. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság időtartama (használati idő):

a) egyes, kettes sírhely és urnasírhely esetén 25 év, illetve az utolsó rátemetés napjától számított 25 év,

b) urnafülke esetén a rendelkezési jogosultság végleges.

(3) (3) A temetési helyek megváltása és újra váltása díjainak összegét a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(4) A temetőben lehetőség van előre sírhelyet, urnasírhelyet, urnafülkét megváltani.

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság (használati idő) a (2) bekezdésben foglalt rendelkezési idő lejárta után meghosszabbítható (újra váltható), a Ter. 18. § (3) bekezdésében meghatározott kivétellel. Az újra váltás időtartama megegyezik az (2) bekezdésében meghatározott időszakkal. A kétszeres időtartamra történő megváltás, újra váltás is engedélyezett.

(6) A díjakat minden esetben a temetést megelőzően kell megfizetni.

(7) Amennyiben a temetési hellyel rendelkezni jogosult a temetési helyet a rendelkezési jog lejártát követő egy éven belül ismételten nem váltja meg, a temetési hely feletti rendelkezési jogosultság megszűnik, és az önkormányzat a temetési helyet újra értékesítheti.

6. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.