Ládbesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa támogatás igényléséről és felhasználásáról

Hatályos: 2022. 10. 01- 2023. 04. 29

Ládbesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa támogatás igényléséről és felhasználásáról

2022.10.01.

Ládbesenyő Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátások rendjéről szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésére, 10. § (1) bekezdésére figyelemmel, a 26. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed azon magyar állampolgárokra, akik Ládbesenyő község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek és életvitelszerűen ezen a címen élnek.

2. § (1) Természetben nyújtott szociális tűzifa támogatásra jogosult a kérelmező akkor, ha:

a) szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátásában, vagy

b) időskorúak járadékában részesül, vagy

c) természetbeni vagy pénzbeli formában nyújtott települési támogatásra, különösen lakhatási célú települési támogatásra jogosult, vagy

d) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

e) egyedül élő nyugdíjas, vagy nyugdíjas házaspár egyik tagja betöltötte a 65. életévét,

f) fogyatékossági támogatásban részesülő mozgáskorlátozott személy,

g) családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 400 %-át.

(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra vagy fával fűthető, lakott felépítményre csak egy jogosultnak állapítható meg. A jogosultak egy alkalommal, kizárólag természetbeni ellátás formájában egyenlő mértékben, az igénylők számától függően kapnak tűzifát, melynek mennyisége minimum 0,50 m3– maximum 5,0 m3, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy lakott ingatlan vonatkozásában több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelmek beérkezésének sorrendjében történik.

(3) A támogatási kérelmek elbírálásakor a rendelet 2. § (1) bekezdés a), b), c), d), e), f), pontjának megfelelő kérelmezőket - a sorrendiség betartásával - kell előnyben részesíteni. A rendelet 2. § g) pontjának megfelelő kérelmező részére támogatás csak akkor állapítható meg, ha a rendelet 2. § a), b), c), d), e), f) pontjának megfelelő valamennyi kérelmező részére a támogatás megállapításra került és a támogatásra nyitva álló keret még nem merült ki.

3. § (1) A rendelet 2. §-ában meghatározott feltételek teljesülésétől függetlenül nem állapítható meg támogatás az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él.

(2) Nem állapítható meg támogatás olyan ingatlanra vonatkozóan, amely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerint kérelemre indul. Az eljárás megindításához e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatvány kitöltése és benyújtása szükséges.

(2) A kérelmeket 2022. október 31. napjáig lehet benyújtani a Szendrőládi Közös Önkormányzati Hivatal Ládbesenyői Kirendeltségén. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelmek elbírálásáról átruházott hatáskörben eljárva a polgármester dönt 2022. november 11. napjáig.

(4) Kérelmezőt kérelme elbírálásáról határozatban kell értesíteni, a jogorvoslati tájékoztatás megjelölésével.

(5) A Képviselő-testület köteles az Állam által biztosított teljes szociális tűzifa mennyiséget szétosztani.

(6) A tűzifa átvételét a jogosult e rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja. A tűzifa házhozszállításáról 2023. február 15. napjáig az Önkormányzat térítésmentesen gondoskodik.

(7) Amennyiben a jogosult a részére biztosított tűzifát értékesíti, nem saját célra, vagy rendeltetésétől eltérően használja fel, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem az arra jogosult igényelte és kapta, köteles az ingyenesen biztosított tűzifa ellenértékének a visszafizetésére.

5. § E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

6. § Ez a rendelet 2022. október 1-jén lép hatályba, és 2023. április 30-án hatályát veszti.