Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2015. (XI.11.) önkormányzati rendelete

Az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2016. 07. 26

Sajókápolna község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. §- ának (1) bekezdésében, 5. § b) pontjában és 6. § - ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdésének h.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:  


1. §


Adómentesség  


(1) Az adókötelezettség alól mentes a helyi adókról szóló 1990. évi C. (továbbiakban: Htv.) törvényben meghatározott magánszemély.

(2) Az adómentességi feltételeket igazolni kell. Ezen igazolást a nyilvántartás mellékleteként kell kezelni. Az igazolásban a tartózkodás jogcímének, valamint az adómentességnek minden kétséget kizáróan megállapíthatónak kell lenni.

(3) Az (2) bekezdés szerinti igazolásnak legalább tartalmaznia kell:

a) tanulói vagy hallgatói jogviszonyban állók esetén: iskolalátogatási igazolást, vagy az iskola nevének és címének nyilatkozatban való közlését;

b) munkaviszonyban állók esetén: olyan munkáltatói nyilatkozatot, amely kifejezetten tartalmazza a munkavállalónak a munkaviszonyával összefüggésben elfogadott, a közigazgatási területen ellátandó konkrét feladatát, a kiküldetési rendelvény, illetve utasítás másolatát;

c) egyéni vállalkozók esetében: a megbízó által írt nyilatkozatot, ami tartalmazza a megbízott személyi- és lakcím adatait, az adószámát és a végzett tevékenységet.

(4) A munkaviszony, a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony, valamint a vállalkozási tevékenység esetében a (3) bekezdés szerinti nyilatkozat, valamint a regisztráció bizonyításának hiányában a szállásadó köteles az idegenforgalmi adót beszedni és megfizetni


2. §


Az adó alapja


Az adó alapja a településen megkezdett vendégéjszakák száma.


3. §


Az adó mértéke


Az adó mértéke a rendelet 2. §-a alapján személyenként és vendégéjszakánként 500,-Ft.


4. §


Az adó nyilvántartása, bevallása, befizetése


(1) Az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezettnek az általa beszedett adóról az adó alapjának és összegének a megállapítására alkalmas, a vendégekről a megérkezés napjától nyilvántartást (vendégkönyv, vendégnyilvántartás, továbbiakban: nyilvántartás) köteles vezetni. Gépi nyilvántartás is elfogadható. Gépi nyilvántartás esetén a beszedésre kötelezett köteles sorszámozott bejelentő lapot rendszeresíteni, mely tartalmazza a szálláshely adatait, az e paragrafus (2) bekezdésében foglaltakat e rendelet 1. mellékletének megfelelően. A bejelentő lapot 5 évig köteles ellenőrizhető módon megőrizni.

(2) A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a szálláshelyet igénybe vevő nevét, lakcímét, születési helyét, idejét, útlevelének, vagy személyi igazolványának számát, megérkezésének és távozásának idejét, a szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák számát, az adómentességre jogosító tartózkodás pontos megjelölését, valamint az adó összegét és a vendég aláírását.

 (3) A gépi nyilvántartás kivételével a nyilvántartást az önkormányzati adóhatóságnál használatba vétel előtt hitelesíttetni, valamint tárgyév végén, de legkésőbb a tárgyévet követő január 15. napjáig záradékoltatni kell. A beszedésre kötelezettnek a nyilvántartást a vendégek megérkezése napjától kell vezetnie.

  1. A nyilvántartást - a vendég megérkezését követően, legkésőbb 2 órán belül – a (2) bekezdésben foglalt tartalommal – a szállásadó köteles kitölteni.

(5) Az önkormányzati adóhatóság alkalmazottja jogosult a nyilvántartásba ellenőrzés céljából betekinteni, illetve annak meglétét, vezetését ellenőrizni. Ellenőrzést végezhet az a személy, akit az önkormányzat az ellenőrzésre feljogosító igazolvánnyal lát el. Az igazolványt felmutató személyt a szállásadó köteles az ellenőrzésre megállapított időszakban 8.00-20.00 óra közötti időpontban a szálláshelyre beengedni, és az ellenőrzési tevékenységét elősegíteni.

(6) A vendégkönyvet, valamint a bejelentő lapokat az adóbeszedésre kötelezett köteles a szálláshelyen tartani, és azt az ellenőrzésre feljogosított személynek bemutatni. Amennyiben az adóbeszedésre kötelezett nem tartózkodik állandóan a szálláshelyen, köteles az Önkormányzat illetékességi területén lévő megbízottról gondoskodni, akinek nevét, elérhetőséget az önkormányzati adóhatóságnál köteles bejelenteni.

 (7) Az idegenforgalmi adó beszedésének elmulasztása esetén az adó beszedésére kötelezett

az adó megfizetésére kötelezhető.

(8) A beszedett adót az adó beszedésére kötelezett az önkormányzat által meghatározott

„Idegenforgalmi adó beszedési” megnevezésű számlára fizeti be.


5. §


Záró rendelkezések


(1) Ez a rendelet 2016. január 1-jén lép hatályba.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény mindenkor hatályos rendelkezései az irányadók.





                   Faragó Ilona                                                    Varga Vincéné

                            polgármester                                                              jegyző









Kihirdetve: 2015. november 11.