Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2024. 01. 01

Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezésről

2024.01.01.

Bóly Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Bóly város közigazgatási területén lévő köztemetőre, a Bólyi Római Katolikus Plébánia Hivatal római katolikus temetőjére továbbá ennek fenntartásával, üzemeltetésével és a temetkezésekkel kapcsolatos tevékenységekre.

(2) Bóly város közigazgatási területén lévő önkormányzati köztemetők valamint a római katolikus temető (a továbbiakban köztemetők):

a) bólyi 830/2. hrsz-ú 5.338 m² területű, Bóly Temető utca 18. szám alatti temető (volt református temető – önkormányzati köztemető),

b) bólyi 830/1. hrsz-ú 1.483 m² területű, Bóly Temető utca 19. szám alatti sz. alatti Batthyány-Montenuovo Mauzóleum (ravatalozó),

c) bólyi 827. hrsz-ú 2 ha 1.869 m² területű, Bóly Temető utca 20. szám alatti temető (katolikus temető),

2. § (1) Bóly Város Önkormányzata a tulajdonában lévő 1. § (2) bekezdés a) és b) pontja szerinti önkormányzati köztemető fenntartási és üzemeltetési feladatait gazdálkodó szervezet nélkül, önállóan látja el (a továbbiakban Üzemeltető).

(2) Bólyi Római Katolikus Plébánia Hivatal a tulajdonában lévő 1. § (2) bekezdés c) pontja szerinti katolikus temető fenntartási és üzemeltetési feladatait gazdálkodó szervezet nélkül, önállóan látja el (a továbbiakban Üzemeltető).

2. A köztemető üzemeltetése

3. § Üzemeltető szedi be a temetési hely, az újraváltás díját, a temető-fenntartási hozzájárulást, a létesítmények igénybevételéért fizetendő, valamint Üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételi díját.

4. § (1) Üzemeltető gondoskodik a köztemető területén lévő kertészeti, parkgondozói feladatok szakszerű ellátásáról.

(2) A sírhelyek kialakítása során a köztemető park jellegét fenn kell tartani, és a közcélú zöldfelületek, élő sövény karbantartását, folyamatos gondozását kiemelt feladatként kell kezelni.

5. § (1) A temető korlátozott használatú közterületnek minősül.

(2) A temetőben elhelyezett sírok síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési, illetve kártérítési felelősség sem az Önkormányzatot, sem az Üzemeltetőt nem terheli.

3. A temető rendje

6. § A köztemető április 1-jétől szeptember 30-ig reggel 6.00 órától 20.00 óráig, október 1-jétől március 31-ig reggel 8 órától 18 óráig tart nyitva. A nyitvatartási idő meghosszabbításáról Üzemeltető dönthet, amely esetben a meghosszabbított nyitvatartási időről a temetőlátogatók részére a 10. § (1) bekezdésében meghatározott módon a meghosszabbított nyitvatartási időpontot megelőző 10. napig tájékoztatást ad.

7. § (1) A temető rendjét szabályozó és egyéb közérdekű hirdetményeket a temető főbejáratánál lévő hirdetőtáblán kell közzétenni.

(2) A temetőlátogatás célja kegyeleti joggyakorlás vagy a temetési hely gondozása lehet.

(3) A köztemetőt 14 éven aluli gyermek, cselekvőképtelen személy kizárólag cselekvőképes, nagykorú személyek kísérete mellett látogathatja.

(4) A köztemetőben gépjárművel, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral közlekedni tilos, kivéve:

a) a mozgásában korlátozott személyt szállító járművet, illetve

b) a temetkezési tevékenységben résztvevő járművet.

(5) A köztemetőbe munkavégzés céljából Üzemeltető hozzájárulásával lehet gépjárművel behajtani.

(6) A köztemetőbe állatot bevinni tilos, kivéve a vakvezető- és a segítő kutyát.

8. § (1) A temetőlátogatók kötelesek a köztemetői terület, az ingó és ingatlan létesítmények, tárgyak rendeltetésszerű használatára.

(2) A temetőlátogatóknak tartózkodniuk kell minden olyan tevékenységtől, amely mások kegyeleti érzéseit zavarhatja, így különösen a hangoskodástól, zenehallgatástól.

(3) Az egyes sírhelyek díszítését szolgáló tárgyakat, növényeket, koszorúkat csak a rendelkezni jogosult, vagy meghatalmazottja távolíthatja el.

