Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2016. (X.21.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről

Hatályos: 2016. 10. 31

Sajókápolna község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések

1.§

 (1) A rendelet célja a településképi, kereskedelmi, idegenforgalmi, közegészségügyi, köztisztasági valamint közlekedésbiztonsági szempontok figyelembevételével meghatározni a közterület rendeltetésétől eltérő célú használatának szabályait.

(2) E rendelet alkalmazása szempontjából közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésnek megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván, továbbá az egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrésze.


A rendelet hatálya

2.§

(1) A rendelet hatálya Sajókápolna közigazgatási területén található valamennyi közterületre kiterjed, az országos közutak kivételével.

(2) Jelen rendelet előírásai kiterjednek minden Sajókápolna közterületeit használó, természetes személyre, jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, szervezetre és egyéni vállalkozóra.


A közterület-használata és a közterület-használati engedély

3.§

(1) A közterületet rendeltetésének megfelelő célra - a jogszabályok keretei között - bárki szabadon használhatja. A rendeltetésszerű használat mások hasonló célú jogait nem csorbíthatja.

(2) A közterület rendeltetésétől eltérő használatához (továbbiakban: közterület-használat) közterületi használati engedély, továbbá használati díj fizetése szükséges a jogszabályban meghatározott kivételekkel.

 (3) A közterület-használati engedély nem pótolja a jogszabályban előírt egyéb – hatósági illetve szakhatósági – engedélyek, (pl: építésügyi, egészségügyi, rendészeti szakhatóságok engedélyei) illetve hozzájárulások beszerzését.


4.§


 (1) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) közterületbe nyúló üzlethomlokzat, kirakat-szekrény, védőtető, ernyőszerkezet, átfeszítő kötél, cég- és címtábla elhelyezéséhez,

b) alkalmi és mozgóárusításhoz, mozgóbolti árusításhoz, továbbá egyéb turisztikai, kereskedelmi, vendéglátó-ipari hasznosításához (vendéglátó-ipari előkert).

c) építési munkával kapcsolatos létesítmények (építési állványzat, munkaterület körülhatárolása stb.), valamint építmények és törmelékek elhelyezéséhez, tárolásához,

d) kiállítás, vásár, sport- és kulturális rendezvények, valamint mutatványos tevékenység folytatásához, valamint az ezekhez kapcsolódó ideiglenes parkolók létesítéséhez,

e) tüzelő, vagy egyéb anyag 48 órán túli elhelyezésére,

f) közhasználatra még át nem adott közterületek ideiglenes hasznosításához és használatához.

(2) Nem kell közterület-használati engedély:

a) közterületen, illetve az alatta vagy felette elhelyezett közművek, kábelek meghibásodása esetén végzett munkálatokhoz,

b) magántulajdonú ingatlan előtti közterületi rész rendezéséhez, parkosításhoz,

c) az önkormányzat által saját hirdetések elhelyezését szolgáló, valamint a lakossági igények kielégítését segítő önkormányzati tulajdonú vagy megrendelésű egységes hirdetési felületek, hirdetők kialakításához,

d) úttartozékok és a közúti közlekedés szervezésének és irányításának céljait szolgáló berendezések elhelyezéséhez.

e) nem közterületen épült üzlet homlokzatának, kirakatszekrényének, védőtető- ernyőszerkezetének elhelyezésére, cím- és cégtábla elhelyezésére, ha az a közterületbe 10 cmen túl nem nyúlik be.

f) az élet – és balesetveszély elhárításához szükséges időtartamot meg nem haladó munkálatok elvégzéséhez, g) tüzelő, építési vagy egyéb anyag és tárgy (pl. költözködés során bútor) 48 óránál rövidebb idejű tárolására, ha az a közlekedést nem akadályozza és elhelyezése nem az úttesten történik.

(3) A (2) bekezdésben felsorolt közterület-használati engedély nélkül végezhető közterület igénybevételét a polgármesteri hivatalhoz az igénybevétel megkezdése előtt legkésőbb 1 nappal:

a) a közterület használat céljának és időtartamának megjelölésével - írásban be kell jelenteni. b) az ingatlan előtti közterületi rész parkosítása esetén – a 3. számú melléklet szerinti – növénytelepítési kérelmet kell benyújtani.


