Vámosújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Vámosújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a temetőről és a temetkezés rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
Az Mötv. 13. § (1) bekezdés 2. pontja a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatként nevesíti a településüzemeltetésen belül a köztemetők kialakítását és fenntartását.
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 6. § (4) bekezdése értelmében köztemető esetében a temető használatának rendjéről önkormányzati rendeletben, egyéb temetők esetében temetőszabályzatban kell rendelkezni.
A köztemetőkre vonatkozó díjak mértékét a Ttv. 40. § (2) bekezdésben meghatározott díjfajtákon belül az önkormányzat rendeletben állapítja meg (Ttv.40. § (3) bekezdés).
A települési önkormányzat származékos jogalkotói hatáskörében, – az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában, vagy valamely ágazati jogszabályban meghatározott – feladatkörében eljárva, törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot. A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 5. § (8) bekezdése szerint a felhatalmazás jogosultja a jogszabályt köteles megalkotni kivéve, ha a felhatalmazást adó jogszabályból kifejezetten más következik.
Az önkormányzat képviselő-testülete nem mérlegelheti a rendeletalkotás szükségességét, mert erre az ismertetett jogszabályhely nem ad lehetőséget, a helyi szabályozás hiánya pedig veszélyeztetheti a temetkezési tevékenység jogszabályoknak megfelelő ellátását.