Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatások feltételeiről

Hatályos: 2022. 07. 29

Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatások feltételeiről

2022.07.29.

Beremend Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatások feltételeiről az alábbi rendeletet alkotja.

1. A támogatás célja

1. § A támogatás célja Beremend településen újonnan létesülő mikrovállalkozások, illetve működő mikrovállalkozások beruházásainak, műszaki-technológiai fejlesztésének támogatása által a vállalkozói aktivitás, a versenyképesség, az innovációs képesség ösztönzése, munkahelyek megtartása és újak létrehozása.

2. A rendelet hatálya

2. § Beremend területén székhellyel, telephellyel, lakóhellyel rendelkező vagy egyébként itt tartózkodó és gazdasági (termelő, szolgáltató, üzemi, üzleti) tevékenységet folytató természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre e rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) Mikrovállalkozás: az a vállalkozás, melynél az összes foglalkoztatott létszám 10 főnél kevesebb;

b) pontozási jegyzőkönyv: Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi Bizottsága által, a kérelem értékelésének elősegítése érdekében kitöltött értékelési dokumentum;

c) ügyfél: működő, induló mikrovállalkozás, gazdasági szereplőként be nem jegyzett természetes személyek, vagy vállalkozásnak nem minősülő gazdasági tevékenységet végző természetes személyek, akik vállalják, hogy a támogatás megítélését követően az első kifizetési kérelem benyújtásának időpontjáig egyéni vállalkozóként, nyilvántartásba vetetik magukat.

4. A támogatás tárgya, elszámolható kiadások

4. § (1) Támogatás vehető igénybe mikrovállalkozások fejlesztéseinek támogatására, a megkezdett vagy tervezett gazdasági tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó a (2) bekezdésben meghatározott tevékenységre, amely szerepel a mikrovállalkozás bejegyzettet tevékenységei között, vagy természetes személy ügyfél esetén az első kifizetési kérelem benyújtásáig felvett tevékenységre.

(2) E rendelet alapján támogatható tevékenységek, eszközök és az elszámolható költségek:

a) a fejleszteni kívánt tevékenységhez kötődő eszközök;

b) csak a gazdasági tevékenységgel érintett épülethez, épületrészhez tartozó építés, épületfelújítás, -korszerűsítés, épületgépészet, -kialakítás, -felújítás, -korszerűsítés, új épület kialakítása;

c) csak a gazdasági tevékenységgel érintett épülethez vagy épületrészhez kapcsolódó 1. mellékletben meghatározott kisléptékű infrastruktúra-fejlesztés;

d) minőségbiztosítási és környezetirányítási rendszer, szabvány bevezetése;

e) forgóeszköz - kivéve az értékpapírt és pénzeszközt.

f) a fejleszteni kívánt tevékenységhez kötődő új tehergépjármű, illetve új mezőgazdasági jármű és eszköz vásárlása.

(3) Amennyiben a (2) bekezdés b) és c) pontjában foglalt tevékenységek közvetlenül nem csak a gazdasági tevékenységgel érintett épületet vagy épületrészt érintik, akkor az elszámolható kiadásokat alapterület arányosan kell megosztani.

(4) A pályázat befogadási időpontjának dátumától a fejlesztések megkezdhetőek, ettől a dátumtól következően a fejlesztéssel kapcsolatos számlák elfogadhatóak A számlák teljesítési ideje a befogadási dátum utáni lehet csak.

5. Támogatás forrása

5. § A támogatás forrása Beremend Nagyközség Önkormányzatának mindenkori költségvetésében „vállalkozói támogatás” előirányzatra elkülönített keretösszege. Adott évben fel nem használt összeg a következő év költségkeretét emelheti.

6. Támogatás mértéke

6. § Jelen rendelet alapján megítélhető támogatás mértéke az összes elszámolható kiadás 70%-a, de minimum 100.000 Ft, és maximum 1.000.000 Ft. Amennyiben a támogatottnak a fejlesztéssel kapcsolatban áfa visszaigénylési joga van akkor a nettó költségek 70%-a támogatható. Egyéb esetben a bruttó fejlesztési költségek 70%-a lehet a támogatás mértéke.

