Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2017. (III.8.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2023. 09. 07

Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2017. (III.8.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

2023.09.07.

Sajókápolna Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § - ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. § a) és b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. §2 A rendelet hatálya kiterjed Sajókápolna Község Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítése tekintetében az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre, valamint a Parasznyai Közös Önkormányzati Hivatalánál közszolgálati jogviszonnyal rendelkező anyakönyvvezetőre terjed ki.

2. § (1) Az anyakönyvvezető hivatali helyisége: 3773 Sajókápolna, Szabadság tér 25. szám alatti Kultúrház.

(2) Hivatali munkaidő: a Parasznyai Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott Sajókápolnai Kirendeltségre vonatkozó munkaidő.

3. § (1) Az önkormányzat hivatali helyiségén és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelem ügyében a jegyző az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt.

(2) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségben előjegyzett és felvett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.

4. § (1)3 Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségben történő lebonyolításának díja

a) hivatali munkaidőben díjmentes,

b) hivatali munkaidőn kívül és az önkormányzat hivatali helyiségében 25.000,-Ft,

c) hivatali munkaidőben és az önkormányzat hivatali helyiségén kívül 30.000,-Ft,

d) d) hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségen kívül 35.000,-Ft,

melyet ÁFA fizetési kötelezettség akkor terhel, ha az Önkormányzat alanyi adómentessége megszűnik.

(2) Nem kell díjat fizetni a házasulóknak, ha legalább az egyik fél lakóhelye Sajókápolna község közigazgatási területén van.

(3) Rendkívüli körülmény esetén, különös tekintettel a házasulók, valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára a lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.

5. § (1) A szolgáltatási díjat a házasulók legkésőbb a házasságkötést megelőző nap 5 nappal kötelesek Sajókápolna Önkormányzat költségvetési elszámolási számlája javára befizetni átutalási megbízással vagy házipénztárba történő befizetéssel és a befizetés tényét igazolni az anyakönyvvezető előtt.

(2) A házasságkötés elmaradása esetén, ha azt a házasulók a házasságkötés kitűzött időpontja előtt legalább 5 nappal bejelentik, a befizetett díjat 15 napon belül a befizető részére vissza kell fizetni.

6. §4 Az anyakönyvvezetőt az anyakönyvi eseményen való közreműködésért választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze helyett eseményenként:

1. az önkormányzat hivatali helyiségében és hivatali munkaidőn kívül történő közreműködésért 15.000,-Ft,

2. a hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő közreműködésért 20.000,-Ft. összegű díjazás illeti meg.

1

A bevezető a Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § a Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § (1) bekezdése a Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § a Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.