(4) A köztemetőben a víz kizárólag a kegyeleti jogok gyakorlása körében vehető igénybe térítésmenetesen.

(5) A kihelyezett hulladéklerakóban kell elhelyezni a kegyeleti jog gyakorlásával, sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladékot, más hulladék elhelyezése a köztemetőben tilos.

(6) Kegyeleti céllal gyertya- és mécsgyújtás megengedett, azokat zárás előtt 1/2 órával el kell oltani. A gyertyagyújtásból keletkező tűzkár okozója büntetőjogi és anyagi felelősséggel tartozik.

9. § (1) Tilos a köztemetőben reklámot, hirdetést elhelyezni, virágot vagy bármi mást árusítani.

(2) A sírok gondozását körültekintően, kellő gondossággal szabad végezni oly módon, hogy azzal a szomszédos sírhelyeket ne rongálják, illetve ne szennyezzék be.

(3) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni, a sírhelyek területén kívül vegyszeres gyomirtást végezni.

(4) A sírok mellé ülőpadot elhelyezni - a sírhely környezetétől függően - Üzemeltető hozzájárulásával lehet.

(5) Fát, cserjét a temető területén magánszemély csak az Üzemeltető hozzájárulásával ültethet, kivéve azt a sírhelyre ültetett növényt, amely teljes kifejlettségében a 1,5 méteres magasságot és a 0,6 méteres átmérőt nem haladja meg és nem terjed túl a sírhely területén. Az 1,5 m-es magasságot meghaladó, nem gondozott ültetvényeket Üzemeltető eltávolíthatja a sír gondozására kötelezett költségére.

10. § (1) A temetési hely felett rendelkezni jogosult folyamatosan köteles gondoskodni a jogosultság ideje alatt a temetési hely rendben tartásáról, gondozásáról. Az elhanyagolt, gondozatlan, gazos temetési helyek rendbetételére Üzemeltető a hirdetőtáblán és a temetési helynél kihelyezésre kerülő hirdetménnyel felhívja a temetési hely felett rendelkezésre jogosultat. Eredménytelen felhívás - ha 30 nap türelmi idő után sem végzi el a rendelkezésre jogosult a temetési hely rendbetételét - esetén kezdeményezi a fenntartónál a rendelkezésre jogosult felelősségre vonását és a fenntartóval egyeztetve a rendelkezésre jogosult költségére a temetési hely rendbetételét elvégzi.

(2) A temetőben történő munkavégzést - a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével - Üzemeltetőnek a munkavégzés megkezdését megelőzően írásban be kell jelenteni.

(3) A síremlékkészítők és más - a temetőben vállalkozásszerűen munkát végző - vállalkozók a munkavégzés körülményeiről, időpontjairól kötelesek Üzemeltetővel egyeztetni és Üzemeltetőnek a temető rendjével kapcsolatos utasításait betartani. Az engedélyköteles tevékenységnél az engedélyt is be kell mutatni.

(4) Síremléket csak a nyilvántartási könyvbe bejegyzett eltemettető, vagy az általa felhatalmazott személy állíthat vagy távolíthat el.

(5) A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet. A felállítandó síremlék tervét a temető üzemeltetőjének be kell mutatni. Kegyeletet vagy a közízlést sértő síremléket felállítani tilos.

(6) A temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, csak a temető üzemeltetőjének történő előzetes bejelentés után lehetséges. Ha az előváltott síremlékkel rendelkező sírhely mérete a rendelet hatálybalépése előtt hatályban volt szabályok alapján került meghatározásra, és a koporsó behelyezésére szolgáló – rendelkezésre álló – hely szélessége 70 cm-nél kisebb, vagy hosszúsága 170 cm-nél kevesebb, be- és rátemetésre csak akkor kerülhet sor, ha a sírhelynyitást megelőzően a síremléket szétbontják.

(7) Síremlék állítását csak a 433902. 433303, 439913, 2670, 454505, 454303, 2370, 237001, 237002 szakmai kóddal rendelkező vállalkozás végezheti, házilagos síremlék állítása nem lehetséges. Síremlék az a sírhely, urnakripta vagy sírbolt felett elhelyezett építmény, mely anyagát tekintve cement és zúzalék keverék, mészkő, márvány, gránit, üveg vagy fém, és amelynek összeállításához szakirányú képesítés szükséges.