7. A támogatás igénybevételének feltételei

7. § (1) Támogatási kérelmet kizárólag Beremend településen megvalósuló fejlesztésre, Beremend településen székhellyel, telephellyel rendelkező – működő vagy induló – mikrovállalkozás vagy a (2) bekezdés szerinti természetes személy nyújthat be. Nem nyújthat be támogatási kérelmet az a pályázó, aki az adott költségvetési évben Beremend Nagyközség Önkormányzata által egyéb anyagi támogatásban részesült.

(2) Támogatás igénybevételére jogosult Beremenden lakóhellyel rendelkező azon természetes személy, aki vállalja, hogy a támogatás megítélését követően az első kifizetési kérelem benyújtásának időpontjáig egyéni vállalkozóként nyilvántartásba veteti magát, és tevékenységét főállásban ekként végzi; valamint az az egyéni vállalkozó, aki fenti kritériumoknak megfelel és tevékenységét főállásban végzi.

(3) Támogatási kérelmet az a jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság vagy természetes személy nyújthat be,

a) aki csőd-, felszámolási eljárás vagy végelszámolás alatt nem áll,

b) megfelel az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. § (1) bekezdésében szabályozott munkaügyi kapcsolatok általános feltételeinek,

c) átlátható szervezetnek minősül

d) nincs esedékessé vált és még meg nem fizetett adótartozása

(4) Egy támogatási időszakban egy ügyfél egy támogatási kérelmet nyújthat be.

(5) Támogatásban csak azok a pályázók részesülhetnek, akik benyújtást megelőző 3 évben az önkormányzat által a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatásban nem részesültek.

(6) Jogi személy, vagy jogi személy nélküli gazdasági társaság esetén vállalniuk kell, hogy a munkavállalói létszámot megemelik, és a megnövelt átlagos statisztikai létszámot legalább egy évig fenntartják.

8. A támogatás meghirdetése

8. § (1) Az 1. §-ban meghatározott célok megvalósításához kapcsolódó támogatások igénybevételének részletes feltételeit, valamint a támogatások mértékét, továbbá a Beremend Nagyközség Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által kiadott közleményeket és az általa rendszeresített nyomtatványokat az Önkormányzata hivatalos honlapján, valamint a Beremend Tv-én kell közzétenni.

(2) A pályázat csak akkor írható ki, ha annak pénzügyi fedezete a tárgyévi költségvetésben biztosított.

9. A támogatási kérelem benyújtása

9. § (1) A pályázatok benyújtására a pályázati kiírás szerint megjelölt határidőket kell figyelembe venni.

(2) A támogatási kérelmet az önkormányzat által rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani, melyhez mellékelni kell:

a) a beruházással érintett ingatlanra vonatkozó 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lapmásolatot;

b) ha a beruházás nem saját tulajdonú, vagy más személy olyan jogával terhelt ingatlanon valósul meg, mely a beruházás megvalósítását, illetve az üzemeltetési kötelezettség lejártáig annak használatát korlátozza vagy kizárja, azt a teljes bizonyító erejű okiratot, amely igazolja, hogy az ügyfél jogosult a beruházást az okiratban feltüntetett ingatlanon megvalósítani és az ingatlant az üzemeltetési kötelezettsége lejártáig használni;

c) építési beruházások esetén tervdokumentációt, ami a tervezett építmény jellegétől függően minimálisan tartalmazza az alaprajzo(ka)t, homlokzato(ka)t, metszete(ke)t és részletrajzo(ka)t, illetve azok méretarányos adatait, a tervdokumentációt a tervezői névjegyzékben szereplő építész-tervező ellenjegyzésével kell ellátni;

d) a c) pont hatálya alá nem tartozó, egyéb beruházás esetén - az önálló, építéssel nem járó gépek, berendezések beszerzésére irányuló beruházások kivételével - műszaki leírást és dokumentációt;

e) legalább két árajánlatot. A két árajánlatnak hasonló műszaki tartalommal kell rendelkeznie, és az ügyfélnek meg kell indokolnia, hogy a két árajánlat közül melyiket választja;

f) ha az ügyfél egyéni vállalkozó, az egyéni vállalkozói igazolvány hiteles másolatát az ügyfél egyéni vállalkozói tevékenységi köréről, amennyiben a nyilvántartásba vétele folyamatban van, akkor nyilatkozatát a tervezett tevékenységről;

g) pénzügyi és üzleti tervet, mely tartalmazza a 2. melléklet pontjaira vonatkozó adatokat,

h) építés, felújítás, korszerűsítés esetén a fejleszteni kívánt ingatlan állapotát ábrázoló fényképeket,

i) működő vállalkozások esetében a benyújtást megelőző két év pénzügyi adatait tartalmazó dokumentumokat (egyéni vállalkozók esetében szja bevallás, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság esetén mérleg és eredmény kimutatás)

