Hét Község Képviselő-testülete 3/2015(II.19.) önkormányzati rendelet

A települési támogatásról , valamint az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2015. 04. 29

Hét  Község Önkormányzatának

Képviselő-testülete

                                                           3 /2015.(II.19.)önkormányzati rendelete

A települési támogatásról,valamint az önkormányzat által nyújtott és egyéb szociális ellátásokról


Hét  Község Önkormányzatának Képviselő-testülete  a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. tv. 1.§ (2) bekezdésében,a  10. § (1) bekezdésében, ,a 26.§, a 32. § (1) bekezdés b./ pontja, a 32. § (3) bekezdése,   a 92. § (2) bekezdése, valamint a 132. § (4) bekezdése  d./ és g./pontjába,és  a 134/E. §-ban  foglalt ,valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997.évi XXXI.törvény 18.§ (2) bekezdésében és a 131.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXIV. törvény 13.§ (1) bekezdés 8.pontjában meghatározott feladatkörében a  helyben jelentkező szociális feladatok végrehajtására, a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokra, valamint a szociális szolgáltatások igénybevételi módjaira, illetve a szakosított ellátási formák körébe tartozó intézményekbe történő bejutás általános szabályaira az alábbiakat rendeli el.


I.Fejezet

Általános rendelkezések

1.A rendelet hatálya


  1. §

A rendeletben foglaltakat Hét   község közigazgatási területén a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény 3. § és 7. §-ában meghatározott személyekre kell alkalmazni.


                                     2.Általános eljárási  rendelkezések


  1. §

(1)A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások iránti, valamint a szociális szolgáltatások közül az étkeztetésre irányuló kérelmeket az önkormányzat hivatalánál az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon lehet előterjeszteni. Az egyes ellátásokra vonatkozó speciális eljárási szabályok az egyes támogatásoknál és szolgáltatásoknál külön kerülnek megállapításra.

(2) A jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles-az igényelt támogatástól függően- a családjában,vagy háztartásában élő személyek adataira,vagyoni és jövedelmi viszonyaira vonatkozó nyilatkozatokat megtenni és az szükséges dokumentumokat becsatolni.A támogatás megállapítása szempontjából a személyiadat-és lakcímnyilvántartás adatai az irányadók.

(3) A jogosultsági feltételek fennállását,a rokkantságot,a fogyatékosságot,munkanélküliséget,az önkormányzattól vagy szociális intézményektől igénybe vett ellátást közokirattal vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal,illetve az önkormányzat hivatalánál vezetett nyilvántartások adatainak felhasználásával kell igazolni.

(4) A tényállás tisztázása érdekében háziorvosi,szakorvosi,védőnői,pedagógiai vélemény,javaslat kérhető.A vagyoni körülmények tisztázása érdekében a kérelmezőre és vele azonos lakcímen együtt lakó közeli hozzátartozókra ,illetve a lakásban  ténylegesen együtt lakó személyekre vonatkozóan –hozzájáruló nyilatkozatuk alapján –további információk is beszerezhetők.

(5)Az önkormányzat által biztosított rendszeres támogatás folyósítása  kezdő időpontja a kérelem benyújtását követő hónap első napja.

(6) A megállapított ellátások kifizetéséről, illetve folyósításáról az önkormányzat hivatala gondoskodik


3.A szociális hatáskör gyakorlása


  1. §

(1)A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény 45.§ megfogalmazott  települési  támogatás,valamint a rendkívüli gyermekvédelmi  támogatás  jogosultsági feltételei megállapításáról  a Képviselő-testület dönt.

(2) Az önkormányzat által biztosított temetési segély, valamint a szociális  igazgatásról és szociális ellátásokról szóló  törvényben megfogalmazott  étkeztetés szociális szolgáltatás biztosítása ügyében a döntési jogkört a polgármester   gyakorolja.                                                              




                                                        4.  Az ellátások formái

                      

                                                                         4.§


(1) Hét Község Önkormányzat Képviselő-testülete a  jogosultak részére –az e rendeletben meghatározott feltételek szerint –

         a./ szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások közül

             - a krízis helyzet kezelésére rendkívüli települési és rendkívüli települési

                gyermekvédelmi támogatást

         b./ egyéb támogatások közül:

              -temetési segélyt

nyújt.

             

            

              

                                                          II.fejezet

                        Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások

     


                                                 1. Krízishelyzet kezelése

                                                         

5. §


(1) A Képviselő-testület  rendkívüli települési támogatást  nyújthat annak a személynek,

akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem  nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át egyedülállóként annak 220 %-át.

(2) Rendkívüli települési támogatás  egyedi elbírálás alapján természetben is (pl. elmaradt közüzemi számla rendezésére, gyógyszer, gyógyászati segédeszköz kiváltására, élelmiszer vagy ruhanemű,tüzelő  vásárlására) megállapítható.

