Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (III. 4.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú munkáltatói támogatásról

Hatályos: 2022. 03. 05

Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (III. 4.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú munkáltatói támogatásról

2022.03.05.

Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 237. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a 152. § (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. A lakáscélú támogatási alap pénzügyi forrásai

1. § A dolgozók lakáscélú támogatására felhasználható éves keretet Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) minden évben a költségvetési rendeletében határozza meg.

2. Lakáscélú munkáltatói támogatásban részesíthetők köre

2. § Lakáscélú támogatásban a Beremend Nagyközség Önkormányzatánál, a Beremendi Közös Önkormányzati Hivatalnál, valamint az Önkormányzat által fenntartott intézményeknél határozatlan idejű köztisztviselői, közalkalmazotti és munkajogi jogviszonyban lévő dolgozók (továbbiakban: dolgozók) részesíthetőek.

3. A lakáscélú támogatás formái

3. § A képviselő-testület a lakástámogatási alapból kölcsönt nyújthat a dolgozóinak:

a) lakás építéséhez és lakás vásárlásához;

b) lakásbővítést eredményező emelet-ráépítéshez, tetőtér-beépítéshez, lakás alapterületének növeléséhez, ha azzal a lakás legalább egy lakószobával bővül;

c) lakás korszerűsítéséhez, felújításához [Korszerűsítés, felújítás alatt a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendeletben (továbbiakban: Kormányrendelet) foglaltakat kell érteni.]

4. A támogatás mértéke, feltételei

4. § (1) Kamatmentes kölcsön annak a dolgozónak nyújtható, ahol az érintett lakás nem haladja meg Kormányrendeletben meghatározott méltányolható lakásigényt. A kérelem benyújtásakor a támogatást igénylő e feltétel meglétéről írásban köteles nyilatkozni.

(2) Kamatmentes kölcsönkérelemhez mellékelni kell:

a) Lakásépítéshez, lakásbővítést eredményező emeletráépítéshez, tetőtér-beépítéshez, lakás alapterületének növeléséhez az építési jogosultságot igazoló a jogerős építési engedély, valamint az építési telek tulajdonviszonyait igazoló – 30 napnál nem régebbi – tulajdoni lap másolati példányát,

b) Lakás vásárlásához adásvételi szerződést, vagy előszerződést;

c) Lakás korszerűsítéséhez, felújításához költségvetést, amennyiben építési engedélyköteles, építési engedélyt.

(3) A támogatásban részesülő dolgozó kijelölésénél figyelembe kell venni, hogy

a) munkáját milyen színvonalon látja el,

b) milyenek a lakáskörülményei;

c) jövedelmi, vagyoni helyzete,

d) szociális körülményei.

(4) A támogatás során előnyben kell részesíteni azt a dolgozót, aki:

a) nem rendelkezik önálló lakással,

b) jelenlegi munkahelyén 5 éves vagy annál hosszabb ideje rendelkezik munkaviszonnyal,

c) fiatal házas, (fiatal házasok a 40 év alatti házastársak, illetve a legalább egy éve közös háztartásban élő élettársak) vagy

d) nagycsaládos.

(5) A kölcsön összege legfeljebb:

a) lakásépítésnél: 1.200.000 Ft

b) lakás vásárlásánál: 1.000.000 Ft

c) emeletráépítésnél, tetőtér-beépítésnél (ha önálló lakás lesz): 1.000.000 Ft

d) bővítéshez, ha a lakás legalább egy lakószobával bővül: 800.000 Ft

e) korszerűsítésnél, felújításnál: 700.000 Ft

(6) A kölcsön összege nem haladhatja meg az igazolt teljes vételár, vagy építési, korszerűsítési, felújítási költség 30 %-át.

5. A kölcsön visszafizetésének, illetve a fizetés elmulasztásának szabályai

5. § (1) A dolgozó a kölcsönt az OTP Bank Nyrt Siklósi Fiókja útján a kölcsönszerződésben meghatározott módon, kamatmentesen, havi részletekben, meghatározott törlesztési idő alatt, de legfeljebb a kölcsönszerződés aláírásától számított 5 év alatt köteles visszafizetni.