(3) Építéssel járó tevékenységek esetén:

a) az első, építéssel kapcsolatos kifizetési kérelemhez mellékelni kell a jogerős építési engedély hiteles másolatát vagy az illetékes építésügyi hatóság igazolását arról, hogy a tevékenység nem építési engedélyköteles;

b) engedélyköteles tevékenység esetén az utolsó kifizetési kérelemhez mellékelni kell a jogerős hatáskörrel rendelkező építési hatóság engedélyét a létesítmény használatba vételéhez.

10. A támogatási kérelem elbírálása

10. § (1) A támogatási kérelmet Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi Bizottsága előkészítése alapján, e rendeletben meghatározott feltételek szerint bírálja el és a 2. mellékletben meghatározott pontozási rendszer alapján végzett értékeléssel, valamint a befogadási sorrend szerinti rangsor állításával döntést hoz.

(2) A támogatási kérelmet csak a támogatási kérelmek benyújtási időszakának záró napját követően lehet elbírálni.

(3) A bírálat alapján létrejött pontegyenlőség esetén a rangsorban előnyt élvez az a támogatási kérelem, amelyet korábban fogadtak be.

(4) A beérkezett pályázatok közül a pontozási szabályok előírásai alapján kialakult sorrendből az első 10 db pályázat kerül támogatásra. A támogatás mértékének meghatározására a megszerzett pontokból számított százalékos arányok alapján kerül sor.

(5) Nem állapítható meg támogatás a pályázó részére, ha a pontozási rendszer alapján végzett értékeléssel nem éri el az összesen elérhető pontszám 40%-át.

11. A támogatás kifizetése

11. § A támogatási teljes összegének átutalása a támogatási szerződés aláírásakor történik a támogatási szerződésben előírtaknak megfelelően. A szerződéshez csatolni kell az e rendelet 7. § (2) bekezdése értelmében induló egyéni vállalkozó ügyfél esetén

a) hatósági igazolást az egyéni vállalkozói igazolvány érvényességéről és az ügyfél egyéni vállalkozói tevékenységi köréről;

b) adóbejelentkezési lap másolatát.

12. Támogatás felhasználásának ellenőrzése

12. § Az önkormányzat, mint támogatást nyújtó szerv és a kedvezményezettekkel kötött szerződésben kiköti:

a) hogy a kedvezményezett köteles az ellenőrzés érdekében az önkormányzat által kijelölt belső ellenőrzési szerv képviselőit ellenőrzési munkájukban a helyszínen is - a megfelelő dokumentumok, számlák, a program megvalósítását igazoló okmányok, bizonylatok rendelkezésre bocsátásával, valamint a fizikai teljesítés vizsgálatában - segíteni;

b) a felhasználással és az ellenőrzéssel összefüggő kötelezettségek megszegése esetén alkalmazandók a 13. § szerinti szankciók.

13. Jogkövetkezmények

13. § (1) Ha az ügyfél a támogatási kérelemben vállalt átlagos foglalkoztatotti létszámnál kevesebb főt foglalkoztat az üzemeltetési kötelezettség második évétől kezdődően, akkor köteles - hiányzó foglalkoztatottanként egyszer - a támogatási összeg 20%-ának megfelelő összeg, de legalább 50.000 Ft visszafizetésére.

(2) Amennyiben az 2. melléklet szerinti nyilatkozatokkal alátámasztott pontozási szempontok ellenőrzése során kiderül, hogy az ügyfél nem valós adatot szolgáltatott, akkor a kifizetett támogatás jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül és az ügyfél támogatási jogosultsága megszűnik, és köteles visszafizetni a felvett támogatást 8 munkanapon belül, a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegben.

(3) A vállalt kötelezettség nem teljesítése esetén a támogatást az elszámolási kötelezettség határidejét követő három hónapon belül egy összegben vissza kell fizetni a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegben.

(4) A támogatottak közül az, aki a támogatási szerződésbe foglalt elszámolási kötelezettségének nem tesz eleget vagy a támogatást nem a megjelölt célra használja fel, a jövőbeni támogatásokból három évre kizárandó, és köteles visszafizetni a felvett támogatást 8 munkanapon belül, a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegben.

