Vámosújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 10. 07- 2023. 04. 29

Vámosújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

2022.10.07.

Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet célja, hogy a Vámosújfalu településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális támogatás, egyszeri tűzifa juttatás jogosultsági feltételeit és az igénylés, odaítélés menetét.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Vámosújfalu közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárokra.

2. § (1) Az önkormányzat a szociálisan rászoruló személyeknek legfeljebb 2 erdei m3 vissza nem térítendő természetbeni támogatást, egyszeri tűzifa támogatást biztosíthat, a rendelkezésére álló 78 erdei m3 keménylombos tűzifakeret terhére.

(2) Szociálisan rászoruló személy, aki:

a) aktív korúak ellátásában, vagy

b) időskorúak járadékában, vagy

c) települési támogatásban részesül, vagy

d) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

e) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, vagy

f) közgyógyellátásra jogosult, vagy

g) legalább 3 gyermeket nevel és a közös háztartásban élő családtagjainak az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének négyszeresét, vagy

h) ápolási díjra jogosult, vagy

i) tárgyévben legalább a 65. életévét betölti, egyedül élő nyugdíjas és jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének négyszeresét, vagy

j) jövedelemmel nem rendelkezik, vagy

k) tárgyévben legalább a 70. életévét betölti és a közös háztartásában élő családtagjainak az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének négyszeresét.

(3) A kérelmek elbírálásánál előnyt élvez a 2. § (2) bekezdés a) -d) pontban megjelölt személy.

(4) Támogatás feltétele, hogy a jogosult fa vagy vegyes fűtési lehetőséggel rendelkezzen és a lakás téli fűtését fával biztosítsa.

(5) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg.

(6) Amennyiben egy ingatlanból több kérelem érkezik, az elbírálás során előnyt élvez az, aki a kérelmet korábban nyújtotta be.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ában meghatározott feltételek teljesülésétől – az a személy, aki erődgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett.

(2) Az üresen álló vagy életvitelszerűen nem lakott ingatlanra szociális célú tűzifa támogatás nem kérhető.

(3) Az önkormányzat vállalja, hogy a szociális tűzifa támogatásban részesülőktől ellenszolgáltatást, semmiféle jogcímen nem kér.

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás a rendelet 1. melléklete szerinti kérelem benyújtásával indul.

(2) A kérelmet 2022. október 30. napjáig, a Tolcsvai Közös Önkormányzati Hivatal Vámosújfalui Kirendeltségéhez (3941 Vámosújfalu, Csécsi Nagy Pál út 8.) lehet benyújtani.

(3) El kell utasítani azokat a kérelmeket, amelyek a (2) bekezdésben meghatározott határidőn túl kerültek benyújtásra.

(4) A kérelemben a kérelmezőnek nyilatkoznia kell a szociális rászorultságának e rendelet 2. § (2) bekezdés szerinti indokáról, és a kérelméhez mellékelnie kell az ezt bizonyító határozat, vagy hatósági bizonyítvány másolatát, illetve e rendelet 2. § (2) bekezdés g), i), k) pontjai esetében a jövedelmet kell igazolni.

(5) A kérelmek elbírálása Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testület hatáskörébe tartozik, aki a támogatás odaítéléséről, legkésőbb 2022. november 30. napjáig dönt.

(6) A polgármester legkésőbb 2023. február 15. napjáig gondoskodik a tűzifa térítésmentes kiszállításáról.

(7) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2023. április 30-án hatályát veszti.