Kánó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VIII. 23.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 02. 15

Kánó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VIII. 23.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

2023.02.15.

Kánó Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a, pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A szociális ellátások formái

1. § (1) Pénzbeli ellátások:

a) rendkívüli települési támogatás

b) temetési települési támogatás

c) időszakos települési támogatás

(2) Természetbeni ellátás: köztemetés

(3) Alapszolgáltatások:

a) étkeztetés

b) házi segítségnyújtás

c) családsegítés

Hatásköri rendelkezések

2. § (1) A rendeletben meghatározott szociális feladat- és hatásköröket a Képviselő-testület, valamint a polgármester gyakorolják.

(2) A polgármester dönt:

a) rendkívüli települési támogatás

b) temetési települési támogatás

c) időszakos települési támogatás megállapításáról

(3) A Képviselő-testület dönt a többi szociális ellátás megállapításáról, valamint másodfokon a polgármester átruházott hatáskörben hozott határozata ellen benyújtott fellebbezésről.

Rendkívüli települési támogatás

3. § Alkalmanként rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni azt a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került személyt, aki az Szt. 45. § (4) bekezdésben felsorolt valamely körülmény miatt egyszeri anyagi segítségre szorul.

Temetési települési támogatás

4. § (1) Temetési települési támogatásra jogosult az a település területén bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező, e címen életvitelszerűen élő személy, aki elhunyt hozzátartozójának eltemettetéséről gondoskodik.

(2) A temetési települési támogatás összege 20.000 Ft.

(3) Halálesetre tekintettel igényelt települési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A kérelemhez csatolni kell:

a) a temetés költségeiről a kérelmező, vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát,

b) az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát.

Időszakos települési támogatás

5. § (1)1 Az Szt. 45. § (4) bekezdésében felsorolt valamely körülmény miatt időszakos vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek részére havi rendszerességgel, legfeljebb egy év időtartamra időszakos jellegű rendkívüli települési támogatást kell megállapítani, amennyiben családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 130 %-át, egyedülálló esetén 150 %-át.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatás összege legfeljebb 100.000 Ft/hó.

6. §2 A 3-4–5. §-okban foglalt rendkívüli települési támogatások szempontjából rászorultnak kell tekinteni azt a személyt, akinek a háztartásában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 900 %-át.

Köztemetés

7. § A köztemetést az Önkormányzat az Szt. 48. §-a alapján biztosítja.

Étkeztetés

8. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni,, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) koruk miatt rászorult 65 életévet betöltött személyek,

b) egészségi állapotuk miatt rászorultak:

ba) akiknek az egészségkárosodás mértéke legalább 30%-os, melyet szakvéleménnyel igazol,

bb) átmeneti jelleggel sérülése miatt önmaga ellátására képtelen,

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük miatt rászorultak:

ca) fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül, vakok személyi járadékában, illetve magasabb összegű családi pótlékban részesül,

cb) pszichiátriai betegségük fennállását pszichiáter vagy neurológus szakorvosi szakvéleménnyel igazolják,

d) szenvedélybetegük miatt rászorultak: szakorvos véleménye alapján (addiktológus, pszichiáter) esetükben szenvedélybetegség került megállapításra

e) hajléktalanok

(2) Az étkeztetés igénybevételéért térítési díja kell megállapítani, amit évente felül kell vizsgálni. A fizetendő térítési díjakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Az étkeztetés térítési díjának megállapításánál az ellátást igénybe veő rendszeres havi jövedelmét kell figyelembe venni.

Házi segítségnyújtás, családsegítés

9. § Az Önkormányzat a házi segítségnyújtási és családsegítési feladatot a Putnok és Térsége Önkormányzati Társulás útján látja el.

Eljárási rendelkezések

10. § (1) A települési támogatás iránti kérelmeket a Ragályi Közös Önkormányzati Hivatalnál (a továbbiakban: Hivatal) az e célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani, melyet a rendelet 2. melléklete tartalmazza. A települési támogatás hivatalból is megállapítható.

(2) A kérelemhez csatolni kell az Szt.-ben és egyéb kapcsolódó jogszabályokban és az e rendeletben meghatározott feltételeket hitelt érdemlően igazoló iratokat. Amennyiben a kérelmező a kért iratokat az eljáráshoz felszólítás ellenére sem bocsátja rendelkezésre, a kérelmet el kell utasítani, kivéve, ha az eljárás hivatalból folytatható.

(3) A kérelemhez minden olyan iratot, dokumentumot mellékelni kell, amely a jogosultság bizonyítására alkalmas. Az eredeti dokumentumokról a Hivatal – csak a kérelem elbírálásánál, dokumentálásánál felhasználható – másolatot készíthet az eredeti dokumentum egyidejű visszaszolgáltatásával.

(4) Jövedelem igazolására nyilatkozat csak rendkívüli esetben és akkor fogadható el, ha a kérelmező alkalmi munkából él, vagy a települési támogatásra okot adó rendkívüli esemény ezt indokolttá teszi. Ebben az esetben a kérelmező utólag is kötelezhető az iratok benyújtására.

(5) Adathiányosan előterjesztett kérelem esetén 8 napon belül a kérelmezőt – határidő megjelölésével- hiánypótlásra kell felhívni.

(6) A kérelmező vagyoni-, szociális-, lakáskörülményeinek, egészségi állapotának tisztázása érdekében helyszíni szemle tartható és környezettanulmány készítése rendelhető el. Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőnél, ha életkörülményeit az önkormányzat már egy éven belül bármely ügyben vizsgálta, és nem feltételez azokban lényeges változást.

(7) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek az önkormányzat nyilvántartásaiban fellelhetőek.

(8) A megállapított ellátások kifizetésének rendje:

a) A havi rendszerességgel adott települési támogatást utólag, minden hónap 5-éig kell folyósítani azzal, hogy a december hónapra tekintettel járó havi rendszeres szociális ellátást december 30-áig kell folyósítani

b) Ha a támogatás térítési díj vagy egyéb kötelezettség fedezetéül szolgál, akkor az átutalható az arra jogosult számlájára, ahol a kötelezettség fennáll.

c) Természetbeni támogatás esetén az átvehető a határozatban megjelölt helyen.

(9) Jogosulatlanul igénybe vett ellátásra vonatkozó szabályokat az Szt. 17. §-a tartalmazza.

11. § A jogosultság elbírálása során a jövedelemszámításra az Szt. 10. § (2) – (6) bekezdéseinek előírásait kell alkalmazni.

Záró rendelkezések

12. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a szociális ellátásokról szóló 3/2015.(III.5.) önkormányzati rendelet, valamint az azt módosító 7/2015.(V.28.), 2/2017.(II.23.), 3/2020.(II.13.), 10/2020.(X.02.), 1/2021.(I.7.), 7/2021.(VIII.27.) és a 9/2021.(X.28.) önkormányzati rendelet.

1

Az 5. § (1) bekezdése a Kánó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § a Kánó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet a Kánó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.