5.§


(1) Nem adható közterület-használati engedély:

a) közlekedési területre csak a közlekedési szakhatóság előzetes hozzájárulásával, műemlékileg vagy egyéb módon védett területre csak az illetékes szakhatóság előzetes hozzájárulásával,

b) tűz és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására, eseti rendezvények kivételével szeszesital árusítására,

c) a lakosság nyugalmát, vagy közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére.

(2) Megtagadható a közterület-használati engedély kiadása, ha a kért közterület-használat:

 a) a lakosság nyugalmának túlzott mértékű zavarásával járna,

b) veszélyeztetné a közrendet, a közbiztonságot,

c) a közterület rendeltetésszerű használatának indokolatlan mértékű zavarásával járna,

d) sértené a településképet.


6. §

(1) Közterületen–kivéve közterületen tarott községi rendezvéyeken- szeszes ital fogyasztása TILOS.

(2) Úttestet, járdát, egyéb közterületet bármiféle szeméttel (szennyvízzel, vizelettel,emberi és állati ürülékkel) beszennyezni TILOS.

(3)  Szemetet, hulladékot csak az arra a célra rendszeresített és felállított szeméttartóba lehet elhelyezni.

(4) Aki közterületet, valamint az itt elhelyezett felszerelési, berendezési tárgyakat beszennyezi, köteles annak megtisztításáról azonnal gondoskodni.


A közterület-használati díj

7.§


(1) Közterület-használatáért a közterület-használati engedély jogosultja közterület-használati díjat köteles fizetni.

(2) A közterület-használati díjat tevékenységenként, a közterületen folytatni kívánt tevékenység jellegének figyelembevételével a jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) A létesítménnyel elfoglalt közterület nagyságának megállapításánál a létesítmény m2-ben számított alapterületét, területét, továbbá az alapterületen túlnyúló szerkezet (ponyva, tető, stb.) területét együttesen kell figyelembe venni.

(4) A közterület használati engedélyt meghatározott időtartamra: egész évre, hónapra és napra lehet kiadni. A díjat a közterület tényleges használatától függetlenül a meghatározott időtartamra meg kell fizetni.

(5) A közterület-használati díjat Sajókápolna község Önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára pénztári befizetéssel vagy banki átutalással lehet megfizetni.

(6) Aki a számára megállapított közterület-használati díjat – az engedélyben megjelölt módon és határidőben – nem fizeti meg, attól a közterület-használati engedélyt meg kell vonni. A fizetési határidő elmulasztása esetén az engedélyes a díjat a törvényes késedelmi kamattal együtt köteles megfizetni.

8.§


A közterület-használati díj mértéke korlátlanul csökkenthető:

a) az önkormányzat érdekében végzett építési, felújítási munkálatok esetén,

b) jótékonysági és közcélú rendezvényeknél,

c) az önkormányzat saját szervezetei (pl: intézményei) által szervezett rendezvények esetében,

d) választással, népszavazással kapcsolatos hirdetések engedélyezésére történő igénybevétel esetén.


A közterület használat engedélyezési eljárás

9.§


 (1) A közterület-használati engedély tárgyában - átruházott hatáskörben - a polgármester jár el.

(2) A közterület-használati engedélyezési eljárás során a közigazgatási és hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezései szerint kell eljárni.

(3) A közterület-használati engedély iránti kérelmet e rendelet 2. számú melléklete szerinti formanyomtatványon - a közterület használatot megelőzően - kell benyújtani, az abban felsorolt mellékletek csatolásával együtt.

(4) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet a kérelemben megjelölt célra használni kívánja. Építési engedélyhez kötött építmény esetében az építtetőnek, az építési munkálatokkal összefüggő ideiglenes közterület-használat esetében pedig az építtetőnek vagy a kivitelezőnek kell a közterület-használati engedélyt beszereznie.