(8) A temető üzemeltetőjének kérésére a vállalkozó köteles vállalkozói engedélyét bemutatni. A vállalkozó a síremlék állítására vonatkozó megrendelést vagy szerződést a temetési hely felett rendelkezési joggal bíró megrendelővel köteles aláíratni.

(9) A vállalkozó a síremlék készítés megkezdését az Üzemeltetőnek köteles bejelenteni, az alapozás kizárólag az Üzemeltető által meghatározott méretben történhet. A munka befejezésekor közös helyszíni bejárás során az Üzemeltető ellenőrzi a síremlék állítási engedélyben foglaltak betartását.

(10) Üzemeltető engedélye nélkül, vagy attól eltérő módon végzett munka esetén az Üzemeltető a sírhely felett rendelkezni jogosultat megfelelő határidő kitűzésével felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére. A felhívás eredménytelensége esetén kezdeményezi a temető fenntartójánál a rendelkezni jogosult személy felelősségre vonását.

(11) Ha a temetőben végzett munka során a szomszédos temetkezési hely sérül, úgy a kárt okozó köteles az eredeti állapotot haladéktalanul helyreállítani. Ha a munka akadályozza a temetési hely látogatását, a munkavégzést fel kell függeszteni.

(12) Az építéssel vagy bontással keletkező építési törmelék, hulladék és felesleges föld az építés vagy bontás befejezését követő azonnali elszállítása az építtető feladata.

4. Temetési helyek kialakításának rendje

11. § A temetési helyek méreteit az 1. melléklet tartalmazza.

12. § (1) A sírbolt alját és oldalfalait vízbehatolás és földnyomás ellen megfelelően ki kell képezni. A sírbolt fedlapját min. 300 kp/m² hasznos terhelésre ki kell alakítani, továbbá oly módon, hogy a sírbolt légmentesen zárt legyen. Kizárólag terepszint alatti építményből sírbolt (kripta) és urnasírbolt alakítható ki.

(2) Urna sírhelyre 4 urna temethető. Urna sírboltba, a sírbolt építészeti kialakításától függően, az egy urnára számított 30x30x30 cm-es befoglaló méretet figyelembe véve helyezhetők el urnák.

(3) A koporsós temetésre szolgáló temetési helyre sírnyitási engedéllyel – a sír megfelelő mélyítésével, alapméretenként egymás fölé helyezve – további, legfeljebb egy elhalt vagy a Baranya Vármegyei Kormányhivatal által engedélyezett számú, 25 évnél régebbi holttestmaradvány temethető rá. Fertőző betegségben elhunyt sírhelyére csak a hatóság előzetes engedélye alapján lehet rátemetni. Ez esetben a rátemethető elhaltak számát az intézet korlátozhatja.

(4) Hamvakat tartalmazó urnát koporsós temetésre használt temetési helyre az alábbiak szerint lehet rátemetni:

a) egyes sírhelyre, két urna,

b) kettős sírhelyre négy urna,

c) kettős sírboltba négy urna rátemethető,

d) négyes sírboltba nyolc urna rátemethető.

e) hatos sírboltba tizenkettő urna rátemethető.

(5) Egyes, illetve kettős sírhelyre történő rátemetés esetén az urnát a talaj szintjétől legalább 0,5 m mélységbe kell elhelyezni. Urna, sírboltba történő rátemetése előtt 15 éven belüli sírnyitás esetén a Baranya Vármegyei Kormányhivatal engedélyét ki kell kérni.

(6) Új urnafülke (kolumbárium) építésekor, az urnát befogadó legkisebb méret figyelembe vételével, kettő, illetve több urna elhelyezését biztosító urnahelyek kialakítása lehetséges.