(3) A benyújtott kérelmekhez minden esetben csatolni kell a jövedelmi helyzetről, illetve a rendkívüli élethelyzetről szóló dokumentumokat.

(4)  A rendkívüli települési támogatás  összege alkalmanként minimum  3000.-Ft.

(5)  Rendkívüli indokolt esetben (haláleset, elemi kár, súlyos közlekedési baleset, speciális gyógykezelés) jövedelemvizsgálat nélkül is megállapítható  a támogatás.



                                                              6.§


(1)  A Képviselő-testület rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesíti azokat a gyermekeket, gondozó családokat vagy szülőt, törvényes képviselőt , akik átmenetileg létfenntartási gondokkal küzdenek, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerülnek és a család egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át

(2) A támogatás mértéke kiskorú gyermeket nevelő családonként  és alkalmanként  minimum 3000 Ft.

(3) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás pénzben vagy természetben nyújtható.

(4) Rendkívüli indokolt esetben (haláleset, elemi kár, súlyos közlekedési baleset, speciális gyógykezelés) jövedelemvizsgálat nélkül is megállapítható  a támogatás.                                                      

                                           


                                                 Egyéb támogatások

                                                   1.Temetési segély


                                                               7. §


(1) A képviselő-testület a Hét  községben állandó bejelentett lakcímmel rendelkező,hozzátartozóját,vagy egyéb  elhunytat eltemettető lakos részére 15.000.-Ft összegű eseti támogatást,temetési segélyt nyújt.

(2) A temetési segély megállapításánál figyelembe vehető egy főre számított havi családi jövedelemhatárt az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-ában állapítja meg a testület.

(3) A jövedelmi helyzet megállapításához be kell csatolni a kérelmező és családja jövedelmét igazoló dokumentumokat.

(4) A temetési segély iránti kérelemhez csatolni kell az eltemettető nevére kiállított eredeti temetési számlákat, illetve be kell mutatni az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát.



                                                                     III.Fejezet

Szociális szolgáltatások

1.Az ellátások formái


8. §


(1) Hét  Község Önkormányzat Képviselő-testülete illetékességi területén az arra rászorultak részére a falugondnoki szolgáltatást és  étkeztetést biztosít.

(2) A törvényben felsorolt többi alapszolgáltatást  társulásos formában biztosítja a képviselő-testület

(3) Szakosított ellátást nyújtó intézményt az önkormányzat nem tart fenn.


                                                                        9.§

  A szociális szolgáltatások igénybevétele  az ellátást igénylő,illetve törvényes képviselője  kérelmére indul.                    


                                                 2.A falugondnoki szolgáltatás


                                                                    10 §


Hét Község Önkormányzat Képviselő-Testülete a falugondnoki szolgáltatás szabályait külön rendeletben fogalmazta meg.

                                                               

                                                        3..Étkeztetés

                                         

                                                                11.§

(l) Hét   Község Önkormányzat Képviselő-testülete napi egyszeri étkeztetést biztosít illetékességi területén a szociálisan rászorultak részére.

(2) Szociálisan rászorultnak tekintendő:

 - a  60.életévét betöltött  és megromlott   egészségi állapotú igénylő,aki a háziorvos véleménye szerint nem képes saját maga részére biztosítani a napi egyszeri meleg ételt .

(3) Az étkeztetés intézményi jogviszony létesítése megállapodás megkötésével jön létre,mely megállapodást az önkormányzat nevében a polgármester írja alá.

(4)Az intézményi jogviszony megszűnik a szolgáltatás jogutód nélküli megszűnésével,illetve a jogosult halálával.

(5)Meg kell szüntetni a szolgáltatás biztosítását az igénylő,illetve törvényes képviselője kérésére,illetve ha az igénybevevő nem tesz eleget-felszólítás ellenére sem-a személyi térítési díjfizetési kötelezettségének.

(6)Az étkeztetés  lakásra történő szállítással megállapított intézményi térítési díja 382.-Ft/adag+ Áfa.

                                                          


IV. Fejezet

Záró rendelkezések


12. §

(1) A rendelet 2015. március 1. napján  lép hatályba.

(2)Hatályát veszti Hét  Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény helyi végrehajtásáról szóló  6/2013.(IV.29.) önkormányzati rendelete,valamint a Hét Község Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzati segélyről szóló 17/2013.(XII.19.)önkormányzati rendelete




Bende György                                                                        Schlögl Zoltánné 

polgármester                                                                            jegyző



Záradék:


A rendelet kihirdetésre került.


Hét,2015. február  20.

                                                                                 Schlögl Zoltánné

                                                                                       jegyző