(5) A közterület-használat engedély kérelem elbírálása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályokat, a településrendezési tervet, a településképi követelményeket, műemlékvédelmi-, helyi érdekvédelmi-, köztisztasági előírásokat, továbbá az érintett szakhatóságok véleményezésében foglalt egyéb előírásokat, követelményeket.

(6) A közterület-használati engedélynek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező adatait,

b) a közterület-használat időtartamát (pontos időintervallum megjelöléssel), vagy a feltétel megjelölését, aminek bekövetkeztéig a közterület-használat engedélyezett,

 c) a közterület használat célját,

d) a közterület-használat pontos helyét és a használni kívánt terület nagyságát m2-ben,

e) feltételeket a közterület-használat módjára vonatkozóan (esztétikai követelmények, áruféleségek köre, szemétgyűjtőedény szükségessége stb.)

f) munka-, baleset-, egészségvédelmi óvó szabályokat,

g) az engedély megszüntetése, megszűnése, visszavonása esetén az eredeti állapot visszaállítására vonatkozó kötelezettséget,

h) közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét, fizetésének módját, valamint a díj meg nem fizetése vagy a fizetés késedelme esetén fellépő jogkövetkezményeket.

i) az elutasító határozatnak tartalmaznia kell az elutasítás indokát, szükség szerint alátámasztva vonatkozó rendszabályokkal, valamint az eljárásban közreműködő szakhatóságok véleményével.


10.§


 (1) Közterület-használati engedély csak ideiglenes jelleggel – meghatározott időtartamra, vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig adható.

 (2) A közterület 1 éven túli tartós, állandó jellegű használatához képviselő-testületi hozzájárulás és területbérleti szerződés szükséges. A bérleti szerződést – a képviselő-testületi hozzájárulás alapján – a polgármester köti meg.


A közterület használati engedély érvényének megszűnése

11.§


(1) A közterület-használati engedély érvénye megszűnik:

 a) az engedélyben meghatározott idő elteltével, illetve meghatározott feltétel bekövetkeztével,

b) a közterület-használatát és rendjét érintő jogszabályok megváltozása miatti visszavonással,

c) az engedélyben vagy a közterület-használattal kapcsolatos jogszabályokban foglaltak megsértése miatti rendkívüli visszavonással,

d) településképi, településrendezési vagy közérdekből történő rendkívüli visszavonással,

e) ha a jogosult bejelenti az önkormányzatnak, hogy a közterület használatával felhagy.

(2) Ha a közterület-használati engedély érvényét veszti a jogosult kártalanítási igény nélkül köteles a közterület eredeti állapotát – különösen tisztaságát - haladéktalanul helyreállítani. Ez a kötelezettség a jogosultat építési engedély alapján végzett munka esetében csak akkor terheli, ha az eredeti állapot helyreállítását az engedély megadásának feltételeként előírták.


A közterület-használat ellenőrzése, a jogellenes közterület használat következményei

12.§


(1) A jelen rendeletben foglalt előírások betartását a Hivatal köztisztviselője a helyszínen vagy más alkalmas módon ellenőrizheti.

(2) A közterület-használati engedély eredeti példányát, illetve annak hiteles másolatát a tevékenységet folytató személy köteles a helyszínen magánál tartani és az ellenőrzésre jogosult tanyagondnok felhívására, a közterület-használati díj befizetését igazoló bizonylattal együtt felmutatni.

(3) Aki a közterületet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használja köteles a hatóság felhívására a jogellenes közterület használatot haladéktalanul megszüntetni, továbbá kártalanítás nélkül kötelezhető a közterület eredeti állapotának helyreállítására. E kötelezettség elmulasztása esetén a hatóság az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégeztetheti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 8 napon belül nem tesz eleget.

(4) A hatóság az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével és a (3) bekezdésben megszabott határidő elteltével tekintet nélkül azonnal helyreállíthatja, ha az élet- és balesetveszély vagy jelentős anyagi kár, a közrend, közbiztonság, illetve a közterület rendje rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének elhárítása érdekében jelentős közérdekből egyébként indokolt. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosulatlan közterület-használó köteles viselni.