13. § Temetési hely megjelölésére sírjel az alábbi feltételekkel használható vagy létesíthető:

a) A sírjel (síremlék) nem foglalhat el e rendelet 1. mellékletében meghatározott temetési helyek méreténél nagyobb területet.

b) A sírjel és tartozékai tervét (vázrajzát) az Üzemeltetőnek az elhelyezés előtt be kell mutatni.

c) A sírjellel az rendelkezik, aki a temetési hellyel rendelkezik.

d) A temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az Üzemeltetőnek történő előzetes bejelentés után, Üzemeltetővel egyeztetettek szerint szabad.

e) A temetési hellyel rendelkező köteles a tulajdonát képező sírjel (síremlék), sírbolt (kripta) fenntartásáról, gondozásáról, helyreállításáról, eltávolításáról saját költségén gondoskodni.

f) Elbontott síremléket a rendelkezésre jogosult köteles a szétszedést követően azonnal a temető területéről elszállítani.

g) A síremléket, fedlapot és a síremlék állékonyságát biztosító áthidaló gerendát csak előre gyártott elemekből lehet létesíteni. Síremlék, sírszegély alá betongerenda elhelyezése kötelező. A síremlék keretszerkezete készülhet a helyszínre szállított előre megmunkált terméskőből is. A sírboltok (kripták) készítéséhez és a síremlékek felállításához szükséges betont a helyszínen keverni tilos.

h) A síremlék állékonyságának biztosítása érdekében a síremlék alépítményét képező áthidaló gerenda a szükséges mértékben, de maximum 30-30 cm-rel a temetési hely határán túlnyúlhat. A túlnyúló gerendavég síremlék melletti részének legalább 5 cm-rel a csatlakozó terepszint alá kell kerülnie.

i) A Képviselő-testület külön eljárásban síremlékeket védetté nyilváníthat.

j) Üzemeltető a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel vagy a sírbolt helyreállítására köteles felhívni. A felhívást – a temetési hely megjelölésével – a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni, és a felhívás közlését a rendelkezésre jogosult ismert lakcímén is meg kell kísérelni.

k) Ha a sírjel felett rendelkezni jogosult a felhívás ellenére a sírjelet nem állítja helyre és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, akkor a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére az önkormányzat megrendelésére az Üzemeltető szünteti meg.

5. Nyilvántartások

14. § Üzemeltető jogszabályban meghatározottak mellett az alábbi nyilvántartásokat vezeti:

a) betűsoros névmutató a nyilvántartó könyvhöz, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza,

b) síremlékek nyilvántartása, továbbá

c) elektronikus nyilvántartás bevezetése esetén elektronikus nyilvántartás vezetésére vonatkozó szabályokat az üzemeltetési szerződésben rögzíteni kell.

6. Temetési helyek használati ideje és díja

15. § (1) A temetési helyre, illetve az újraváltás díjára valamint a temetési hely feletti rendelkezési jog gyakorlásának idejére (a továbbiakban: használati idő) fizetendő díjtételeket a Képviselő-testület állapítja meg, és azt évente felülvizsgálja. A díjtételeket a 2. melléklet tartalmazza, mely a Bólyi Római Katolikus Plébánia Hivatal előzetes egyetértésével került meghatározásra.

(2) Sírhely, urnahely megváltására előzetes vásárlással vagy temetés alkalmával van lehetőség. Sírhely előzetes megváltása esetében a soron következő sírhelyet lehet megváltani, urnahely esetében az urnafal szabad helyei közül bármelyik választható.

(3) A sírhelyek esetében a rendelkezési jog a megváltástól számítva 25 évre szól. Rátemetés esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától, a kettős sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év, azzal, hogy az eredeti és az új lejárati idő közötti időtartamra meg kell fizetni az időarányos megváltási díjat.

(4) Urnafülkék esetében a rendelkezési jog a megváltástól számítva 15 évre szól.

(5) A sírbolthelyre (kripta), urna sírboltra vonatkozó rendelkezési jog a megváltástól számított 60 évre szól.

(6) A sírhelyek, sírboltok, urnafülkék használati ideje az eredetivel azonos időtartamra ismételten megváltható, kivéve

a) ha a temető ennél rövidebb időn belül előreláthatóan megszüntetésre kerül,

b) a terület átalakítása és más célokra történő felhasználása esetén, vagy

c) ha a temetési hely vagy sírjel nem felel meg a rendelet előírásainak

(7) Kérelemre az újraváltás legrövidebb ideje sírboltnál 30, koporsós betemetésnél 12, urnafülke esetében 7 éves időtartamra is megengedett.

(8) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temetési hely felett rendelkezni jogosult vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a temetési hely felett rendelkezni jogosult vagy annak örököse, illetve az általa megbízott köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(9) Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a rendelkezési jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati időt meghosszabbítja.

(10) A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik.

