Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2011. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a távhőszolgáltatásról és a díjalkalmazás feltételeiről

Hatályos: 2022. 11. 01- 2023. 10. 31

Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2011. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a távhőszolgáltatásról és a díjalkalmazás feltételeiről

2022.11.01.

Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény 60. § (3) bekezdésében, az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény 7. § (5) bekezdésében, és B. mellékletében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed Komló városban:

a) a távhőtermelőre, a város területén lévő felhasználási helyeket távhővel ellátó távhőszolgáltatóra,

b) és az a) pont szerinti engedélyes szolgáltatását igénybe vevő felhasználókra és díjfizetőkre.

2. Fogalom-meghatározások

2. § (1) E rendelet alkalmazásában irányadók a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Tszt.) 3. §-ában, valamint e törvény végrehajtásáról szóló 157/2005. (VIII.15.) Korm. rendelet 3. számú mellékleteként kiadott Távhőszolgáltatási Közüzemi Szabályzatban (a továbbiakban: TKSz) meghatározott fogalmak.

(2) További fogalom-meghatározások:

a) a távhőszolgáltatással azonos komfort értékű hőellátás: olyan központi fűtés, amely a távhőellátásból kivált épület vagy épületrész fűtöttségét automatikusan, legalább az épületek energetikai jellemzőinek szabályozásáról szóló mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelő értéken képes tartani és szennyező anyag kibocsátása az adott hely környezetében nem okoz nagyobb környezeti terhelést, mint a távhőellátás.

b) fűtőtt légtérfogat: azon helyiségek légtérfogatainak összege, amelyekben fűtőtest, cső, egyéb hőleadó, vagy a szomszédos helyiségekből átáramló hő biztosítja a mindenkori előírásoknak megfelelő hőmérsékletet. A fűtött térfogat megállapításánál nem kell figyelembe venni a lakóépületek közös használatú helyiségeinek térfogatát, amennyiben eredeti funkcióikat töltik be. A helyiségek légtérfogatának szolgáltató által történő meghatározásánál a távhőszolgáltató üzletszabályzata az irányadó.

c) mérőhely: a felhasználói, illetve a szolgáltatói hőközpontnak, a hőfogadó állomásnak, esetleg a fogyasztói vezetékhálózatnak – a távhőszolgáltató üzletszabályzatának előírásai szerint létesített – azon része, ahol a szolgáltatott, illetve elfogyasztott fűtési- és a mérőberendezés műszaki kialakítását figyelembe véve a használati melegvíz- hőfelhasználás hiteles elszámolási mérővel való mérése és a felhasználó számára annak eladása történik.

d) elszámolási mérő: a mérőhelyen elhelyezett, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (továbbiakban: MKEH) által hitelesített, sértetlen, törvényes tanúsító jellel és szolgáltató sértetlen plombájával rendelkező:

- a hőközpontban vagy hőfogadó állomáson elhelyezett hőmennyiségmérő,
- az épületrész hőfelhasználását mérő hőmennyiségmérő,
e) méretlen fogyasztás: a mérésügyről szóló 1991. évi XLV. törvény végrehajtására kiadott 127/1991. Korm. rendelet 13§ (2) bekezdése szerint érvényét vesztett hitelességű, továbbá szolgáltatói plomba nélküli, vagy sérült szolgáltatói plombával rendelkező, vagy meghibásodott mérőn igénybevett fogyasztás.

3. Ellátási kötelezettség

3. § Az önkormányzat a Tszt-ben meghatározott ellátási kötelezettségét a távhőszolgáltatásra és távhőtermelésre engedélyt kapott Komlói Fűtőerőmű ZRt.-n (a továbbiakban: távhőszolgáltató) keresztül valósítja meg.

4. Fogyasztóvédelem

4. § (1) A Tszt. fogyasztóvédelemről szóló rendelkezéseiben meghatározott vélemény-nyilvánításba bevonandó szervek köre: azok a fogyasztói érdekképviseletek, amelyek az egyesülési jogról szóló 1989.évi II. törvény alapján kifejezetten a fogyasztók érdekképviselete céljából, jogszerűen, az előzőekben hivatkozott törvénynek megfelelően jöttek létre, és szolgáltatót erről a bírósági bejegyzés csatolásával írásban értesítették.

