Tiszatardos község képviselő testületének 8/2014 (VIII.11.) önkormányzati rendelete

a köztemető rendjéről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 02. 18

a köztemető rendjéről és a temetkezésről

2023.02.18.

Tiszatardos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. §. (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara véleményének kikérésével a következőket rendeli el.1

Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet értelmezése során a temetésekről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII.tv. (továbbiakban. Ttv.) 3. §-a szerinti fogalmakat kell alkalmazni.

Általános rendelkezések

2. § A szabályozás célja, hogy a település területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa – megkülönböztetés nélkül és az elhunyt végakarata szerint – az elhunytakat megillető jogokat, a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés garantálása érdekében. A rendelet szabályozza a temető használatának és működésének rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

3. § Ezen rendelet hatálya a Tiszatardos település közigazgatási területén fekvő Köztemetőre, az ott végzett temetkezési és temető-fenntartási tevékenységre terjed ki. A temető pontos címe: 062. hrsz-ú ingatlan a Tiszaladány felé vezető út mellett.

4. § A köztemető üzemeltetője Tiszatardos Község Önkormányzata.

A temető használatának és igénybevételének szabályai

5. § A köztemetőben világi és egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

6. § /1/ A köztemető nyitvatartási rendje:

a./ március 1-jétől szeptember 30-ig 0600-2100
b./ október 1-jétől március 1-jéig 0700-1800
c./ október 28-tól november 4-ig éjjel-nappal folyamatosan.
/2/ A temetőben csak a megjelölt nyitvatartási időben lehet tartózkodni.
/3/ A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos minden olyan magatartás vagy tevékenység, amely a kegyeleti érzést sértheti.
/4/ A temetőben kiskorú gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat. Az általa okozott kárért a gondviselő tartozik felelősséggel.
/5/ A vakvezető kutya kivételével a temetőbe állatot bevinni tilos.

7. § A temető útjain tilos gépjárművel közlekedni, kivéve:

a./ a súlyos mozgáskorlátozott személyt szállító járművet,
b./ a temetkezési tevékenységben részt vevő járművet,
c./ a temető üzemeltetéséhez szükséges járművet.

8. § /1/ A temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése, minden látogató kötelessége.

/2/ A temetőben munkát – a sírgondozás és a sírok beültetése kivételével – csak az üzemeltető által engedélyezett és meghatározott időben lehet végezni. A munka megkezdésének és befejezésének idejét az üzemeltetőnek be kell jelenteni.
/3/ Padot, ülőhelyet elhelyezni csak az üzemeltető engedélyével és az üzemeltető által kijelölt helyre lehet.
/4/ Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési és bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani. Az építéshez szükséges ömlesztett anyagot (pl. betont) csak vaslemezen lehet előkészíteni.
/5/ A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad.
/6/A temető területéről sírkövet, síremléket, sírjelet (fejfát) kiszállítani csak az üzemeltető írásos engedélyével lehet.

9. § /1/ A temetőben elhelyezett tárgyakért, valamint a sírok és síremlékek esetleges megrongálásáért az önkormányzatot, mint üzemeltetőt anyagi felelősség nem terheli.

/2/ A temetőbe, illetve a ravatalozóba kiszállított holttest hűtéséről a ravatalozásig folyamatosan gondoskodni kell.

A temető nyilvántartások vezetése

10. § /1/ A temető sírhelyeiről, sírboltjairól nyilvántartó- és sírboltkönyvet kell vezetni.

/2/ A nyilvántartókönyvnek a Ttv. 18. § /2/ bekezdésében foglalt adatokon kívül tartalmaznia kell az elhalálozás helyét is.
/3/ A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urnaelhelyezést, urnakiemelést) időrend szerint kell bejegyezni.

A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése,

a sírgondozás szabályai

11. § /1/ A temetőben csak a sírok, síremlékek, urnahelyek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el. Az engedély nélküli, vagy a temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket a temető üzemeltetője eltávolítja, illetőleg az elhelyezővel eltávolíttatja.

