Kondó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2003. (VI. 26.) önkormányzati rendelete

Díszpolgári cím adományozásáról

Hatályos: 2003. 06. 26

Kondó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2003. (VI. 26.) önkormányzati rendelete

Díszpolgári cím adományozásáról

2003.06.26.

Kondó Község Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 1. § (6) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Díszpolgári cím adományozásáról az alábbiak szerint rendelkezik:

1. § Díszpolgári cím annak adományozható, aki Kondó település és polgári számára a község fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett.

2. § (1) A Díszpolgári címet Kondó Község Képviselőtestülete (továbbiakban Képviselőtestület) a kitüntetett személy nevének e rendelet 2 számú melléklet kitüntettek névjegyzéke történő feltüntetésével adományozza. Az erről szóló oklevelet és aranygyűrűt, valamint az adományozás tárgyában tartott ülés jegyzőkönyvének kivonatos másolatát a kitüntetett személynek március 15-én ünnepélyes keretek között kell átadni.

(2) A díszpolgári oklevél tartalmazza a kitüntetett személy nevét, foglalkozását, az adományozás okát és keltét, valamint a polgármester aláírását és pecsétjének lenyomatát. Az oklevél mintáját e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) A gyűrű 18 karátos aranyból ,,Kondó díszpolgára” és az adományozás éve bevéséssel készül.

(4) A kitüntetett nevét és az adományozás évét erre a célra rendszeresített könyvben kell megörökíteni. A kitüntetettek névjegyzékét e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

3. § (1) A Díszpolgári cím erkölcsi elismerés, amely a község tiszteletét és háláját fejezi ki a kitüntetett személynek a – (2) bekezdésben foglaltak kivételével – nem biztosít előjogot.

(2) A kitüntetett személy:

a) Meghívandó a község ünnepségeire vagy egyéb kiemelkedő rendezvényeire,

b) Jogosult a címet aláírásainál és egyéb kitüntetései között feltüntetni.

4. § A díszpolgári cím elhunyt személy számára is odaítélhető, annak anyagi vonzata nélkül. Kivételt képez az az eset, amikor a Képviselőtestület döntése és az ünnepélyes átadás közötti időszakban történik az elhalálozás. Ebben az esetben a legközelebbi hozzátartozó jogosult az átvételre. A posztumusz elismerés más elő személy elismerése mellett is odaítélhető.

5. § (1) A díszpolgári cím adományozására bárki írásban tehet javaslatot, mely javaslathoz, a Képviselőtestület megválasztott tagjai legalább egynegyedének ajánlása (aláírása) is szükséges.

(2) A Képviselőtestület december hónapban meghirdeti az ajánlások január 15-ig történő benyújtásának lehetőségét.

(3) A javaslatot egy esetileg – minden év december 1-ig – létrehozott, az állandó bizottságokkal azonos összetételű bizottság terjeszti a Képviselőtestület elé a következő év január 31. napjáig.

6. § A képviselőtestület a Díszpolgári címmel járó oklevelet adományoz.

7. § E rendelet kihirdetés napján lép hatályba. Kihirdetésről a jegyző gondoskodik.