Damak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (IX.10.) önkormányzati rendelete

Damak község területén súlykorlátozáshoz kötött behajtás rendjéről

Hatályos: 2015. 09. 11

Damak község Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3. § (1) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet területi és személyi hatálya


1. §


(1)    A rendelet hatálya kiterjed minden természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet gépjármű tulajdonosra és üzembentartóra, aki Damak község közigazgatási területén, Damak község önkormányzatának tulajdonában lévő, a (2) bekezdésben meghatározott közlekedési táblákkal ellátott Szabadság D. út 1-35. szám közötti útszakasz páratlan oldalán és a Dózsa György D. út 34-70.szám közötti útszakasz páros oldalán lévő közúton, a rendelet hatálya alá tartozó gépjárművel közlekedik.


(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a 8 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművel a „Korlátozott forgalmú övezet (zóna)”, és az együtt alkalmazott „kivéve engedéllyel” közúti jelzőtábla hatálya alá tartozó közterületre érvényes behajtási engedélyek kiadásának, felhasználásának és felülvizsgálatának, valamint visszavonásának rendjére.


(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a közfeladat ellátásának idejére:

a) a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés végrehajtás, a tűz-, polgári és katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezete által üzemben tartott,

b) a katasztrófa elhárítást, megelőzést és segítségnyújtást végző,

c) műszaki és baleseti mentést ellátó gépjárműre.

   

(4) A behajtáshoz és várakozáshoz nem kell engedélyt kérni a (3) bekezdésben felsoroltakon kívül Damak Község Önkormányzat gépjárműve(i) részére.


2. §


(1) Damak község kezelésében és fenntartásában lévő, 1.§ (1) bekezdésben maghatározott közútra behajtani, az ott megjelölt összsúlynál nehezebb gépjárművel csak az Önkormányzat által kiadott közúthasználati engedély birtokában lehet.


(2) Damak község közigazgatási területén ki kell helyezni a rendelet szabályozását biztosító közlekedési jelzőtáblákat.


(3) Egyedi mérlegelés alapján a Polgármester ideiglenes behajtási engedélyt, rendezvény esetén pedig a rendelet hatálya alól, maximum három napra szóló felmentést adhat.



Engedélyezési eljárás


3. §


(1) A közúthasználati engedéllyel kapcsolatos ügyekben a képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az eljárás lefolytatására és a határozat meghozatalára.


(2) A kérelmet Damak Községi Önkormányzat székhelyén a 1. mellékletében szereplő nyomtatványon kell benyújtani, legalább az engedély igénybevételét megelőző 3 munkanappal korábban.


(3) Kivételesen egyedi méltányosság alapján az engedély a felhasználást megelőzően 1 munkanappal elektronikusan is kérhető.


4. §


(1) Az engedély megadása során figyelembe kell venni a helyi építésügyi szabályzatot, a szabályozási terveket, a faluképi és műemlékvédelmi, a köztisztasági, továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket, s ellenőrizni kell az egyéb feltételek (pl. vállalkozói igazolvány, működési engedély) meglétét is.


(2) A közúthasználati engedély másra át nem ruházható.


(3) A közúthasználati engedélynek a 2. mellékletben felsoroltakat kell tartalmaznia.


(4)    A polgármester a rendelet hatálya alá tartozó közterületre behajtási engedélyt önkormányzati érdekből adhat ki.


(5) A polgármestere a behajtási engedély kiadását megtagadhatja, ha

a) a megengedett 5 tonna össztömeget túllépő szállítmány megbontható;

b) helyi közút teherbírása és állapota alapján nem alkalmas arra, hogy az 5 tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépjármű azon közlekedjen.


(6) Ha a kérelem a rendeletben előírt feltételeknek megfelel- az engedélyt a kérelem benyújtását követő 5 munkanapon belül kell kiadni.


(7) Az engedély ellenőrzésére jogosult szerv (rendőrség, önkormányzati hivatal ügyintézője) kezdeményezésére a polgármester az érvényes engedélyt felülvizsgálhatja és amennyiben az indokolt, határozatával visszavonhatja.


