Tiszatardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013.(III.06.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 03. 05- 2023. 02. 17

Tiszatardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013.(III.06.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről1

2014.03.05.

Az önkormányzat képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f.) pontja szerinti feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya az önkormányzatra és az önkormányzatnál ellátott feladatokra terjed ki.

3. §

A költségvetés részletezése

A Képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:
(1) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.
(2) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.
(3) Az önkormányzat 2013. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet részletezi.
(4) Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.
(5) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.
(6) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.
(7) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati feladatok szerinti megoszlását, és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát feladatonként a 9.1-9.8. mellékletek szerint határozza meg.
(8) Az önkormányzat a kiadások között általános vagy céltartalékot nem állapít meg. Az esetleges tartalékkal való rendelkezés jogát a Képviselőtestület fenntartja magának.

4. §

A költségvetés végrehajtásának szabályai

(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.
(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
(3) Az önkormányzatnál a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 16%-át.

5. §

Az előirányzatok módosítása

(1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.
(2) A képviselő-testület az előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.
(3) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.
(4) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat az előirányzatok felett rendelkezők kötelesek betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

6. §

A gazdálkodás szabályai

(1) A költségvetési rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatok felett a polgármester és a jegyző előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.
(2) A jegyző köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani.

7. §

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

(1) Az önkormányzat ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért a jegyző felelős.
(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés feladatai ellátásról, megbízási szerződéssel foglalkoztatott belső ellenőr (szolgáltató) megbízása útján gondoskodik.

8. § Záró és vegyes rendelkezések

Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2013. január 1-től kell alkalmazni.
1

Az önkormányzati rendeletet a Tiszatardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. február 18. napjával.