Az állattartásra vonatkozó rendelkezések

13.§


(1) Az állatokat közterületen tartani, legeltetni tilos.

(2) A házi állatokat a kijelölt legelőre, illetve vásárra hajtani kizárólag az úttesten, a közlekedési szabályok betartásával lehet.

(3) Állati hullát, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezi, az egészséget veszélyezteti, vagy élősdiek részére táptalajt nyújthat, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni vagy elhagyni nem szabad.

(4) Közúton történt állat elhullását – ha annak tulajdonosa ismeretlen – a polgármesteri hivatalnál azonnal be kell jelenteni.


Ivó, csapadék- és szennyvíz

14.§


(1) Az ivóvizet szolgáltató kutak, közkifolyók, közterületen elhelyezett ivó kutak környezetét különös gonddal kell tisztántartani és megvédeni a szennyeződéstől.

(2) Az ivóvizet szolgáltató kutak környezetében olyan szennyező forrást létesíteni és fenntartani, amely a kutak vizét közvetlenül, illetve a talajon keresztül szennyezheti csak a hatályos közegészségügyi és építésügyi szabályokban meghatározott védőtávolság, védőterület megtartásával lehet.

 (3) A közkutak környezetében mosakodni, állatokat itatni, kannákat és egyéb tárgyakat mosni nem szabad. A kifolyó víz megfelelő elvezetését biztosítani kell.

(4) Az épületek tulajdonosa /kezelője, használója/ a 253/1997.(XII.20) Korm.rendelet 47. §-a szerint köteles gondoskodni arról, hogy az épület tetőszerkezetéről az esővíz, hólé a közterületen lévő járdára ne csurogjon.

(5) A település területén lévő belvízelvezető árokba tisztátalan szennyvizet, trágyalevet, gépjármű olajat, továbbá mérgező hatású anyagokat /növényvédő szereket/ vezetni vagy önteni, illetve az árkokat, azok partjait szemét és hulladék lerakásával szennyezni nem szabad.


15.§


(1) A közműves csatornaellátásba be nem kapcsolt ingatlanok tulajdonosai, használói az ingatlanon keletkező szennyvíz és fekália elvezetésére és tárolására zárt szennyvíztároló aknák építésével kötelesek gondoskodni.

(2) A szennyvíztároló aknákat rendszeresen üríteni szükséges, azok tartalmát a kijelölt fekáliatároló helyen szabad elhelyezni.

A közterület filmforgatási célú használatának díja

16. §


 (1) A közterület filmforgatási célú használatának díja a használat célja szerint:

a) filmforgatás helyszínén: 200 Ft/m2/nap

b) technikai kiszolgálás: 150 Ft/m2/nap

c) stáb parkolás: 100 Ft/m2/nap.

(2) Mentes a közterület-használati díj alól:

a)az önkormányzat megrendelésére készülő film forgatása,

b)az önkormányzatról turisztikai célból készített film forgatása,

c)filmművészeti oktatási intézményben hallgató vizsgafilmjének forgatása,

d)a községi ünnepségeken, rendezvényeken készített felvétel forgatása, vagy

e)tudományos, ismeretterjesztést szolgáló felvétel forgatása.


(3) Filmforgatás céljából történő közterület-használat időtartama nem haladhatja meg az egy/két hetet.A közterület használat naponta 7 óra és 21 óra közötti időtartamra vonatkozik.

(4) Vasárnapra és ünnepnapokra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá.

(5) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén, annak elhárulását követő 5 napon belül a kérelmező számára a közterület használatát újra biztosítani kell.

(6)A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a használó köteles folyamatosan biztosítani.

(7) A Képviselő-testület turisztikailag kiemelt közterületeket nem határoz meg.

(8) A filmforgatási célú közterület használattal összefüggő, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

Záró rendelkezések

17.§


(1) E rendelet a 2016. október 31. napján  lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a közterület filmforgatási célú használatáról szóló 6/2013. (IX. 18. ) önkormányzati rendelet


Kihirdetve: 2016. X.21.