Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 16

Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.02.16.

Beremend Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2)-(4) illetve a 24. § (2)-(4) bekezdéseiben, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 27. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény rendelkezései alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Beremend Nagyközség Önkormányzata 2020. évi költségvetéséről és annak végrehajtási feladatairól a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Beremend Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületére, annak bizottságaira, az önkormányzat gazdálkodási feladatait ellátó, önálló gazdasági szervezettel rendelkező önkormányzati hivatalára, az önkormányzat irányítása alá tartozó, költségvetési szerveire.

II. Fejezet

Részletes rendelkezések

1. A rendelet szerkezete

2. § A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szerveinek létszám előirányzatát az 1. mellékletben meghatározottak szerint állapítja meg.

3. § (1) A helyi önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzat és intézményei 2022. évi költségvetésének bevételi főösszegét 2.038.104 ezer forintban állapítja meg, ebből

a) a működési bevétel 2.037.304 ezer forint

b) a felhalmozási bevétel 800 ezer forint

(2) A helyi önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzat és intézményei 2022. évi költségvetésének kiadási főösszegét 2.038.104 ezer forintban állapítja meg, ebből

a) a működési kiadás 2.037.304 ezer forint

b) a felhalmozási kiadás 163.613 ezer forint

c) a felhalmozási hiány -162.813 ezer forint

(3) A helyi önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzat és intézményei 2022. évi költségvetésének működési többletét 30.305 ezer forintban állapítja meg.

(4) Az önkormányzat összevont költségvetési előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és feladattípusok szerinti bontásban a 2. melléklet tartalmazza.

2. A költségvetési bevételek

4. § (1) Az Önkormányzat és költségvetési szerveinek bevételi és kiadási költségvetését – előirányzat- csoportok, kiemelt előirányzatok és feladattípusok szerint – a 3. melléklet szerint állapítja meg.

(2) Az Önkormányzatot megillető működési és feladatalapú támogatásokat a 4. melléklet mutatja be.

(3) Az Önkormányzat közhatalmi bevételeit az 5. melléklet szerint állapítja meg.

(4) Az Önkormányzat működési célú átvett pénzeszközeit, támogatási bevételeit a 6. melléklet tartalmazza.

(5) Az Önkormányzat felhalmozási célú átvett pénzeszközeit, támogatási bevételeit a 7. melléklet tartalmazza.

3. A költségvetési kiadások

5. § (1) Az Önkormányzat egyéb működési célú kiadásait a 8. melléklet tartalmazza, melyből az ITR Bizottság 7 millió Ft előirányzat erejéig – átruházott hatáskörben – rendelkezik.

(2) Az Önkormányzat felhalmozási célra átadott pénzeszközeit a 9. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat által folyósított ellátottak pénzbeli juttatásait a 10. melléklet tartalmazza.

6. § (1) Az Önkormányzat és költségvetési szervei felújítási kiadási előirányzatait a 11. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdés szerint meghatározott felújítási keretből a Településfejlesztési Bizottság 22,5 millió Ft előirányzat erejéig – átruházott hatáskörben – rendelkezik.

(3) Az Önkormányzat és költségvetési szervei beruházási előirányzatait a 12. melléklet szerint állapítja meg.

4. A költségvetési kiadások és bevételek

7. § (1) Az Önkormányzat a tartalék összegét 193.118 ezer forintban hagyja jóvá, ebből:

a) általános tartalék 4.074 ezer forint,

b) céltartalék 189.044 ezer forint.

(2) A tartalékok részletezését a 13. melléklet tartalmazza.

(3) A tartalék felhasználására vonatkozó szabály:

a) Az általános tartalék összege nem lehet kevesebb, mint a költségvetés főösszegének 0,2%-a.

b) A képviselő-testület az önkormányzat tárgyévi gazdálkodásáról szóló I. féléves beszámolót megelőzően az általános tartalékot csak elemi károk enyhítésére, elmaradt bevételek pótlására használhatja fel.

c) Tartalékkal való rendelkezés jogát az önkormányzat képviselő-testülete saját hatáskörében tartja.

8. § (1) A képviselő-testület elrendeli, hogy az önkormányzat költségvetéséből támogatott szervezeteknek biztosított pénzeszközök – a 11. és 12. §-ban foglalt kötelezettségvállalások kivételével – megállapodás alapján folyósíthatók.

(2) A (1) bekezdés szerinti támogatásokról szóló megállapodásokat Beremend Nagyközség Képviselő-testületének döntése alapján a polgármester köti meg és írja alá. A megállapodásnak tartalmaznia kell, hogy a kedvezményezett a támogatást milyen célra használhatja fel. Több cél megjelölése esetén külön-külön kell rendelkezni az egyes feladatokra fordítható támogatás összegéről. A megállapodásnak tartalmaznia kell továbbá a támogatás felhasználásának elszámolási módját, az elszámolás ellenőrizhetőségének lehetőségét. A támogatás felhasználásáról a támogatott feladatjellegétől függően legkésőbb 2022. március 31.-ig el kell számolni. Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő részére újabb támogatás 5 évig nem adható. A képviselő-testület pénzügyi bizottsága jogosult ellenőrizni a támogatások felhasználását és a számadási kötelezettség teljesítését.

(3) Az önkormányzat által pályázati úton vagy azon kívül nyújtott támogatások közzétételével kapcsolatban a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény szabályai az irányadók.

5. A költségvetés végrehajtási szabályai

9. § (1) A költségvetési gazdálkodás biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(2) Költségvetési szerv jóváhagyott éves költségvetés vagy költségvetési keret alapján, a vonatkozó jogszabályokban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével működik és gazdálkodik.

(3) A költségvetési szerv elemi költségvetését a polgármester hagyja jóvá. A költségvetési szerv jóváhagyott költségvetése, költségvetési keretei, valamint többletbevételei felhasználásáról az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 34. § (3) bekezdésében foglaltak szerint, önállóan dönt.

(4) A választások költségeinek, tételeinek, elszámolására, belső ellenőrzési rendjére, kötelezettségvállalására a jegyző jogosult a mindenkori jogszabályi előírások illetve belső szabályzatok alapján.

(5) A Beremendi Közös Önkormányzati Hivatal az önkormányzat, valamint a képviselő-testület irányítása alá tartozó valamennyi költségvetési szerv költségvetése, a tárgyévben várható bevételei és kiadási előirányzatok teljesüléséről havi bontású, éves előirányzat-felhasználási tervet készít.

10. § (1) A helyi önkormányzat a költségvetését az Áht. 34. § (1)-(5) bekezdése és az Ávr. 43. §-a alapján e rendelet módosításával megváltoztathatja.

(2) Az önkormányzat a költségvetési rendeletben meghatározott létszámkeretet nem lépheti túl.

(3) A költségvetési szervek a létszámot érintő változásokat (feladat elmaradása, csökkentése, nyugdíjazás, átszervezés stb.) kötelesek a végrehajtást megelőzően 2 hónappal a Közös Önkormányzati Hivatalhoz bejelenteni.

(4) A képviselő-testület által jóváhagyott előirányzatok és költségvetési létszámkeretek között az önálló gazdasági szervezettel rendelkező, valamint az az önkormányzat irányítása alatt működő költségvetési szerv saját hatáskörben az Ávr. 42. § szerint megemelheti.

(5) A költségvetési szerv az Ávr. 43. § (2)-(3) bekezdése alapján – az Ávr. 44. § (2) bekezdésére tekintettel – átcsoportosítást hajthat végre, azonban ez nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére, kivéve, ha az irányító szerv azt engedélyezi az előirányzatok jóváhagyásakor még nem ismert jogszabályváltozás miatt.

(6) Az önállóan működő költségvetési szervek a többlet bevételük terhére is csak a forrás képződés mértékének, illetve ütemének figyelembe vételével és az intézmény biztonságos működésének szem előtt tartásával vállalhatnak kötelezettséget.

(7) Az önkormányzati intézményeknél a tervezett bevételek elmaradása nem vonja maga után a költségvetési fenntartói támogatás növekedését, hanem azt a kiadás csökkentésével kell egyensúlyozni.

(8) Az élet és vagyon biztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ennek következményei elhárítása céljából a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körébe az Áht. 40. § (5) bekezdése szerint átmeneti intézkedéseket hozhat, amelyek a képviselő-testületet legközelebbi ülésén be kell számolnia.

11. § Költségvetési szerv pénzmaradványának, illetve előirányzat maradványának felhasználásáról a képviselő-testület dönt.

12. § (1) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletet csak a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 10. §-a alapján köthet.

(2) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel, a számlavezető pénzintézettől.

(3) A hitelfelvétellel kapcsolatos szerződés megkötésének jogát, illetve kezesség vállalását a képviselő-testület gyakorolja. A polgármester a képviselő-testület döntése alapján köthet hitelszerződést, illetve vállalhat kezességet.

13. § Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többletet értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja, illetve befektetési alapokba helyezheti el.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

Beremend Nagyközség Önkormányzat 2022. évi létszámkerete

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Cím száma

Cím megnevezése

Teljes munkaidőben dolgozók létszáma

Részmunka-időben dolgozók létszáma

Létszám összesen (fő)

Teljes munkaidőben dolgozók létszáma

Részmunka-időben dolgozók létszáma

Létszám összesen (fő)

1.

Közös Önkormányzati Hivatal

17

17

2.

Közművelődési és Iskolai Könyvtár

4

4

3.

Védőnői Szolgálat

1

1

4.

Temetőfenntartás

1

1

5.

Mezőőri Szolgálat

1

1

6.

Önkormányzat

39

5

44

7.

Napközi

16

16

8.

Napsugár Óvoda

14

14

9.

Idősek Szociális Otthona

20

20

11.

Bölcsőde

9

9

12.

Közcélú foglalkoztatás

36

36

Összesen

121

6

127

2. melléklet

Beremend Nagyközség Önkormányzata 2022. évi összevont költségvetési mérlege

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Teljesítés

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Teljesítés

MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK

FELHALMOZÁSI BEVÉTELEK

Működési bevételek (intézményi)

207 654 885

Felhalmozási célú támogatások ÁHT-n belülről

Közhatalmi bevételek

546 280 000

Felhalmozási bevételek

Működési célú támogatások ÁHT-n belülről

595 100 793

tárgyi eszk., imm.javak értékesítése

- ebből: általános működési támogatás

69 684 097

pénzügyi befektetések bevételei- részesedések

- ebből : feladatalapú támogatás

465 186 296

Felhalmozási célú átvett bevételek ÁHT-n kívülről

800 000

- ebből egyéb támogatás

2 539 857

Felhalmozási (fejlesztési) hitel felvétele

- ebből egyéb működési célra átvett pénzeszköz

57 690 543

Előző évi fejlesztési pénzmaradvány

Működési célú átvett pénzeszközök ÁHT-n kívülről

Előző évi pénzmaradvány

201 396 985

Finanszírozási bevétel

486 871 314

Működési bevételek összesen

2 037 303 977

Felhalmozási bevételek összesen

800 000

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK

FELHALMOZÁSI KIADÁSOK

Személyi juttatások

534 329 729

Beruházások

51 399 662

Munkaadókat terhelő járulékok

67 549 616

Felújítások

78 664 977

Dologi kiadások

396 007 746

Egyéb felhalmozási célú kiadások

4 000 000

Ellátottak pénzbeni juttatásai

9 510 000

- ebből : felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülről

4 000 000

Egyéb működési célú kiadások

349 917 346

- ebből : felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülről

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

50 602 988

Felhalmozási hitel kamata, árfolyamveszteség

1 148 178

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

299 314 358

Felhalmozási célú hitel visszafizetése

28 400 000

Pénzforgalom nélküli kiadások- tartalékok

193 118 226

Felhalmozási tartalék

Általános tartalék

4 074 608

Működési tartalékok (céltartalék)

189 043 618

Finanszírozási kiadások összesen

486 871 314

Központi irányítószervi támogatás (intézményfinanszírozás)

486 871 314

Működési kiadások összesen

2 037 303 977

Felhalmozási kiadások összesen

163 612 817

Működési többlet:

30 305 409

Felhalmozási hiány:

-162 812 817

3. melléklet

Beremend Nagyközség Önkormányzat és költségvetési szerveinek bevételei és kiadásai

1. Bevételek

1.1. Beremend Nagyközség Önkormányzat és szervei bevételei (adatok Ft-ban)

Kiemelt bevételi előirányzat

2022. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. B4. Működési bevétel (intézményi)

72 356 752

3 810 000

68 546 752

II. B3. Közhatalmi bevételek

546 280 000

546 280 000

III. B1. Működési célú támogatások ÁHT. Belülről

534 870 393

534 870 393

0

0

Általános működési támogatás

69 684 097

69 684 097

Feladatalapú támogatás

465 186 296

465 186 296

Támogatásértékű bevétel

2 539 857

2 539 857

IV.B6. Működési célú átvett pénzeszközök Áht-on kívülről

57 690 543

57 690 543

V. B8112. Működési célú hitel

0

VI. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

198 724 210

198 724 210

VII. B8. Finanszírozási bevételek

0

Felhalmozási költségvetés

I. B2. Felhalmozási célú támogatások ÁHT-n belülről

0

II. B5. Felhalmozási bevételek

tárgyi eszk., imm. Javak értékesítése

pénzügyi befektetések bevételei- részesedések

III. B7. Felhalmozási célú támogatás ÁHT kívülről

0

IV. B8112. Felhalmozási (fejlesztési) hitel felvétele

0

V. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

VI. B8.Finanszírozási bevételek

0

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

1 409 921 898

1 341 375 146

68 546 752

* megjegyzés: felügyelet alá tartozó szervezeti egységei: védőnő, temető, mezőőr, műhely csoport, iskola üzemeltetés, kábel tv. Szolgáltatás, strand üzemeltetés

1.2. Napsugár Óvoda bevételei (adatok Ft-ban)

Kiemelt bevételi előirányzat

2022. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. B4. Működési bevétel (intézményi)

413 512

413 512

II. B3. Közhatalmi bevételek

III. B1. Működési célú támogatások ÁHT. Belülről

0

0

Általános működési támogatás

Feladatalapú támogatás

0

Támogatásértékű bevétel

IV.B6. Működési célú átvett pénzeszközök Áht-on kívülről

V. B8112. Működési célú hitel

VI. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

762 524

762 524

VII. B8. Finanszírozási bevételek

81 659 968

81 659 968

Felhalmozási költségvetés

I. B2. Felhalmozási célú támogatások ÁHT-n belülről

II. B5. Felhalmozási bevételek

tárgyi eszk., imm. Javak értékesítése

pénzügyi befektetések bevételei- részesedések

III. B7. Felhalmozási célú támogatás ÁHT kívülről

IV. B8112. Felhalmozási (fejlesztési) hitel felvétele

V. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

VI. B8.Finanszírozási bevételek

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

82 836 004

82 836 004

0

1.3. Bölcsőde bevételei (adatok Ft-ban)

Kiemelt bevételi előirányzat

2022. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. B4. Működési bevétel (intézményi)

282 900

282 900

II. B3. Közhatalmi bevételek

III. B1. Működési célú támogatások ÁHT. Belülről

0

Általános működési támogatás

Feladatalapú támogatás

0

Támogatásértékű bevétel

IV.B6. Működési célú átvett pénzeszközök Áht-on kívülről

V. B8112. Működési célú hitel

VI. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

355 456

355 456

VII. B8. Finanszírozási bevételek

54 022 442

54 022 442

Felhalmozási költségvetés

I. B2. Felhalmozási célú támogatások ÁHT-n belülről

II. B5. Felhalmozási bevételek

tárgyi eszk., imm. Javak értékesítése

pénzügyi befektetések bevételei- részesedések

III. B7. Felhalmozási célú támogatás ÁHT kívülről

IV. B8112. Felhalmozási (fejlesztési) hitel felvétele

V. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

VI. B8.Finanszírozási bevételek

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

54 660 799

54 660 799

1.4. Közművelődési és Iskolai Könyvtár bevéltelei (adatok Ft-ban)

Kiemelt bevételi előirányzat

2022. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. B4. Működési bevétel (intézményi)

0

II. B3. Közhatalmi bevételek

III. B1. Működési célú támogatások ÁHT. Belülről

0

Általános működési támogatás

Feladatalapú támogatás

0

Támogatásértékű bevétel

IV.B6. Működési célú átvett pénzeszközök Áht-on kívülről

V. B8112. Működési célú hitel

VI. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

270 652

270 652

VII. B8. Finanszírozási bevételek

22 354 534

22 354 534

Felhalmozási költségvetés

I. B2. Felhalmozási célú támogatások ÁHT-n belülről

II. B5. Felhalmozási bevételek

tárgyi eszk., imm. Javak értékesítése

pénzügyi befektetések bevételei- részesedések

III. B7. Felhalmozási célú támogatás ÁHT kívülről

IV. B8112. Felhalmozási (fejlesztési) hitel felvétele

V. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

VI. B8.Finanszírozási bevételek

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

22 625 186

22 625 186

1.5. Közös Önkormányzati Hivatal bevételei (adatok Ft-ban)

Kiemelt bevételi előirányzat

2022. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. B4. Működési bevétel (intézményi)

83 046 785

9 722 466

73 324 319

II. B3. Közhatalmi bevételek

III. B1. Működési célú támogatások ÁHT. Belülről

0

Általános működési támogatás

0

Feladatalapú támogatás

Támogatásértékű bevétel

IV.B6. Működési célú átvett pénzeszközök Áht-on kívülről

V. B8112. Működési célú hitel

VI. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

1 265 013

1 265 013

VII. B8. Finanszírozási bevételek

223 499 012

76 566 035

10 322 682

136 610 295

Felhalmozási költségvetés

I. B2. Felhalmozási célú támogatások ÁHT-n belülről

II. B5. Felhalmozási bevételek

tárgyi eszk., imm. Javak értékesítése

pénzügyi befektetések bevételei- részesedések

III. B7. Felhalmozási célú támogatás ÁHT kívülről

IV. B8112. Felhalmozási (fejlesztési) hitel felvétele

V. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

VI. B8.Finanszírozási bevételek

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

307 810 809

86 288 501

83 647 000

137 875 308

1.6. Idősek Szociális Otthona bevételei (adatok Ft-ban)

Kiemelt bevételi előirányzat

2022. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. B4. Működési bevétel (intézményi)

51 554 936

51 554 936

II. B3. Közhatalmi bevételek

III. B1. Működési célú támogatások ÁHT. Belülről

0

Általános működési támogatás

Feladatalapú támogatás

0

Támogatásértékű bevétel

IV.B6. Működési célú átvett pénzeszközök Áht-on kívülről

V. B8112. Működési célú hitel

VI. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

19 130

19 130

VII. B8. Finanszírozási bevételek

105 335 358

105 335 358

Felhalmozási költségvetés

I. B2. Felhalmozási célú támogatások ÁHT-n belülről

II. B5. Felhalmozási bevételek

tárgyi eszk., imm. Javak értékesítése

pénzügyi befektetések bevételei- részesedések

III. B7. Felhalmozási célú támogatás ÁHT kívülről

IV. B8112. Felhalmozási (fejlesztési) hitel felvétele

V. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

VI. B8.Finanszírozási bevételek

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

156 909 424

156 909 424

2. Kiadások

2.1. Beremend Nagyközség Önkormányzat és szervei kiadásiai (adatok Ft-ban)

Kiemelt kiadási előirányzat

2022. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. K1. Személyi juttatások összesen