(2) A kölcsönt az (1) bekezdésben meghatározott időtartamon belül, havonta egyenlő részletekben kell törlesztésként megfizetni. Az első részlet esedékessége a folyósítást követő második hónap 15. napja, valamennyi további törlesztés minden hónap 15. napjáig esedékes.

(3) Bármely esedékes törlesztő részlet befizetési határidejének egyszeri elmulasztása esetén a Közös Hivatal pénzügyi csoportja írásban felszólítja a dolgozót fizetési kötelezettségének teljesítésére. Amennyiben az adós a felhívás kézhezvételétől számított 8 munkanap alatt nem rendezi tartozását, úgy ezt a Közös Hivatal szociális ügyintézőjénél jelezni kell.

(4) A (3) bekezdésben írt esetben a kölcsönszerződést azonnali hatállyal fel kell mondani azzal, hogy a még hátralévő teljes kölcsön és annak kamatai egy összegben történő visszafizetése válik esedékessé.

(5) A (3) bekezdésben körülírt esetben a kölcsönt a mulasztás (késedelembe esés) időpontjától kezdődően a hátralék teljes összegének megfizetéséig Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk) alapján meghatározott késedelmi kamat terheli.

(6) A kölcsönben részesülő dolgozó újabb, vagy kiegészítő kölcsönt tartozásának visszafizetése előtt nem igényelhet.

6. A kölcsön igénylésének és elosztásának rendje

6. § (1) A kölcsön iránti kérelmet az adott év március 20 napjáig – a képviselő-testülethez címezve - a polgármesterhez kell benyújtani. Amennyiben a költségvetési rendeletben meghatározott éves keret nem kerül kiosztásra, további kérelmeket szeptember 20 napjáig lehet benyújtani.

(2) A polgármester a benyújtott kérelmeket – az illetékes munkáltatói jog gyakorlójával egyetértésben – véleményezi, és rangsorolva terjeszti a képviselő-testület elé. Képviselő-testület a kérelmeket, a benyújtásra nyitva álló határidő lejártát követő képviselő-testületi ülésen bírálja el. Dönt a kölcsön összegéről és a kölcsön visszafizetésének időtartamáról.

(3) A képviselő-testület döntését követően a kölcsön folyósítás feltételeiről a támogatásra jelölt dolgozóval a polgármester köteles írásbeli megállapodást kötni. A támogatás módjától függően a megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a kölcsönnyújtó és a kölcsönt igénybe vevő megnevezését, címét;

b) a kölcsön összegét és a kölcsönnyújtás jogcímét;

c) a havi törlesztő részlet összegét és kezdő időpontját;

d) a kölcsöntörlesztés elmulasztásának jogkövetkezményét;

e) a kölcsön folyósításának módját;

f) a kölcsönt biztosító jelzálogjog bejegyzésére vonatkozó rendelkezéseket.

g) a munkaviszony megszűnése esetén érvényesítendő szabályokat,

(4) A megállapodást meg kell küldeni:

a) Beremendi Közös Önkormányzati Hivatalnak,

b) a kölcsönt igénybe vevő dolgozónak,

c) a kölcsön folyósítása esetén az illetékes pénzintézetnek,

d) munkáltatói jog gyakorlójának.

7. A munkaviszony megszűnése esetén alkalmazandó szabályok

7. § (1) A támogatásban részesült dolgozó munkaviszonyának a kölcsön visszafizetése, illetve a részletfizetés lejárta előtt történő, az alábbi okokból felmerülő megszűnése esetén a még fennálló kölcsön összege azonnal esedékessé válik az alábbi esetekben:

a) a dolgozónak felróható okból

b) fegyelmi elbocsátással,

c) bírói ítélet alapján,

d) a dolgozó felmondásával.

(2) Ha a munkaviszony a munkáltató szerv részéről történő felmondással, áthelyezéssel vagy nyugdíjazás miatt szűnik meg, a kedvezményezett a kölcsön hátralevő részét változatlan feltételek mellett törlesztheti.