(2) A távhőszolgáltató köteles legalább központi telephelyén ügyfélszolgálati irodát működtetni.

II. Fejezet

Részletes rendelkezések

5. A távhőrendszer működtetése és fejlesztése

5. § (1) Új vagy növekvő távhőigénnyel jelentkező felhasználási hely tulajdonosától a távhőszolgáltató a távhőszolgáltatás díjával nem fedezett fejlesztési költségekre legfeljebb 5 Ft/W csatlakozási díjat kérhet. A csatlakozási díj megfizetése a távhőrendszerre való rácsatlakozás lehetőségét biztosítja a távhőszolgáltató által meghatározott helyen. A csatlakozási díj a hőtermelői, a gerinc- és elosztó vezetéki, valamint a hőmennyiségmérő berendezések létesítési illetve bővítési költségeinek fedezetére szolgál.

(2) A csatlakozási díj nem tartalmazza a bekötővezetékek, a hőközpontok létesítési és bővítési költségeit.

(3) A bejelentett új vagy növekvő távhő teljesítményigény kielégítésére, az (1) pont szerinti csatlakozási díj, valamint a távhőszolgáltató Üzletszabályzatának 3.3.4 pontja szerinti beruházások költségeinek megfizetésére az igénybejelentőnek és a szolgáltatónak szerződést kell kötnie.

(4) Több telephellyel rendelkező felhasználó egyik telephelyén fenntartott teljesítményének a másik telephelyre való átcsoportosítására a szolgáltató csak akkor kötelezhető, ha az nem igényel hálózatfejlesztést, illetve bővítést, továbbá nem veszélyezteti a meglévő felhasználók biztonságos távhőellátását.

(5) A távhőszolgáltatási rendszerbe újonnan bekapcsolt felhasználási hely létesítésekor a beruházó költségére meg kell valósítani a hőmennyiség szabályozását, továbbá a mérés szerinti elszámolás feltételeit.

(6) A mérőeszköz beszerzésének, első hitelesítésének és felszerelésének költsége hőközponti mérés esetén a távhőszolgáltatót, épületrészenkénti mérés esetén a felhasználót terheli.

(7) A távhőszolgáltató üzletpolitikai okból eltekinthet a (3) pont szerinti díjak megfizetésétől, illetve annak összegét mérsékelheti.

(8) A felhasználó távhőrendszerre való csatlakozására, vagy többlet hőigényének biztosítására csak a csatlakozási díj megfizetése után kerülhet sor.

6. § (1) A hőközpont és berendezéseinek fenntartása és üzemeltetése, más megállapodás hiányában a hőközpont tulajdonosának feladata.

(2) Távhőellátó rendszer szolgáltatói berendezéseit, más megállapodás hiányában csak a szolgáltató létesítheti, saját vagy átvett fejlesztési célú forrásból.

(3) A távhőszolgáltatásba már bekapcsolt felhasználó csak a távhőszolgáltató előzetes hozzájárulásával

a) létesíthet új felhasználói berendezést;

b) helyezhet át, alakíthat át és – a szerződés felmondásának esetét kivéve – szüntethet meg meglévő felhasználói berendezést.

(4) A felhasználói rendszer átalakításának következtében szükségessé váló, távhőszolgáltató tulajdonában lévő berendezések átalakítási költségei a felhasználót terhelik.

(5) A felhasználó tulajdonában lévő hőközpont esetén a (3) bekezdés előírásait csak a szolgáltatói berendezések vonatkozásában kell alkalmazni.

(6) A felhasználói hőközpont kiviteli tervének elkészítéséhez a távhőszolgáltató köteles díjmentesen adatokat szolgáltatni.

(7) A lakóépületek és a vegyes célra használt épületek felhasználói hőközpontjainak, hőfogadóinak kiviteli tervét a távhőszolgáltató köteles díjmentesen felülvizsgálni.

(8) A (7) bekezdés szerinti hőközpontok, hőfogadók üzembe helyezési eljárásához a távhőszolgáltatót meg kell hívni, az eljárásban a távhőszolgáltató köteles együttműködni. A közreműködésért díj nem számítható fel.