(11) Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a temetési helyet nem kívánja igénybe venni, úgy a megváltási díj időarányos részét – a visszatérítéskor érvényben lévő díjtételek alapul vételével – vissza kell téríteni. A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak Üzemeltetőnél tett nyilatkozattal lehet lemondani.

7. Temetésre vonatkozó szabályok

16. § (1) A temetés előtt Üzemeltetőnek átadott halottvizsgálati bizonyítvány megőrzéséről az Üzemeltető gondoskodik.

(2) Üzemeltető gondoskodik arról, hogy a ravatalozóhelyiséget a temetés előtt legalább 1/2 órával, de minden esetben a ravatalozás megtörténte után ki kell nyitni. A ravatalra helyezett koporsót a szertartás kezdetéig nyitva lehet tartani.

(3) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást végző vállalkozóknak a temető létesítményeinek igénybevételéért és Üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a 3. mellékletben foglaltak szerint díjat kell fizetni.

(4) A temetkezési szolgáltatók kivételével a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temető-fenntartási hozzájárulás címén a 4. mellékletben foglaltak szerint díjat kötelesek fizetni.

17. § (1) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(2) A koporsós temetés esetén rátemetés csak akkor történhet, ha az elhunyt részére a 25 éves porlási idő biztosított, vagyis 25 éven belül a parcella felszámolásra nem kerül.

(3) A sírbolt felett a tulajdonos rendelkezik, aki a sírbolthely díját megfizette és a sírboltkönyvbe rendelkezői minőségét bejegyezték.

(4) A sírbolt fenntartásáról annak tulajdonosa, a tulajdonos elhalálozása után pedig azok kötelesek egyetemlegesen gondoskodni, akik a sírboltba temetkezhetnek.

8. A temető lezárása, kiürítése

18. § (1) A lejárt használati idejű temetési helyek kiürítéséről az Üzemeltető gondoskodik.

(2) Az elhalttal eltemetett és a sír felnyitásakor előkerült értékeket képező dolgokra vonatkozóan, hagyatéki eljárás lefolytatása céljából Üzemeltető értesíti az illetékes eljáró hatóságot.

9. Záró rendelkezések

19. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 19/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez

A temetési helyek méretei

1. Sírhely méretek

Temetési helyek megnevezése

Temetési helyek mérete

1

egyes sírhely

2,10 m x 0,90 m

2

kettős sírhely

2,10 m x 1,80 m

3

gyermeksírhely

1,70 m x 1,60 m

4

egyes urnasírhely

1,60 m x 1,20 m

5

kettős urnasírhely

1,60 m x 1,20 m

6

egyes, kettős és hármas sírbolt

2,10 m x 0,90 m

7

négyes, ötös és hatos sírbolt

2,10 m x 1,90 m

A sírhelyek egymástól való távolsága 0,6 m, gyermeksírhely esetén 0,3 m. A sorok távolsága 1,2 méter. A sírboltok oldaltávolsága 0,6 méter, a sorok távolsága 1,2 méter.

2. melléklet a 19/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez

Temetési helyek használati ideje és díja

Temetési hely

Használati idő

Bruttó díj

1

Egyes sírhely

25 év

25.000 Ft

2

Kettős sírhely

25 év

25.000 Ft

3

Gyermeksírhely

25 év

25.000 Ft

4

Urnasírhely

25 év

25.000 Ft

5

Urnafülke

15 év

70.000 Ft

6

Kettős urnafülke

15 év

80.000 Ft

7

Urnafülke 15 év után

15 év

15.000 Ft

8

Kettős urnafülke 15 év után

15 év

15.000 Ft

9

Egyes, kettős és hármas sírbolthely

60 év

60.000 Ft

10

Négyes, ötös és hatos sírbolthely

60 év

75.000 Ft

11

Urna sírbolt

25 év

25.000 Ft

A díjak az ÁFA-t tartalmazzák.

3. melléklet a 19/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez

A temetők létesítményeinek igénybevételéért és a biztosított szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díjak

Díj fajtája

Bruttó díj

1

Ravatalozó használati díj/alkalom

0,- Ft

2

Hűtőkamra használati díj

első nap/kamra
további napok/kamra

0,- Ft
0,- Ft

A díjak az ÁFA-t tartalmazzák.

4. melléklet a 19/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez

A köztemetőkben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díja

Díj fajtája

Bruttó díj

1

A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás / megkezdett munkanap

3.000,- Ft

A díjak az ÁFA-t tartalmazzák.