186 205 654

174 369 654

11 836 000

II. K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szocho

22 293 485

20 754 805

1 538 680

III. K3. Dologi kiadások

164 545 729

107 369 544

57 176 185

IV. K4. Ellátottak pénzbeni juttatásai

9 510 000

9 510 000

V.K5. Egyéb működési célú kiadások

349 917 346

349 917 346

0

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

50 602 988

50 602 988

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

299 314 358

299 314 358

VI. K512.Tartalékok

193 118 226

193 118 226

0

Általános tartalék

4 074 608

4 074 608

Működési tartalék (céltartalék)

189 043 618

189 043 618

VII. K9. Finanszírozási kiadások

486 871 314

180 580 537

169 680 482

136 610 295

Felhalmozási költségvetés

I. K6.Beruházások

51 399 662

51 399 662

II. K7.Felújítások

78 664 977

78 664 977

III. K8.Egyéb felhalmozási kiadások

4 000 000

4 000 000

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

4 000 000

4 000 000

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

IV. K512.Tartalékok

-162 812 817

-162 812 817

Felhalmozási tartalék

-162 812 817

-162 812 817

V. K9.Finanszírozási kiadások összesen

29 548 178

29 548 178

Hiteltörlesztés ÁHT-on kívülre

29 548 178

29 548 178

KIADÁSOK ÖSSZESEN

1 413 261 754

872 807 295

403 844 164

136 610 295

* megjegyzés: felügyelet alá tartozó szervezeti egységei: védőnő, temető, mezőőr, műhely csoport, iskola üzemeltetés, kábel tv. Szolgáltatás, strand üzemeltetés, közfoglalkoztatás

2.2. Napsugár Óvoda kiadásai (adatok Ft-ban)

Kiemelt kiadási előirányzat

2022. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. K1. Személyi juttatások összesen

60 272 707

60 272 707

II. K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szocho

7 835 452

7 835 452

III. K3. Dologi kiadások

14 727 845

14 727 845

IV. K4. Ellátottak pénzbeni juttatásai

V.K5. Egyéb működési célú kiadások

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

VI. K512.Tartalékok

Általános tartalék

Működési tartalék (céltartalék)

0

VII. K9. Finanszírozási kiadások

0

Felhalmozási költségvetés

I. K6.Beruházások

II. K7.Felújítások

III. K8.Egyéb felhalmozási kiadások

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

IV. K512.Tartalékok

Felhalmozási tartalék

V. K9.Finanszírozási kiadások összesen

Hiteltörlesztés ÁHT-on kívülre

KIADÁSOK ÖSSZESEN

82 836 004

82 836 004

2.3. Bölcsőde kiadásai (adatok Ft-ban)

Kiemelt kiadási előirányzat

2022. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. K1. Személyi juttatások összesen

42 888 358

42 888 358

II. K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szocho

5 575 487

5 575 487

III. K3. Dologi kiadások

6 196 954

6 196 954

IV. K4. Ellátottak pénzbeni juttatásai

V.K5. Egyéb működési célú kiadások

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

VI. K512.Tartalékok

Általános tartalék

Működési tartalék (céltartalék)

VII. K9. Finanszírozási kiadások

Felhalmozási költségvetés

I. K6.Beruházások

II. K7.Felújítások

0

III. K8.Egyéb felhalmozási kiadások

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

IV. K512.Tartalékok

Felhalmozási tartalék

V. K9.Finanszírozási kiadások összesen

Hiteltörlesztés ÁHT-on kívülre

KIADÁSOK ÖSSZESEN

54 660 799

54 660 799

2.4. Közművelődési és Iskolai Könyvtár kiadásai (adatok Ft-ban)

Kiemelt kiadási előirányzat

2022. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. K1. Személyi juttatások összesen

14 319 660

14 319 660

II. K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szocho

1 861 556

1 861 556

III. K3. Dologi kiadások

6 443 970

6 443 970

IV. K4. Ellátottak pénzbeni juttatásai

V.K5. Egyéb működési célú kiadások

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

VI. K512.Tartalékok

Általános tartalék

Működési tartalék (céltartalék)

VII. K9. Finanszírozási kiadások

Felhalmozási költségvetés

I. K6.Beruházások

II. K7.Felújítások

III. K8.Egyéb felhalmozási kiadások

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

IV. K512.Tartalékok

Felhalmozási tartalék

V. K9.Finanszírozási kiadások összesen

Hiteltörlesztés ÁHT-on kívülre

KIADÁSOK ÖSSZESEN

22 625 186

22 625 186

2.5. Közös Önkormányzati Hivatal kiadásai (adatok Ft-ban)

Kiemelt kiadási előirányzat

2022. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. K1. Személyi juttatások összesen