(9) Az elkészült felhasználói berendezést a szolgáltatói berendezéssel – a szerződésben meghatározott feltételek mellett – csak a távhőszolgáltató kapcsolhatja össze. Ezzel egyidejűleg a távhőszolgáltató köteles felszerelni a távhőfogyasztás mérésére és elszámolására alkalmas, a mérőeszköz hitelességét tanúsító jellel ellátott mérőt.

(10) Felhasználói berendezés üzemeltetése és fenntartása – a (11) bekezdésben foglaltak kivételével – a felhasználó kötelessége.

(11) A távhőszolgáltató tulajdonában lévő felhasználói berendezés, valamint a szolgáltatói hőközpontot a felhasználói berendezéssel a távhővezeték-hálózat részeként összekötő vezeték üzemeltetése és fenntartása, az ezzel kapcsolatos költségek viselése – a csatlakozási pontig bezárólag – a távhőszolgáltató feladata.

(12) A mérőeszközök időszakos hitelesítésének és felszerelésének költsége a távhőszolgáltatót terheli.

7. § (1) Az önkormányzat a városépítési szabályrendeletében, szabályozási terveiben, valamint környezetvédelmi rendeletében kijelöli azokat a területeket, ahol területfejlesztési, környezetvédelmi és levegőtisztaság-védelmi szempontok alapján célszerű a távhőszolgáltatás fejlesztése.

(2) A távhőszolgáltatásba kapcsolandó új lakóépületek fűtési és melegvíz-rendszerét úgy kell kialakítani, hogy a lakások hőfelhasználása egyedileg mérhető legyen. A mérőhelyeket úgy kell kialakítani, hogy a szolgáltató a felhasználó, illetve a díjfizető megkeresése nélkül a mérőket leolvashassa, illetve ellenőrizhesse. Az építési hatóság az engedélyeztetési eljárásban ezeket a szempontokat köteles figyelembe venni.

6. A távhőszolgáltató és a felhasználó közötti jogviszony

8. § (1) A távhőszolgáltató és a felhasználó, díjfizető közötti jogviszony általános szabályait a TKSz. tartalmazza.

(2) A felhasználó és a távhőszolgáltató közötti jogviszonyban külön-külön felhasználónak kell tekinteni azt a felhasználót, amelynek távhővel való ellátása több különböző felhasználási helyen valósul meg.

(3) A távhőszolgáltató és a felhasználó között közüzemi szerződés kötése kötelező, amelynek alapján a távhőszolgáltató meghatározott mértékű távhőszolgáltatásra, a felhasználó – vagy a törvényben meghatározott esetekben a díjfizető – a távhőszolgáltatás díjának rendszeres megfizetésére köteles.

(4) A távhőszolgáltató a lakossági felhasználóval és vegyes célra használt épület tulajdonosával vagy a tulajdonos képviselőjével általános közüzemi szerződést köt, amely létrejöhet távhő hőközponti, vagy épületrészenkénti mérés szerinti szolgáltatására.

(5) Egyéb felhasználó és a távhőszolgáltató között egyedi közüzemi szerződés jön létre a polgári jog szabályai szerint.

(6) Az általános közüzemi szerződést a lakóépület, a vegyes célra használt épület tulajdonosa vagy a tulajdonos jogszerű felhatalmazással rendelkező képviselője, tulajdonosi közösség esetén a felhasználó képviselője, épületrészenkénti hőmennyiségmérés esetén az épületrész tulajdonosa köti meg a szolgáltatóval.

(7) A tulajdonos vagy a felhasználó képviselője köteles beszerezni a tulajdonos vagy a tulajdonosi közösség felhatalmazását az általános közüzemi szerződés megkötéséhez, módosításához vagy felmondásához.

(8) Amennyiben a felhasználó és a szolgáltató a szolgáltatás, díjfelosztás vagy díjfizetés feltételeiben nem tud megállapodni, vagy a korábbi megállapodás jogszabályi feltételei a felhasználónak felróható okból már nem állnak fenn, felek jogviszonyára a TKSz. szerinti általános közüzemi szerződés érvényes, a szolgáltatás díjának elszámolására és a díjfizetésre e rendelet előírásait kell alkalmazni.

