Kánó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

a közterület elnevezés, átnevezés és a házszámozás rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 29

Kánó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

a közterület elnevezés, átnevezés és a házszámozás rendjéről

2023.04.29.

Kánó Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarországi helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 51. § (5) bekezdésében és a 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 13. (1) bekezdésének 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Kánó község illetékességi területén lévő közterület elnevezése, illetve átnevezése a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2) Közterület elnevezését, illetve átnevezését kezdeményezheti:

a) a polgármester;

b) a helyi önkormányzat képviselője;

c) Kánó községben lakcímmel rendelkező állampolgár;

d) Kánó községben ingatlannal, székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy.

2. § A közterület elnevezésére, illetve átnevezésére vonatkozó előterjesztést annak benyújtása előtt 8 napra a helyben szokásos módon közzé kell tenni. Az elnevezéssel kapcsolatos észrevételeket az előterjesztéssel egyidejűleg kell a Képviselő-testület elé terjeszteni.

3. § (1) A közterület elnevezésével, átnevezésével kapcsolatos döntést a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(2) A közterület elnevezéséről, illetve átnevezéséről az elnevezés, illetve átnevezés hatályba lépését követően értesíteni kell az érintett közterületen lakcímmel rendelkező személyeket, az érintett ingatlantulajdonosokat, továbbá az illetékes hatóságot, így különösen a járási hivatalt, a rendőrkapitányságot, a tűzoltóságot, a mentőket, valamint a postást.

4. § (1) A névvel ellátott közterületeken lévő ingatlanokat házszámmal kell ellátni.

(2) Az ingatlanokat növekvő sorrendben, folyamatos számozással kell ellátni.

5. § (1) A házszámokat és azok változásait hivatalból, illetve azon személy kérelmére, akinek házszámváltozáshoz jogos érdeke fűződik a jegyző határozatban állapítja meg. A jegyző határozata alapján azok a személyek, akik az érintett ingatlanon lakcímmel rendelkeznek, kötelese az új lakcímüket hivatalos okmányaikon átvezettetni.

(2) A kialakult házszámozás után megosztott ingatlanok korábbi házszáma megszűnik, helyükön az új ingatlanok címe a korábbi házszám megosztásával jön létre. (/a, /b, /c)

(3) A kialakult számozás után egyesített ingatlanok megtartják az eredeti házszámukat.

(4) A házszám megállapításáról szóló határozatot közölni kell az érintett ingatlannal rendelkezni jogosulttal, továbbá a 3. § (2) bekezdésében meghatározott hatóságokkal.

6. § Ez a rendelet 2023. április 29-én lép hatályba.

7. § Hatályát veszti a közterületek elnevezéséről, és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 5/2014. (VIII. 28.) önkormányzati rendelet.