(8) A behajtással szándékosan vagy gondatlanul okozott kárt az engedélyes köteles megtéríteni.


(9) Az engedély megadása, vagy megtagadása ügyében hozott határozatot közölni kell az engedélyt kérővel, az engedélyezési eljárásban közreműködő (szak)hatóságokat tájékoztatni kell.



5. §


(1) Az engedély időtartama:

a) az engedélyben meghatározott időre,

b) visszavonásig érvényes.


(2) A közúthasználati engedély érvényét veszti, ha a tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik.


(3) A határozott időre szóló közúthasználati engedély, melynek legrövidebb időtartama 1 nap kérelemre több napra, de legfeljebb egy évre is kiállítható.


(4) A meghatározott időre szóló engedély érvénye - az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 3 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható.


(5) A meghosszabbításra a kérelem beadására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.


(6) Az engedély érvényének meghosszabbítására irányuló eljárás során az engedélyt kiadó köteles ellenőrizni, hogy a közút használója a jogszabályban előírtakat betartja-e.


(7) A megrongálódott engedélyt – annak leadásával egyidejűleg – az engedélyt kiadó, kérelemre kicseréli.


(8) A bevont, vagy érvénytelenített engedély három hónapon belül nem pótolható.


(9) Az elveszett, vagy megsemmisült engedély helyett az érvényesség évében az arra jogosult külön kérelemre új engedélyt kaphat.


Ellenőrzés


6.§


(1) A közúti forgalomban résztvevő gépkocsi vezetője a közúthasználati engedélyt a jármű első szélvédőjének bal alsó sarkában, kívülről jól látható módon köteles elhelyezni.


(2) Damak község területén a forgalmi rend érvényesítésére, és az egyedi engedélyben meghatározott feltételek teljesítésének ellenőrzésére a Rendőrség, és önkormányzati hivatal ügyintézője jogosultak.


(3) A tilalommal érintett önkormányzati területeken az ellenőrző szervek jogosultak a területre behajtó gépjárműre kiállított behajtási engedély meglétét és érvényességét ellenőrizni.


7. §


(1) Az engedély birtokában a helyi közútban bizonyíthatóan az engedélyes gépjármű által okozott károk helyreállítása annak a kötelessége, akinek a nevére a közút tulajdonosa az engedélyt kiállította (helyreállítás kötelezettje).


(2) A helyreállítást a károkozást követő legrövidebb időn belül, de legkésőbb 15 naptári napon belül el kell végezni.


(3) A helyreállításig a helyreállítás kötelezettjének kell gondoskodnia a károkozás helyszínén a biztonságos közlekedés feltételeinek biztosításáról.


(4) A közút helyreállítását az eredetivel megegyező, vagy azzal egyenértékű pályaszerkezettel (rétegrenddel) kell elvégezni. Útszegéllyel ellátott közút esetén a helyreállítási kötelezettség az útszegélyre is vonatkozik. Amennyiben a szükséges helyreállítás szélessége meghaladja a forgalmi sáv 50%-át, akkor a helyreállítás a forgalmi sáv teljes szélességére vonatkozik.


(5) A helyreállítás szakszerűségét és a közterület állapotát a helyi közút fenntartója ellenőrzi.


(6) A helyreállítás kiváltható külön megállapodásban rögzített feltételek szerint a kár mértékével arányos díjnak az önkormányzat költségvetési számlájára ( OTP Bank Nyrt.edelényi fiókjánál vezetett : 11734080-15548081) történő befizetésével.


Közúthasználati engedély nélküli használat jogkövetkezményei


8. §


A közúthasználati engedély nélküli, vagy engedélytől eltérő használat esetében az ellenőrző szervek jogosultak szabálysértési eljárást kezdeményezni.


Záró rendelkezések


9. §


A  rendelet a  kihirdetését követő napon lép hatályba.





        Baranyay Barnabás                                                             Némethné Fodor Szilvia                          polgármester                                                                                         jegyző

Mellékletek