Hét Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X.22.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzben és természetben nyújtott támogatásokról, valamint a személyes gondoskodásról szóló 3/2021.(III.10.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 23- 2021. 10. 23

Hét Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 22.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzben és természetben nyújtott támogatásokról, valamint a személyes gondoskodásról szóló 3/2021.(III.10.) rendelet módosításáról

Hét Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A szociális rászorultságtól függő pénzben és természetben nyújtott támogatásokról, valamint a személyes gondoskodásról szóló 3/2021(III.10.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Képviselő-testület a jogosultsági feltételek fennállása esetén az alábbi támogatásokat biztosítja:)

  • „e) Karácsonyi támogatás”

(2) A szociális rászorultságtól függő pénzben és természetben nyújtott támogatásokról, valamint a személyes gondoskodásról szóló 3/2021(III.10.) önkormányzati rendelet 5. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A Képviselő-testület hatáskörének gyakorlását az (1) bekezdésben, illetve a (3) bekezdés b)-e) pontjában foglalt támogatások esetén a polgármesterre ruházza.

(5) A Képviselő-testület a 7.§-ban szabályozott rendkívüli települési támogatást természetbeni ellátás formájában is nyújtja, amennyiben a szociálisan rászorult személy számára a segítségnyújtás érvényesülését szolgálja vagy számára indokolt.”

2. § (1) A szociális rászorultságtól függő pénzben és természetben nyújtott támogatásokról, valamint a személyes gondoskodásról szóló 3/2021(III.10.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A támogatás havi összege:)

  • „a) egyszemélyes háztartás esetén: 6000,- Ft.
  • b) két vagy többszemélyes háztartás esetén: 8000,- Ft.”

(2) A szociális rászorultságtól függő pénzben és természetben nyújtott támogatásokról, valamint a személyes gondoskodásról szóló 3/2021(III.10.) önkormányzati rendelet 6. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A támogatást a kérelem benyújtását követő hó első napjától számított egy évre kell megállapítani.”

3. § A szociális rászorultságtól függő pénzben és természetben nyújtott támogatásokról, valamint a személyes gondoskodásról szóló 3/2021(III.10.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Rendkívüli települési támogatásban az a személy részesíthető, akinek a háztartásában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg)

  • „a) egyszemélyes háztartás esetében a nyugdíjminimum 250%-át,”

(és a háztartás egyik tagja sem rendelkezik vagyonnal.)

4. § A szociális rászorultságtól függő pénzben és természetben nyújtott támogatásokról, valamint a személyes gondoskodásról szóló 3/2021(III.10.) önkormányzati rendelet „Időskorúak támogatása” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„Karácsonyi támogatás”

5. § A szociális rászorultságtól függő pénzben és természetben nyújtott támogatásokról, valamint a személyes gondoskodásról szóló 3/2021(III.10.) önkormányzati rendelet 11. § (1)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Képviselő – testület a településen állandó bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen itt is élő háztartások részére évente egy alkalommal 10.000.-Ft összegű pénzbeli támogatást nyújt.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározottakon túl további támogatást nyújt az alábbiak szerint:

  • a) nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő személyek részére további 10.000,-Ft összegű pénzbeli támogatást
  • b) 0-3 éves korú gyermeket valamint tárgyévben tanévkezdési támogatásban részesült gyermeket nevelő háztartások minden gyermekre tekintettel további 10.000,-Ft összegű pénzbeli támogatást
  • c) 14 év alatti gyermekek részére gyermekenként egy 2.000,-Ft értékű Mikulás csomagot biztosít.

(3) A karácsonyi támogatás akkor állapítható meg, ha a kérelmező háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 400.000,-Ft-ot.

(4) Egy háztartásra nézve csak egy kérelmet lehet előterjeszteni.

(5) A kérelmet tárgyév október 1. napjától lehet előterjeszteni, melyhez mellékelni kell a háztartásban élők jövedelmi helyzetére vonatkozó igazolásokat. A támogatás kifizetésére tárgyév december hónapban kerül sor.”

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.