(3) Ha munkaviszony elhalálozás következtében szűnik meg, a kedvezményezett örököse a kölcsön hátralévő részét változatlan feltételek mellett törlesztheti.

(4) Ha a dolgozó a megállapodásban foglaltakat nem teljesíti, a még fennálló kölcsön összege azonnal esedékessé válik. A visszakövetelt összeg után az esedékesség időpontjától a teljesítés időpontjáig a Ptk. 6:47. §-ában meghatározott kamat is terheli a dolgozót.

8. A kölcsön jogszerűtlen felhasználása esetén alkalmazandó szabályok

8. § (1) A munkáltató által nyújtott kamatmentes hitelnek a hitelcél szerinti felhasználását a hitel felvétele évének december 31. napjáig a dolgozónak az alábbi okiratokkal igazolnia kell:

a) lakás tulajdonjogának, és a lakáshoz kapcsolódó földhasználati jognak a megszerzése esetén az érvényes szerződés és az ingatlanügyi hatósághoz benyújtott bejegyzési kérelem, valamint a munkáltatói kölcsön felhasználását igazoló okirat;

b) lakás építése, bővítése esetén a jogerős használatbavételi engedély, valamint a munkáltatói kölcsön felhasználását igazoló, a használatbavételi engedély kelte napjáig, illetve a használatbavételi engedélyben megjelölt feltételek teljesítése határidejéig kibocsátott, az építési engedély jogosultja nevére kiállított számla;

c) lakás korszerűsítése esetén a munkáltatói kölcsön folyósításának évében, de legkorábban a folyósítást megelőző 6 hónapon belül a köztisztviselő nevére kiállított, megfelelőségi igazolással rendelkező - beépített - termékekről szóló számla, valamint a más személy által elvégzett munka ellenértékéről kiállított bizonylat.

(2) Amennyiben a dolgozó a hitel, hitelcélnak megfelelő felhasználásával nem tud elszámolni, a hitel folyósítását követő 30 napon túli időponttól számítva a mindenkor hatályos személyi jövedelemadó törvényben meghatározottak szerint köteles a kamatkedvezményből származó adó mértékét megtéríteni.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott határidők elmulasztása esetén a kölcsönszerződést azonnali hatállyal fel kell mondani, ez esetben a hátralévő kölcsön visszafizetésére a 7. § (4) bekezdésében foglaltak irányadók.

9. Egyéb rendelkezések

9. § (1) A lakásépítési alap pénzösszegét az OTP Bank Nyrt Siklósi Fiókjánál vezetett Beremend Nagyközségi Önkormányzat Lakáscélú támogatás elnevezésű számlán kell kezelni.

(2) A lakásépítési alapból nyújtott támogatással szerzett, korszerűsített, felújított lakás a ki nem egyenlített kölcsön fedezetéül szolgál. Ennek megfelelően a Beremend Nagyközség Önkormányzata jelzálogjogát az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni.

(3) Ha a támogatásban részesült dolgozó a munkáltatói kölcsönnel terhelt lakását a szabad forgalomban olyan személynek idegeníti el, aki ugyancsak az önkormányzat dolgozója, vagy a vevő az eladó munkáltató szervének a kölcsön tartozást megtéríti, akkor a munkáltatói kölcsönt a vevő – az eladó munkáltató szerve hozzájárulása esetén – átvállalhatja.

(4) Házassági vagyonközösség megszűnése során a munkáltatói kölcsöntartozás megtérítését - a munkáltató szerv hozzájárulás esetén - a lakásban maradó, kölcsöntámogatásban nem részesült, a kölcsönt nyújtó munkáltatóval munkaviszonyban nem álló házastárs átvállalhatja.

(5) Ha a támogatásban részesült dolgozó a munkáltatói kölcsönnel terhelt lakását a tulajdonába kerülő másik lakásra cseréli el, vagy adásvételi szerződéssel szerez újabb tulajdonába kerülő lakást, a kölcsöntartozást biztosító jelzálogjogot – a munkáltató szerv hozzájárulása esetén – a cserével vagy adásvétellel megszerzett lakásra be kell jegyezni.

10. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.