Abod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

A hulladékgazdálkodás, köztisztaság és az avar, valamint a kerti hulladékok nyílttéri égetésének helyi szabályairól szóló 2/2014.(I.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 01
A hulladékgazdálkodás, köztisztaság és az avar, valamint a kerti hulladékok nyílttéri égetésének helyi szabályairól szóló 2/2014.(I.21.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Abod Község Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 35. § - ában kapott felhatalmazás alapján megalkotta a hulladékgazdálkodás, köztisztaság és az avar, valamint a kerti hulladékok nyílttéri égetésének szabályairól szóló 2/2014.(I.21.) önkormányzati rendeletét.
A rendelet 21. § (1) bekezdése szabályozza a közszolgáltatási díj megfizetésének módját, amely különbséget tesz egyrészt természetes személy, másrészt jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb gazdasági szervezetek között.
Szabályozás szerint a természetes személy ingatlan használók negyedévente utólag, míg a jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb személyek a megkötött szolgáltatási szerződésben rögzítettek szerint fizetik meg a közszolgáltatás díját.
Abod Községi Önkormányzat Képviselő-testülete megalkotta 5/2013.(IV.22.) önkormányzati rendeletét a magánszemélyek kommunális adójáról, mely rendelet 3. §-a szerint: „a befizetett kommunális adót elsősorban a község infrastruktúrájának fejlesztésére, valamint a szilárdhulladék – szállítási közszolgáltatás működtetésére, finanszírozására kell fordítani.”
A kialakult gyakorlat szerint – a korábban említett kommunális adóra vonatkozó rendelkezés alapján - az önkormányzat részére befolyt kommunális adó felhasználásával kerül sor természetes személyek vonatkozásában a közszolgáltatási díj megfizetésére úgy, hogy a közszolgáltató negyedévente utólag számlát bocsájt ki az önkormányzat részére és a díj egy összegben kerül átutalásra.
A közszolgáltatóval történt előzetes egyeztetés alapján szükséges a fentiekben vázoltak szabályozása a hulladékgazdálkodás, köztisztaság és az avar, valamint a kerti hulladékok nyíltéri égetésének helyi szabályairól szóló 2/2014. (I.21.) önkormányzati rendeletben is.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A közszolgáltatási díj megfizetésére vonatkozó szabályokat tartalmazza.
A 2. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmazza.