Kondó Község Önkormányzata képviselő-testületének 7/2013. (IX.18.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetése valamint a háztartási célú égetés helyi szabályairól

Hatályos: 2020. 09. 01

Kondó Község Önkormányzata képviselő-testületének 7/2013. (IX.18.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetése valamint a háztartási célú égetés helyi szabályairól

2020.09.01.

Kondó Község Önkormányzatának képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (továbbiakban: „Kvtv.”) a 48. § (4) bekezdés b) pontjában, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: „Mötv.”) 143. § (4) bekezdés d) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Mötv. 13. § (1) bekezdés 11. pontjában foglalt feladatkörében, a Kvtv. 48. § (3) bekezdése alapján eljáró Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség véleményezésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet területi hatálya Kondó község belterületére, egyéb lakott területére, valamint az attól számított 15 m-es távolságra terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában avar és kerti hulladék: a lombozat lehullott levelei, a lekaszált növényzet, a lemetszett ág, gally, a nyesedék (pl.: venyige), egyéb növényi maradványok.

2. Avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok

3. § (1) Az avar és kerti hulladék égetése a település teljes területén tilos.

4. §

5. §

3. A háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok

6. § Az épületek, építmények tüzelőberendezéseiben csak az arra a berendezésre rendeltetésszerűen alkalmas és arra engedélyezett tüzelőanyagot szabad elégetni.

(2) A tüzelőanyag nem lehet nedves vagy egyébként fokozott füstképződést okozó.

4. Közigazgatási bírsággal sújtható magatartás

7. § (1) Az e rendeletben foglalt rendelkezéseket megsértővel szemben a közösségi együttélés alapvető szabályának megsértése miatt ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

(2) A képviselő-testület az e rendeletben meghatározott, a közösségi együttélés alapvető szabályának megsértésének minősülő magatartás elkövetőjével szemben a helyszíni bírság, illetve a közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos hatáskört a jegyzőre ruházza.

5. Hatályba lépés

8. § E rendelet 2013. október 01-én lép hatályba.

Lovas Bertalan
polgármester

dr. Czipa Zoltán
jegyző