Hét Község Képviselő-testülete 1/2016(II.17.) önkormányzati rendelet

Az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2016. 02. 18- 2017. 04. 26

Hét Község Önkormányzatnak Képviselő-testülete

  1/2016. (II. 17.) önkormányzati  rendelete

Az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

Hét  Község  Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület)   az Alaptörvény  32.cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében,az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés f./pontjában meghatározott feladatkörében eljárva  2016. évi pénzügyi tervéről (költségvetéséről) a következőket rendeli el.

A költségvetés bevételei és kiadásai

                                                               1.§                                                           

(1)  A képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését:

80.153.-EFt

Költségvetési bevétellel

80.153.-EFt                                                      

      „                 kiadással

        





állapítja meg.

(2)       Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A költségvetési bevételek és költségvetési kiadások előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1.2., 1.3.,  mellékletek részletezik.

(4)A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű     bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi
A költségvetés részletezése 

                                                                         2.§

A Képviselő-testület az önkormányzat 2016 évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1)   Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit  a 3. melléklet részletezi.


                                                              -2-

(2)   Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.    

(3)   Az önkormányzat  2016. évben adósságot keletkeztető fejlesztési cél megvalósítását az 5.melléklet szerint nem tervezi

(4)   Az önkormányzat   költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.

(5)   Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként „nemleges tartalommal”a  a 7. melléklet szerint részletezi.

(6)   Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást „ nemleges tartalommal” a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

                                                              3.§

(1)   A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati szintű megoszlását, és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát  a  9.1…..9.1.2 mellékletek szerint határozza meg.

(2) Az önkormányzat 30 napon túli elismert tartozásállománya alakulását  „nemleges tartalommal”a 10.melléklet tartalmazza.

A költségvetés végrehajtásának szabályai

                                                               4.§

(1)   Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

 (2)  Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3)   A költségvetési egyensúly érdekében évközben  figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4)  Amennyiben az önkormányzat 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves  eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy a 150 millió forintot, és a tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor az irányító szerv a költségvetési szervnél önkormányzati biztost jelöl ki..

(5) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.


                                                       -3-

(6)Az önkormányzatnál  a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem        haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 10  %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások előirányzat évközi megtakarítása szolgál.

 Az előirányzatok módosítása

                                                             5.§

Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

          A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

                                                              6.§

Az önkormányzat,mint  költségvetési szerv ellenőrzése  belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős

                                                  Egyéb rendelkezések

                                                             7.§

      A települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról és annak kötelező igénybevételéről szóló 10/2013.(X.31.)önkormányzati rendelet 10.§ (1)és (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

       „ Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért díjat köteles fizetni,melynek összege 2016.

        január 1. 2016.december 31. napja között  1.400-Ft/köbméter/Áfa”

                                               Záró  rendelkezések

                                                                        8.§

A rendelet  2016.február 18. napján lép hatályba,rendelkezései 2016 január 1. napjától alkalmazandóak


                           Bende György 

Schlögl Zoltánné

                              polgármester

jegyző


A rendelet kihirdetve 2016. február 17.napján                                        Schlögl Zoltánné

                                                                                                                       jegyző

Mellékletek