148 891 060

24 351 491

26 036 609

98 502 960

II. K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szocho

19 355 838

3 165 694

3 384 759

12 805 385

III. K3. Dologi kiadások

139 563 912

58 771 316

54 225 632

26 566 964

IV. K4. Ellátottak pénzbeni juttatásai

V.K5. Egyéb működési célú kiadások

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

VI. K512.Tartalékok

Általános tartalék

Működési tartalék (céltartalék)

VII. K9. Finanszírozási kiadások

Felhalmozási költségvetés

I. K6.Beruházások

II. K7.Felújítások

III. K8.Egyéb felhalmozási kiadások

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

IV. K512.Tartalékok

Felhalmozási tartalék

V. K9.Finanszírozási kiadások összesen

Hiteltörlesztés ÁHT-on kívülre

KIADÁSOK ÖSSZESEN

307 810 809

86 288 501

83 647 000

137 875 308

2.6. Idősek Szociális Otthona (adatok Ft-ban)

Kiemelt kiadási előirányzat

2022. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. K1. Személyi juttatások összesen

81 752 290

81 752 290

II. K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szocho

10 627 798

10 627 798

III. K3. Dologi kiadások

64 529 336

64 529 336

IV. K4. Ellátottak pénzbeni juttatásai

V.K5. Egyéb működési célú kiadások

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

VI. K512.Tartalékok

Általános tartalék

Működési tartalék (céltartalék)

VII. K9. Finanszírozási kiadások

Felhalmozási költségvetés

I. K6.Beruházások

II. K7.Felújítások

III. K8.Egyéb felhalmozási kiadások

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

IV. K512.Tartalékok

Felhalmozási tartalék

V. K9.Finanszírozási kiadások összesen

Hiteltörlesztés ÁHT-on kívülre

KIADÁSOK ÖSSZESEN

156 909 424

156 909 424

4. melléklet

Helyi önkormányzat általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatások 2022.

Jogcím

I. HELYI ÖNKORMÁNYZATOK MŰKÖDÉSÉNEK ÁLTALÁNOS TÁMOGATÁSA

Mennyiségi egység

Mutató

Ft

Kiegészítő támogatás 8/2022. (I.14.) korm. Rendelet

1.1.1.1. Önkormányzati hivatal működésének támogatása (székhelynél)

Ft/fő

5 495 500

46 093 800

348 083

1.1.1.1. Info1 Önkormányzati hivatal működésének támogatása-elismert hivatali létszám alapján

8,1

44 513 550

1.1.1. Település-üzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás támogatás összesen

22 358 758

1.1.1.2. Településüzemeltetés- zöldterület-gazdálkodás támogatása- kiegészítés előtt

ha

25 200

6 287 400

199 600

1.1.1.3.Településüzemeltetés-közvilágítás fenntartásának támogatása - kiegészítés előtt

km

6 272 000

294 000

1.1.1.4. Településüzemeltetés - Köztemető fenntartással kapcsolatos feladatok támogatása - kiegészítés előtt

m2

211 554

49 056

1.1.1.5. Településüzemeltetés - Közutak fenntartásának támogatása - kiegészítés előtt

km

2 380 550

101 300

1.1.1.6. Egyéb önkormányzati feladatok támogatása

2700

6 450 300

238 900

1.1.1.7. Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása

2550

10 200

600

I.2. Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalamtalnítása

köbméter

800

80 000

1.1.3. Határátkelőhelyek fenntartásásnak támogatása

333 377

666 754

68 452 558

1 231 539

II. TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK EGYES KÖZNEVELÉSI ÉS GYERMEKÉTKEZTETÉSI FELADATAINAK TÁMOGATÁSA

1.2.1. Óvodaműködtetési támogatás

1.2.1.1. Óvodaműködtetési támogatás - óvoda napi nyitvatartási ideje eléri a nyolc órát

84

9 240 000

1 680 000

1.2.2.1. Napi nyolc órát elérő nyitvatartási idővel rendelkező óvodában foglalkoztatott - pedagógusok átlagalapú bértámogatása

8,3

40 350 450

3 331 620

1.2.3.Kiegészítő támogatás a pedagógusok és a pedagógus szakképzettséggel rendelkező segítők minősítéséből adódó többletkiadáshoz

1.2.3.1.1.1.1. pedagógus II. kategóriába sorolt pedagógusok, pedagógus szakképzettséggel rendelkező segítők kiegészítő támogatása, akik a minősítést 2020. január 1-jéig történő átsorolással szerezték meg

2

864 000

71 380

1.2.5. Az óvodában foglalkoztatott pedagógusok nevelőmunkáját közvetlenül segítők átlagalapú támogatása

1.2.5.1.1. pedagógus szakképzettséggel nem rendelkező segítők átlagalapú támogatása

