Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2011. (II. 25.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2011. 03. 01- 2021. 09. 30

Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2011. (II. 25.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól[1]

Sajókápolna Község Önkormányzata képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (1) bekezdés b) pontjában (2) bekezdésében, 20/C. §. (4) bekezdésében, 21. §-ában, 29. §-ában és 131. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet személyi hatálya az önkormányzat közigazgatási területén élő természetes személyek közül csak a gyermekek védelméről szóló törvényben meghatározott személyekre terjed ki.

2. A gyermekvédelmi ellátások általános szabályai

2. § A helyi önkormányzat képviselő-testülete hatáskörébe tartozó ellátások tekintetében a kérelem benyújtására, az ellátás megállapítására, kifizetésére, folyósítására és ellenőrzésére, a jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény és a végrehajtására kiadott kormányrendeletek és miniszteri rendeletek az irányadók az e rendeletben foglalt eltérésekkel.

3. § (1) A jövedelmi viszonyok igazolásához elfogadható dokumentumok:

  • a) munkáltatói igazolás,
  • b) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátás igazoló szelvénye,
  • c) bankszámlára utalt rendszeres jövedelem esetén bankszámlakivonat,
  • d) munkaügyi központ által folyósított ellátást megállapító határozat,
  • e) vállalkozásból származó jövedelem esetén az adóbevallással lezárt időszakról az adóbevallás vállalkozó által hitelesített másolata,
  • f) az a)–e) pontok alapján nem igazolható jövedelem esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozata a havi átlagos nettó jövedelemről.

(2) A pénzbeli ellátás a Községi Önkormányzat házipénztárából készpénzben kerül kifizetésre.

(3) A nem havi rendszerességgel adott rendkívüli gyermekvédelmi támogatás kifizetésére a határozat jogerőre emelkedésétől számított 5 napon belül kerül sor.

4. § A képviselő-testület a polgármesterre átruházza

  • a) a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás megállapítására vonatkozó hatáskörét,
  • b) a gyermekintézményeknél fizetendő étkezési térítési díj támogatás megállapítására vonatkozó hatáskörét.

3. Pénzbeli és természetbeni ellátások

5. § A gyermekjóléti szolgálat vagy az óvónő javaslata alapján a jegyző az első alkalommal járó óvodáztatási támogatást természetbeni ellátásként is nyújthatja.

6. § (1) Az önkormányzat pénzbeli vagy természetbeni rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban

  • a) részesíti a gyermekek védelméről szóló törvény alapján erre jogosult gyermeket,
  • b) részesítheti a középfokú vagy felsőfokú intézmény nappali tagozatán tanuló fiatal felnőttet.

(2) Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás mértéke a jogosult körülményeire tekintettel kerül megállapításra. A pénzbeli támogatás összege

  • a) alkalmanként legalább 3.000 Ft vagy
  • b) legfeljebb három hónapra részletben is adható, melynek havi részlete legalább 1.000 Ft

.

7. § Az önkormányzat hivatalból, jövedelemre tekintet nélkül a gyermekek részére támogatást biztosíthat természetbeni ellátás formájában.

8. § (1) Az önkormányzat a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben kötelezően meghatározottakon túlmenően térítési díj-kedvezményben részesítheti azt a díjfizetésre kötelezett személyt, akinek a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg.

(2) A térítési díj-kedvezmény megállapításánál figyelembe kell venni az oktatási/nevelési intézmény javaslatát.

(3) A térítési díj-kedvezmény átvállalása maximum egy tanévre szól.

(4) A Polgármester a támogatás jogosultságát határozattal állapítja meg.

(5) A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben rögzített normatív kedvezmény nem minősül térítési díj-támogatásnak.

9. § (1) Az önkormányzat a tanévkezdés és iskoláztatás megkönnyítése érdekében az általános iskolai és középiskolai nappali tagozatos tanulók, továbbá a felsőfokú intézmény nappali tagozatán tanuló fiatal felnőttek részére a tanulmányok folytatásával járó anyagi terhek enyhítése érdekében tankönyv- és iskoláztatási támogatást biztosíthat. A tankönyv- és iskoláztatási támogatás pénzbeli és természetbeni ellátás formájában is nyújtható.

(2) Támogatásban az a gyermek részesíthető, akinek a szülője, ill. törvényes képviselője az intézmény által előírt tankönyvek ellenértékét szociális helyzete miatt megfizetni csak részben képes vagy nem képes, és a család egy főre jutó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 150 %-át nem haladja meg.

(3) A képviselő-testület a támogatás jogosultságát határozattal állapítja meg.

4. Gyermekjóléti alapellátások

11. § (1) Az önkormányzat a gyermekek napközbeni ellátását helyi óvodában és társulási megállapodások alapján a szomszédos településeken működtetett - (Parasznya, Sajószentpéter) - óvodában és iskolában biztosítja.

(2) Az óvodai/iskolai ellátás igénybevétele a közoktatásról szóló törvény alapján történik.

(3) A gyermekek napközbeni ellátása keretében díj csak a gyermekétkeztetésért fizetendő. A gyermekétkeztetés személyi térítési díjának megállapítása a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján, az önkormányzatok által biztosított támogatások figyelembe vételével történik. Az intézményi térítési díjakat a képviselő-testületek önkormányzati rendeletben állapítják meg.

12. § (1) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátásokról a képviselő-testület ellátási szerződések útján folyamatosan gondoskodik.

(2) A gyermekjóléti feladatokat a Területi Szociális Központ (3770 Sajószentpéter, Zrínyi u. 3) Gyermekjóléti Szolgálat Munktársa látja el.

(3) Az ellátási szerződés megkötése, a szerződés módosítása, illetve megszüntetése a képviselő-testület kizárólagos hatásköre.

(4) A társulási megállapodások útján biztosított alapellátások formáinak működtetésével kapcsolatos teendőket a Körjegyzőség gyámügyi ügyintézője koordinálja.

5. Záró rendelkezések

13. § (1) A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról Területi Szociális Központ és Bölcsőde gyermekjóléti szolgálat munkatársa évente beszámolót készít, melyet a képviselő-testület megtárgyal.

(2) A képviselő-testület döntéséről a megyei gyámhivatalt tájékoztatja.

14. § (1) E rendelet 2011. március 01 napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 37/2009.(XII.11.) önkormányzati rendelet.

(3) E rendelet rendelkezéseit – ha az ügyfélre nézve kedvezőbb – a folyamatban, lévő ügyekben is alkalmazni kell.


[1] Az önkormányzati rendeletet a Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte 2021. október 1. napjával.