Szántód Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2006. (XI.6.) önkormányzati rendelete

A LAKÁSÉPÍTÉS ÉS VÁSÁRLÁS, VALAMINT FELÚJÍTÁS HELYI TÁMOGATÁSÁRÓL

Hatályos: 2006. 11. 06

Szántód Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2006. (XI.6.) önkormányzati rendelete

A LAKÁSÉPÍTÉS ÉS VÁSÁRLÁS, VALAMINT FELÚJÍTÁS HELYI TÁMOGATÁSÁRÓL

2006.11.06.

A képviselő-testület az 1990.évi LXV.tv. 16. § (1) bekezdése és a 12/2001.(I.31.) Korm.rendelet 23. § (2) bekezdése alapján az első lakáshoz jutók helyi támogatásának rendszeréről, valamint a lakásfelújításhoz nyújtható támogatás rendszeréről a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) A képviselő-testület

a) az első lakását megszerezni kívánó, Szántód községben lakóhellyel rendelkező, vagy letelepedni szándékozó állampolgárok lakótelek vásárlásához, lakásépítéséhez és lakásvásárlásához vissza nem térítendő támogatást nyújthat.

b) Szántód községben legalább 3 éve lakóhellyel rendelkező, rászoruló állampolgárok részére lakásuk bővítéséhez, korszerűsítéséhez, felújításához kamatmentes kölcsönt nyújthat.

(2) A támogatás mértéke:

a) A vissza nem térítendő támogatás mértéke 200.000,- Ft-ig terjedhet.

b) A kamatmentes kölcsön mértéke lakásonként maximum 400.000,- Ft lehet.

2. § (1) A kérelmező akkor részesíthető vissza nem térítendő támogatásban vagy kamatmentes kölcsönben, ha

a) az épülő, megvásárolandó lakás nagysága nem haladja meg a 12/2001.(I.31.) Korm.rendelet 3. § (1) bekezdésében meghatározott méltányolható lakásigény mértékét, együttlakó fiatal gyermektelen házaspár esetében a 12/2001.(I.31.) Korm.rendelet 3. § (5) bekezdésében meghatározottakat.

b) 18-40 év közötti életkorú.

c) Az épülő lakásra vonatkozóan jogerős építési engedéllyel, a megvásárolandó telekre, lakásra vonatkozóan adásvételi szerződéssel rendelkezik. A lakás bővítése, korszerűsítése vagy felújítása esetén jogerős építési engedéllyel rendelkezik, amennyiben engedélyhez kötött bővítést, korszerűsítést vagy felújítást végeznek, egyéb esetekben a beruházásról költségvetéssel kell rendelkezik.

d) A kérelmező és vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozói első lakásukat kívánják megszerezni, tulajdonukban lakás nincs és lakásszerzési támogatásban még nem részesültek.

(2) A lakásszerzési támogatás nyújtásának további feltétele lakásépítés, bővítés, korszerűsítés és felújítás támogatása esetén:

- a kérelmező Szántód községben lakótelekkel vagy lakással rendelkezik, vagy a lakótelek/lakóház tulajdonosa az építkezést jognyilatkozatban engedélyezte, és a lakás a támogatásban részesülő tulajdonában kerül, és lakásigényének a kielégítésére szolgál.

(3) A lakásszerzési támogatás nyújtásának további feltétele lakótelek, lakásvásárlás támogatása esetén:

- A támogatás abban az esetben biztosítható, amennyiben a támogatásra a szerződésben meghatározott vételárrészlet kiegyenlítéséhez van szükség.

3. § (1) A vissza nem térítendő támogatás iránti kérelmet az 1.számú melléklet, a kamatmentes kölcsön iránti kérelmet a 2.számú melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

(2) A kérelemhez csatolni kell :

a) új lakás építés esetén a jogerős építési engedélyt,

b) lakótelek vagy lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződést,

c) lakás bővítés, korszerűsítés vagy felújítás esetén jogerős építési engedélyt, amennyiben építési engedélyhez kötött bővítést, korszerűsítést vagy felújítást végeznek, egyéb esetekben a beruházásról költségvetést,

d) az ingatlan tulajdoni lapját,

e) az 1993.évi III.törvény 4. § (1) bekezdés a./pontja szerinti jövedelemigazolásokat a kérelem benyújtását megelőző három hónapra vonatkozóan.

(3) A képviselő-testület a Településfejlesztési és Idegenforgalmi Bizottság véleményének figyelembevételével, dönt a támogatás megállapításáról.

4. § (1) Amennyiben a lakásszerzési támogatásban részesülő a támogatás felvételét követő három éven belül a használatba vételi engedélyt nem szerzi meg, vagy a lakótelket, lakást elidegeníti a kamatmentes kölcsön még hátralévő részét, illetve a vissza nem térítendő támogatást egy összegben, a jegybanki alapkamat mértékével megemelt összegben azonnal köteles visszafizetni.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl a kamatmentes kölcsön még hátralévő részét egy összegben vissza kell fizetni, ha a kölcsöntartozás ideje alatt a lakást elidegenítik, kivéve ha:

- a gyermeke javára idegeníti el,

- a házasság felbomlása esetén vagyonközösség megszüntetése érdekében, vagy hatósági (bírói) határozat alapján történik.

5. § A kamatmentes kölcsön felvételére és visszafizetésére az alábbi szabályokat kell alkalmazni:

a) A kölcsön felvételéhez egy kezes szükséges.

b) A kamatmentes kölcsön 5 év alatt, havi egyenlő részletekben kell visszafizetni. Az első törlesztő részlet esedékessége a kölcsönszerződés aláírását követő harmadik hónap első napja.

c) A kölcsöntartozás fennállásának idejére, Szántód Község Önkormányzatának javára, a kamatmentes kölcsön összegének erejéig jelzálogjogot kell bejegyeztetni az ingatlannyilvántartásba.

6. § A képviselő-testület az önkormányzat költségvetéséről szóló rendeletben évente meghatározza a tárgyévben vissza nem térítendő támogatásra, valamint kamatmentes kölcsönre felhasználható keretösszeget.

7. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Rendelkezéseit, a hatálybelépést megelőzően benyújtott kérelmek esetében is alkalmazni kell.

(2) Egyidejűleg hatályát veszti Szántód Község Önkormányzatának a lakásépítés és vásárlás, valamint felújítás helyi támogatásáról szóló a 17/2004.(IV.30.) számú rendelete.

Szántód,2006.november 6.

Dolgos János
polgármester

Dr.Kiss Pál
címzetes főjegyző