5

16 695 000

67 149 450

2 695 000

7 778 000

III. A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI FELADATAINAK TÁMOGATÁSA

1.3.4. A települési önkormányzatok által biztosított egyes szociális szakosított ellátások, valamint a gyermekek átmeneti gondozásával kapcsolatos feladatok támogatása

1.3.4.1. bértámogatása

15

67 500 000

14 098 500

1.3.4.2. Intézmény-üzemeltetési támogatás

28 691 000

96 191 000

14 098 500

1.4.1. Gyermekétkeztetés támogatása

1.4.1.1. Intézményi gyermekétkeztetés bértámogatása

6

14 334 540

1 516 221

1.4.1.2. Intézményi gyermekétkeztetés üzemeltetési támogatása

23 956 953

1.4.2. szünidei étkeztetés támogatása

adag

2474

705 090

38 996 583

1 516 221

1.3.3.. Bölcsőde, mini bölcsőde támogatása

1.3.3.1.1. felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelők, szaktanácsadók bértámogatása

2

10 200 000

3 781 400

1.3.3.1.2. bölcsődei dajkák, középfokú végzettségű kisgyermeknevelők, szaktanácsadók bértámogatása

3

10 650 000

2 982 500

1.3.3.2. Bölcsődei üzemeltetési támogatás

7 953 000

28 803 000

6 763 900

1.3.2. Szociális és gyerekjóléti alapszolgáltatás feladatai

160 876 724

34 116 050

1.5.2. Települési önkormányzatok nyilvános könyvtári és a közművelődési feladatainak támogatása

lakos

2313

5 286 857

9/2022.(I14.) korm. Rendelet-polgármesteri illetmény

3 610 011

2020. évi állami támogatás visszatérítése- felülvizsgált

2 539 857

ÁLLAMI TÁMOGATÁS ÖSSZESEN:

471 906 040

65 504 210

Szolidaritási hozzájárulás mértéke

88 251 491

383 654 549

5. melléklet

B3. Közhatalmi bevételek 2022. (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Eredeti előirányzat

B34. Építményadó

196 000 000

Telekadó

B311. Magánszemélyek jövedelemadói

30 000

Idegenforgalmi adó /tart. utáni/

B351. Iparűzési adó /áll.jell./

350 000 000

Iparűzési adó /ideiglenes.jell./

Helyi adók összesen

546 030 000

B354. Gépjármű adó

B36. Pótlék, bírság, egyéb bevételek

B355. Talajterhelési díj

250 000

Közhatalmi bevételek mindösszesen

546 280 000

6. melléklet

B6. Működési célú átvett pénzeszközök 2022. (adatok Ft-ban)

Funkció

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Működési célú támogatási bevételek

57 690 543

TB alapoktól-Védőnői szolgálat

7 200 000

Közcélú foglalkoztatás támogatása

49 410 543

Mezőőri támogatás

1 080 000

Működési célú átvett pénzeszközök és támogatások összesen

57 690 543

7. melléklet

B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök 2022. (adatok ezer Ft-ban)

Funkció

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Felhalmozási célú támogatási bevételek
Beremend Nagyközség Önkormányzata
Lakosságtól

800 000

Lakosságtól

800 000

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök, hitel- és kölcsönfelvétel Áht-on kívülről összesen

800 000

8. melléklet

K5. Egyéb működési célú kiadások 2022. (adatok Ft-ban)

Funkció

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Pénzeszköz átadások

349 917 346

Beremend Nagyközség Önkormányzata

349 917 346

011130

Önkormányzati igazgatás

17 860 918

ITR Bizottsági keret

7 000 000

Pályázati keret

6 750 000

Hétvégi ügyelet

2 467 330

Helyi Védelmi Bizottság támogatása

0

7. osztály - kirándulás támogatása

150 000

Duna-Dráva Víz támogatás

300 000

Mecsek- Dráva Önkormányzati Társulás támogatása

393 588

Határ Menti Települések tám. 2022. tagdíj

20 000

KÖSZ tagdíj

500 000

NEFELA Egyesülés

80 000

011130

Bursa Hungarica

200 000

107054

Beremendi Alapszolgáltatási Központ átadott támogatás
Állami támogatás - átadás

5 584 425

194 992 774

Szolidaritási hozzájárulás mértéke

88 251 491

011130

Beremend Sport Kft. Támogatása

11 500 000

072311

Fogorvosnak átadott pénzeszköz

4 600 000

074011

Foglalkozás egészségügy

809 400

Gyermekorvos -heti-4 órában- keret

2 400 000

MÁK 2021. évi felülvizsgálat+közfoglalk+kamat

8 018 338

Ördögkatlan Fesztivál támogatása

700 000

Támogatásértékű kiadások

15 200 000

Önkormányzati igazgatás

15 200 000

52020

Lakossági szennyvíztámogatás

11 000 000

Támogatási keret- magánszemélyeknek

450 000

Vállalkozói keret

3 750 000

Egyéb működési célú kiadások összesen

349 917 346

9. melléklet

K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások 2022. (adatok Ft-ban)

Funkció

Megnevezés

Eredeti
előirányzat

Felhalmozási célú támogatások

4 000 000

11130

Lakásvásárlási támogatás

2 000 000

11130

Munkáltatói kölcsön

2 000 000

K9111. Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése

29 548 178

Felhalmozási célra kiadások, és finanszírozási kiadások összesen:

33 548 178

10. melléklet

K4. Ellátottak pénzbeni juttatásai 2022. (adatok Ft-ban)

Sorszám

Megnevezés

Rovat

Eredeti
előirányzat

2.

