Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (III. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 11

Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (III. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.11.
az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Sajókápolna Község Önkormányzata 2023. évi költségvetése Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.), az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.), valamint Magyarország stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Stabilitási törvény) előírásait figyelembe véve került összeállításra.
A költségvetés összeállításának részletes szabályait az Ávr., az állami hozzájárulás mértékét a költségvetési törvény határozza meg. A költségvetési rendeletben működési hiány nem tervezhető.
A költségvetés összeállítása során prioritásként vettük figyelembe a következő feladatokat:
az önkormányzat és intézményei energia ellátásának biztonságát,
a magas infláció okozta szociális és gazdasági gondok enyhítését, a gyermekétkeztetés optimális működtetését, a lehetséges bérfejlesztések végrehajtását, az elnyert és folyamatban lévő fejlesztési programok eredményes és gazdaságos megvalósítását.
Az önkormányzat a költségvetés kidolgozása során a fenti prioritásokat figyelembe véve törekedett a saját szervezete és intézményei biztonságos működésének fenntartására, a településen már kialakult hagyományos értékek, programok lehetőség keretein belül történő megtartására.