(9) A (8) bekezdésben meghatározottak szerint kell eljárni a közüzemi szerződés megkötéséig, ha a felhasználó és a távhőszolgáltató között a közüzemi jogviszony a Tszt. 37. § (5) bekezdése szerint a szolgáltatás igénybevételével jön létre.

(10) A közüzemi szerződésnek a TKSz 9. és 10. pontjaiban foglaltakon túl tartalmaznia kell annak a személynek a nevét és elérhetőségét, akivel a távhőszolgáltató a felhasználó megbízottjaként az üzemvitellel, a fűtési célú távhőszolgáltatás megkezdésével, befejezésével, az épület belső átlaghőmérsékletével (fűtési igényével) összefüggően kapcsolatot tarthat.

(11) A távhőszolgáltató és a felhasználó közötti jogviszony jogszabályban foglaltakon túlmenő szabályait az üzletszabályzat tartalmazza, melyet a távhőszolgáltató köteles a felhasználók részére hozzáférhetővé tenni.

(12) A távhőszolgáltatás megszüntetésére a közüzemi szerződés – a Tszt. 38. § (2) bekezdésében meghatározott rendelkezései szerinti – felmondásával kerülhet sor. A közüzemi szerződést – a Tszt. 38. § (5) bekezdésében írt esetet kivéve – csak a felhasználási hely egészére kiterjedően lehet felmondani.

(13) A Tszt. 38. § (2) bekezdésében előírt feltételek az egyedi közüzemi szerződés felmondására is irányadóak, azzal hogy egyéb felhasználó a szerződésben rögzített felmondási idővel, az abban meghatározott időpontra mondhatja fel a szerződést.

(14) Ha a felhasználási helyen valamely épületrész távhőellátását kívánják megszüntetni, ahhoz a közüzemi szerződés módosítása szükséges. Ebben az esetben a Tszt. 38. § (5) bekezdésében foglaltak (az egyedi közüzemi szerződés módosítására is) irányadóak.

(15) A közüzemi szerződések felmondására, módosítására vonatkozó részletes szabályokat a távhőszolgáltató üzletszabályzata tartalmazza.

(16) A Tszt. 38. § (2) és (4) bekezdésben meghatározott esetben az épület tulajdonosa vagy a tulajdonosi közösség, a 38. § (5) bekezdésben meghatározott esetben az épületrész tulajdonosa a távhőszolgáltatási közüzemi szerződés megszűnését követő ötödik naptári év utolsó napjáig a más hőellátás igénybevétele és a távhőszolgáltatás igénybevétele közötti, pozitív előjelű széndioxidkibocsátás-különbözet után az 1. számú mellékletben részletezettek szerint szén-dioxid kibocsátás különbözeti díjat köteles fizetni.

(17) A (16) bekezdés szerinti díj mértéke a Tszt-ben meghatározott mindenkori legmagasabb díjtétel.

7. A szolgáltatott távhő mérése és elszámolása

9. § (1) A távhőszolgáltató a fűtési és használati melegvíz-készítési célra szolgáltatott és felhasznált távhő mennyiségét hiteles hőmennyiségmérővel köteles mérni és elszámolni.

(2) A felhasználók által fűtési célra felhasznált hőmennyiség meghatározása történhet:

a) a felhasználási helyet ellátó hőközpontban, hőfogadó állomáson, vagy

b) a Tszt. 43. § (5) bekezdésében szabályozott esetben a felhasználó által fűtési célra felhasznált hőmennyiség épületrészenkénti hiteles mérésével, vagy

c) a felhasználási helyet ellátó hőközpontban, a fűtési célra és a használati melegvíz-készítés céljára elfogyasztott – hiteles hőmennyiségmérővel mért összes hőmennyiség, – valamint a használati melegvíz-készítés céljára elfogyasztott hőmennyiség különbségeként.

(3) A használati melegvíz-készítés céljára felhasznált hőmennyiség meghatározása az alábbiak szerint történhet:

a) a használati melegvíz készítéshez felhasznált hőmennyiségnek a felhasználót ellátó hőközpontban beépített hiteles hőmennyiségmérőn történő mérésével, vagy

b) a felhasználó által felhasznált használati melegvíz mennyiségének épületrészenkénti mérésével, amennyiben a víz mennyiségének mérése az épület valamennyi épületrészében megvalósul. Ebben az esetben a használati melegvíz készítéséhez felhasznált hőmennyiséget az épületrészben beépített vízmennyiségmérőn mért használati melegvízmennyiség és a hőhordozó közeg egységnyi mennyiségének felmelegítéséhez szükséges hőmennyiség szorzata adja.

(4) A használati melegvíz-készítés céljára felhasznált hőmennyiség (3) bekezdés b) pontja szerinti meghatározása esetén a távhőszolgáltatónál 1 m3 közműves ivóvíz felmelegítéséhez átlagosan szükséges hőmennyiség a fűtési időszakon kívüli időszakban a hőközpontban hitelesen mért hő- és a felhasználók által felhasznált használati melegvíz-felhasználás mennyiségeinek hányadosa (GJ/vízm3). Ezt a fajlagos hőmennyiséget a távhőszolgáltató évente szeptember 30-ig köteles hőközpontonként felülvizsgálni és újra megállapítani. Az így megállapított fajlagos hőmennyiséget az első havi hőfelhasználás elszámolásától kezdődően, a következő fűtési időszakban kell alkalmazni.

(5) Felhasználói hőközponton, ahol a fűtési és használati melegvíz hőmennyiség külön-külön történő mérése nem megoldott, a felhasználó képviselője a fűtésre és a használati melegvíz-készítéshez felhasznált hőmennyiség megosztására az (3) bekezdés b) pontban szabályozott módon meghatározott értéktől eltérő arányszámot is közölhet.

(6) A szolgáltatott fűtési célú távhő épületrészenkénti mérésére és elszámolására akkor van lehetőség, ha a felhasználó az épület valamennyi épületrészében (lakásokban és egyéb rendeltetésű helyiségekben) a mérőműszernek és felszerelésének, valamint a felhasználói berendezés szükséges átalakításának költségét viseli. Az épületrészenkénti mérés megvalósítása nem tartozik a távhőszolgáltató kötelezettségei közé.

10. § (1) A távhőszolgáltató által üzemeltetett hőközpontokban a használati melegvíz készítéséhez szükséges hálózati hidegvizet a távhőszolgáltató vagy a felhasználó biztosítja.

(2) A távhőszolgáltató által biztosított, a felhasználók felé továbbszámlázandó hálózati hidegvíz mennyiségét a melegvíz épületrészenkénti mérésére felszerelt vízmérőkön mért vízmennyiség határozza meg.

11. § (1) Elszámolási mérő csak a mérési feladat elvégzésére alkalmas és hiteles mérő lehet.

(2) Hiteles az az elszámolási mérő, amelyet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) hitelesített, vagy amelynek külföldi hitelesítését az MKEH első belföldi hitelesítésként elfogadta, a hitelesítési időtartamának lejártáig.

(3) A felhasználó vagy annak megbízottja jogosult a távhőszolgáltató tulajdonában lévő elszámolási mérő(k) rendkívüli hitelesítését kérni. Amennyiben a mérő az MKEH jegyzőkönyve szerint nem biztosította az előírt pontosságot, úgy

a) a szállítás és a hitelesítés költsége a távhőszolgáltatót, ellenkező esetben a rendkívüli hitelesítést kérő felet terheli,

b) a számla utólagos korrekcióját az MKEH jegyzőkönyve alapján a távhőszolgáltató a TKSz. 23. 1. pontjában meghatározott módon köteles elvégezni.

12. § (1) Az elszámolási mérők meghibásodása esetén, annak megjavíttatása, a mérőkre vonatkozó előírások szerinti időszakos, illetve rendkívüli hitelesíttetése a távhőszolgáltató kötelezettsége.

(2) A 9. § (1) bekezdés szerinti hőmennyiségmérő meghibásodása esetén, a szolgáltatott távhő mennyiségét – egyéb megállapodás hiányában – a mért időszakra vonatkozó adatok, valamint fűtés esetében a külső hőmérséklet és a fűtött napok számának figyelembevételével és a díjfizetővel egyeztetve kell meghatározni.