Családi támogatások

K42

800 000

rendszeres gyerekvédelmi támogatás

K42/31

800 000

6.

Lakhatással kapcsolatos ellátások

K46

1 600 000

lakásfenntartási támogatások

K46/21

1 600 000

7.

Intézményi ellátottak pénzbeli juttatásai (gyerekétkeztetés)

K47/9

2 000 000

8.

Egyéb nem intézményi ellátások

K48

5 110 000

rendkívüli segélyek

K48/22

600 000

temetési segély

K48/23

1 200 000

köztemetés

K48/24

750 000

egyéb az önkorm. Rendeletben megállapított juttatás

K48/25

2 560 000

9.

Önkormányzat által folyósított ellátások összesen

K4

9 510 000

11. melléklet

K7. Felújítások 2022. (adatok Ft-ban)

Funkció

Felújítási cél

Eredeti előirányzat

nettó

Áfa

bruttó


011130



Beremend Nagyközség Önkormányzata

61 153 520

16 511 450

77 664 974

Napsugár Óvoda felújítás

393 700

106 299

500 000

Konyha és Étterem felújítás

1 181 103

318 898

1 500 000

Bölcsőde felújítás

708 661

191 338

900 000

Tornaterem felújítás

393 700

106 299

500 000

Könyvtár felújítás

314 961

85 039

400 000

Idősek Szociális Otthona felújítás

787 402

212 599

1 000 000

Strand nyitás előtti munkálatai-szivattyúcsere

7 874 016

2 125 984

10 000 000

Településfejlesztési Bizottság keret

17 716 535

4 783 464

22 500 000

Panel járda felújítás

7 086 614

1 913 386

9 000 000

Ravatalozó felújítás-többletköltség

4 724 409

1 275 590

6 000 000

Ravatalozó felújítása _MFP

16 822 813

4 542 160

21 364 973

Volvo felújítása

2 362 205

637 795

3 000 000

Óvoda, bölcsőde-villámvédelem

787 401

212 598

1 000 000

011130

Közös Önkormányzati Hivatal

787 401

212 598

1 000 000

KÖH felújítás

787 401

212 598

1 000 000

ÖSSZESEN

61 940 921

16 724 049

78 664 977

12. melléklet

K6. Beruházások 2022. (adatok Ft-ban)

Funkció

Beruházási cél

Eredeti előirányzat

nettó

Áfa

bruttó

011130

Beremend Nagyközség Önkormányzat


39 104 428

10 018 196

49 122 624

Földterület vásárlási keret

2 000 000

2 000 000

Strand faház tető

1 574 803

425 197

2 000 000

Ívóvíz kút létesítése (terv engedély)

2 000 000

540 000

2 540 000

Ívóvíz hálózat vízjogi létesítés engedély hosszabbítás

314 960

85 039

400 000

Pályázatokhoz szakmai feladatok (pályázatírás, tervezés, közbeszerzés9

3 937 008

1 062 992

5 000 000

Parkolótervező

1 968 504

531 496

2 500 000

E-közmű adatszolgáltatás

393 701

106 299

500 000

ISUZU kisteherautó

10 972 269

2 962 513

13 934 782

Start program - belvíz

1 649 088

445 254

2 094 342

Start program - mezőgazdaság

2 550 000

688 500

3 238 500

Start program - megtermelt termény

10 114 174

2 730 827

12 845 001

Fogorvosi eszközök beszerzése

1 094 488

295 512

1 390 000

Beremend Tv -eszközök beszerzése

535 433

144 567

680 000

011130

Közös Önkormányzati Hivatal
Informatikai rendszer fejlesztése

1 792 944

484 095

2 277 040

Informatikai eszközök beszerzése

1 792 944

484 095

2 277 040

ÖSSZESEN

40 897 372

10 502 290

51 399 662

13. melléklet

K512. Tartalékok 2022. (adatok Ft-ban)

Előirányzat

eredeti

1.

Általános tartalék:

4 074 608

2.

Céltartalék összesen:
Működési céltartalék
Felhalmozási céltartalék
Pályázati önrész
Egyéb

26 230 801

Működési céltartalék

189 043 618

Felhalmozási céltartalék

-162 812 817

Tartalék összesen

30 305 409