Varbó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa-juttatás biztosításáról

Hatályos: 2022. 10. 28- 2023. 03. 30

Varbó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa-juttatás biztosításáról

2022.10.28.

Varbó Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Varbó Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) a központi költségvetésből az önkormányzat részére nyújtott támogatás felhasználásával az e rendeletben foglaltak szerint, szociális rászorultság alapján tűzifa formájában, természetben nyújtandó ellátást biztosít a Varbó község közigazgatási területén lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen ott élő személyek részére.

2. § Az 1. § szerinti - természetben nyújtandó – ellátás biztosításával kapcsolatos döntés a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

3. § (1) Szociális célú tűzifa-juttatásra jogosult az, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.

(2) Varbói lakóhellyel és egyidejűleg tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak azon háztartás tagjaként vehető figyelembe, ahol – nyilatkozata szerint - életvitelszerűen él.

(3) A jogosultsági feltételek fennállásának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.

4. § (1) Háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa biztosítható.

(2) A Képviselő-testület az ellátásra való jogosultságról és az ellátás mértékéről mérlegelési jogkörben dönt. A jogosultság megállapítása során előnyt élvez:

a) A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult, továbbá

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

c) a Képviselő-testület különös méltánylást érdemlő esetben a fent meghatározott feltételektől eltérhet.

(3) Támogatás olyan háztartás részére nyújtható, amelyben üzemképes, tűzifa felhasználására alkalmas kályha, vagy egyéb fűtőberendezés található.

(4) A támogatás iránti igényeket 2022. november 16. napjáig lehet benyújtani a Varbói Közös Önkormányzati Hivatalhoz.

5. § Az önkormányzat a szociális célú, tűzifa formájában juttatandó természetbeni ellátást ellenszolgáltatás nélkül nyújtja.

6. § Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben Varbó Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelete rendelkezéseit kell alkalmazni.

7. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2023. március 31-én hatályát veszti.

8. § Ez a rendelet 2022. október 28-án lép hatályba.