14. Záró rendelkezés

14. § (1) Az önkormányzati forrásból nyújtott támogatás közzétételére, valamint a döntés-előkészítésben és döntéshozásban résztvevő személyek összeférhetetlenségére vonatkozóan a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény rendelkezéseit is alkalmazni kell.

(2) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(3) Hatályát veszti Beremend Nagyközség Képviselőtestületének a mikro-vállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatások feltételeiről szóló 7/2018. (VI. 27.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

Kiadásként elszámolható ingatlanhoz kapcsolódó kisléptékű infrastruktúra-fejlesztések, valamint minőség- és környezetirányítási rendszerek, szabványok bevezetése
Telekhatáron belüli, a fejlesztéssel érintett telekkel szervesen összefüggő, a fejlesztés céljához kapcsolódó infrastrukturális beruházások:

1. ivó- és ipari vízellátás saját kúttal, vagy hálózatra csatlakozással, és a hozzá kapcsolódó elosztó és egyéb berendezések kiépítése;

2. tűzi-víz hálózat, korszerű tűzvédelmi hálózat, és a hozzá kapcsolódó elosztó és egyéb berendezések kiépítése;

3. földgázvezeték, távhővezeték, és a hozzá kapcsolódó elosztó és egyéb berendezések kiépítése;

4. elektromos hálózatra csatlakozás kiépítése és a hozzá kapcsolódó elosztó és egyéb berendezések kiépítése;

5. eső- és szennyvízelvezetés, eső- és szennyvízgyűjtők kiépítése;

6. egyedi szennyvíztisztító kisberendezések kiépítése;

7. szelektív hulladékgyűjtők és tárolók kiépítése;

8. a külső telefon és telekommunikációs hálózat csatlakozási pontjainak kiépítése;

9. út és parkoló építés;

10. vagyonvédelmi elektronikai rendszer kiépítése;

11. fenntartható, környezetbarát, megújuló energiaforrásokat hasznosító gépek és berendezések kiépítése (melegvíz, fűtés és elektromos áram előállítása és felhasználására céljából).

2. melléklet

A mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatások feltételeiről szóló pályázat bírálati szempontjai

A

B

C

D

Szempont

Szükséges okirat

Pontszámok

1

Az ügyfél a településen még nem működő szolgáltatást, vállalkozói tevékenységet hoz létre

Ügyfél nyilatkozata alapján

4 pont

2

Munkavállalót foglalkoztat
(előző lezárt üzleti évhez viszonyítva a következő évben)

legalább 3 fő munkavállalót foglalkoztat

Az ügyfél nyilatkozata alapján

8 pont

legalább 2 fő munkavállalót foglalkoztat

4 pont

legalább 1 fő munkavállalót foglalkoztat

2 pont

3

Saját tőke növekedése a vállalkozáson belül a támogatás időtartama alatt

3 pont

4

A technológia- korszerűsítést és a kapacitások bővülését eredményező eszközbeszerzés

Nyilatkozat alapján 1 év a támogatás után

4 pont

5

Igényelt támogatás a maximum támogatáshoz képest

0-50%

Pályázati dokumentáció
adatlapja alapján

6 pont

51%-70%

3 pont

6

Vállalja a pályázó, hogy különböző reklámfelületeken illetve a helyi kábeltévén megjelenteti vállalkozásának hirdetését

kábeltévén + egy másik reklámfelületen

elszámolás során igazolja

4 pont

csak kábeltévén

elszámolás során igazolja

2 pont

7

Igazolt társadalmi, közéleti szerepvállalás

(igazolás csatolása a támogatási kérelemhez)

10 pont

8

Befektetett eszközök pozitív változása

(támogatást követő 1 éven)

3 pont

9

Adózás előtti eredmény az igénylés benyújtását megelőző 2 évben pozitív tendenciájú

3 pont

10

A vállalkozás árbevétel növekedése az elkövetkező egy évben

0 %

0 pont

5%

3 pont


10%

6 pont

11

Elbírálás során figyelembe vehető szempontok:

társas vállalkozás esetén

1 - 10 pontok

egyéni vállalkozások esetén
(kivéve 3-as pont)

1 - 10 pontok

12

Elérhető összes maximális pontszám:

társas vállalkozás esetén

51 pont

Egyéni vállalkozás

48 pont