/2/ Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez – de az üzemeltetőnek be kell jelenteni - a sírra ültetett azon örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 méternél és átmérője nem több 0,6 méternél.
/3/ Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat bepiszkítani, rongálni, eltávolítani és a temetőben szemetelni tilos.

12. § /1/ A sírhely gondozása úgy végezhető, hogy az ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, illetve a látogatóknak kegyeleti érzéseit és ne akadályozza azokat a sírgondozásban.

/2/ A sírhely gondozása, illetve egyéb munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, illetve búcsúztatás alatt munkavégzéssel összefüggő hang, vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.
/3/ A sírhely gondozása során keletkező szemetet az üzemeltető által kijelölt helyre kell vinni.
/4/ Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.
/5/ A temetőben a sírhelyek bekerítése tilos, erre engedély nem adható.

Temetési hely és a temetési hely feletti rendelkezés időtartama

13. § /1/ A sírhelyet a temető üzemeltetője jelöli ki.

/2/ Az üzemeltető a köztemetőről térképet készít, amelyet naprakészen vezet.

14. § /1/ Temetésre használt helyek és méretük (külméret, 30 cm-es járdával együtt):

a./ egyes sírhely 1,5 m× 2,5 m
b./ sírbolt (kripta ) 2,5 m× 3 m
c./ urnasírhely 1m x 1 m
/2/ A temetési helyeket - kripta kivételével – a tulajdonos térítésmentesen és határidő nélkül biztosítja az eltemettetők részére.

Temető fenntartási hozzájárulás díja

15. § /1/ A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző (kőfaragó, sírköves, stb.) a temetőt térítésmentesen használhatja.

/2/ A temetőben vállalkozási tevékenység végzése csak munkanapokon engedélyezhető, kivéve halott-szállítással összefüggő szolgáltatást.

A létesítményeknek, szolgáltatásoknak temetkezési szolgáltatók általi

igénybevétele és díja

16. § /1/ A temetkezési szolgáltató a temető létesítményeinek igénybevételét az üzemeltető felé köteles bejelenteni. A ravatalozó használata esetén legalább az igénybevételt megelőző 24 órával.

/2/ Az üzemeltető az igényekről nyilvántartást vezet.
/3/ Az üzemeltető a létesítmény átadását az igénylőtől – a más vállalkozó részéről történő korábbi lefoglalás esetét kivéve – nem tagadhatja meg. Amennyiben a temetkezési szolgáltató igénybevételi díj fizetési kötelezettségének nem tesz eleget, a temetői létesítményt nem veheti igénybe.
/4/ A létesítmény igénybevételének indokolatlan megtagadása esetén a temetkezési szolgáltató az esetet követő 3 napon belül benyújtott írásos panasszal élhet a temető tulajdonosa felé, aki az esetet haladéktalanul kivizsgálja, és megteszi a szükséges intézkedéseket.

17. § A köztemetőn belül sírhelynyitást és visszahantolást (szolgáltatást) kizárólag az üzemeltető felügyeletével lehet végezni.

18. § A létesítmények igénybevételi díját az 1. melléklet tartalmazza, melyet az üzemeltető részére kell megfizetni.

Szociális temetés

19. §2

20. §3

Záró rendelkezések

21. § /1/ A rendelet a (2) bekezdésben foglaltak kivételével a kihirdetését követő napon lép hatályba.

/2/ A rendelet 19. §, 20. §-a 2015. január 1-én lép hatályba.

1. melléklet a 8/2014. (VIII. 11.) önkormányzati rendelethez

I. Temetési helyek megváltási díjai

- egyes sírhely megváltási díja 0,- Ft
- sírbolt (kripta) megváltási díja 20.000,- Ft
- urnasírhelyek megváltási díja 0,- Ft
II.Temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj:
- temetői létesítmények igénybevétele 5.000,- Ft + ÁFA/temetés
1

A bevezető a Tiszatardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 19. §-t a Tiszatardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

3

A 20. §-t a Tiszatardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.