13. § (1) A felhasználó, illetve a távhőszolgáltató köteles biztosítani az elszámolásban figyelembe vett mérők leolvasását, ellenőrzését.

(2) A felhasználó köteles tűrni, hogy a szolgáltató a felhasználó tulajdonában lévő fűtési és melegvíz rendszert és az elszámolás céljából felszerelt mérőműszereket a felhasználó által használt helyiségekben ellenőrizze, felülvizsgálja.

8. Alkalmazott díjak

14. § (1) A díjfizető a távhőszolgáltatásért alapdíjat és hődíjat fizet.

(2) Az alapdíj a távhőszolgáltatás folyamatos igénybevételének lehetőségéért és a távhőszolgáltatás igénybevételéért fizetendő, 1 légköbméterre, illetve 1 MW-ra (megawattra) megállapított díj.

(3) A hődíj a felhasználó által vételezett (felhasznált) hőmennyiség után fizetendő, 1 GJ-ra (gigajoule-ra) megállapított díj.

(4) Lakossági (háztartási) célú távhő szolgáltatási díjat kell alkalmazni a távhőszolgáltatással ellátott lakásra, a lakóépületben és a lakást is magában foglaló vegyes célra használt épületben lévő, a lakások rendeltetésszerű használatára szolgáló és e rendeltetésének megfelelően használt épületrészekre. A lakóépület és vegyes célra használt épület közös használatra szolgáló és e rendeltetésének megfelelően használt helyiségei és területei légtérfogata az alapdíjfizetés alapjául nem vehető figyelembe.

(5) Nem lakossági célú távhő szolgáltatási díjat kell alkalmazni a (4) bekezdés hatálya alá nem tartozó távhőszolgáltatással ellátott épületekre, épületrészekre.

(6) A (4) bekezdés szerinti lakás vagy közös használatra szolgáló épületrészek használati funkcióváltása esetén a felhasználót bejelentési kötelezettség terheli.

(7) A (6) bekezdésben előírt bejelentési kötelezettségét elmulasztó, a távhőszolgáltató tudta nélkül, illegálisan vételező felhasználó, amennyiben a vételezés kezdő időpontja nem bizonyítható, visszamenőleg az alapdíj 1 éves díjának megfelelő, egyéb esetben a vételezés időtartamára eső alapdíj fizetésére köteles.

(8) Vitás esetben azt, hogy az épület vagy az épületrész a (4) vagy az (5) bekezdés hatálya alá tartozik-e, a távhőszolgáltató a felhasználó által beszerzett hiteles tulajdoni lap, használatbavételi engedély, vagy az építésügyi hatóság által kiadott hatósági bizonyítvány alapján állapítja meg.

9. Az alapdíj megfizetésének szabályai

15. § (1) Az éves alapdíj 1/12 részét a felhasználó, illetve a díjfizető a tárgyhónapban előre köteles megfizetni a távhőszolgáltató számlája alapján, az abban megállapított határidőig.

(2) A felhasználó a közüzemi szerződésben lekötött hőteljesítménynek vagy a felhasználási hely légtérfogatának megfelelő éves alapdíját akkor is köteles megfizetni, ha távhőt – akár a felhasználói berendezések alkalmatlansága, hibája miatt – nem vételezett, vagy ha a távhőszolgáltató a szolgáltatatást a Tszt. 51. § (3) bekezdésének a) és b) pontjaiban szabályozott módon felfüggesztette, továbbá a közüzemi szerződést a Tszt. 38. § (7) bekezdése alapján felmondta.

(3) Ha a felhasználó a távhőszolgáltatási díj díjfizetők közötti szétosztását nem kéri, és erről írásban nyilatkozik, a szolgáltatott hő díját és az alapdíjat egy összegben fizeti.

(4) Amennyiben a lakossági felhasználói közösség a vételezett hőenergia számláját a (3) bekezdés szerint fizeti, az alapdíjból 5% árengedményre jogosult.

(5) Amennyiben a távhőszolgáltatási rendszerre új felhasználási helyet kapcsolnak, úgy a felhasználó az alapdíjat a közüzemi szerződés hatályba lépésének napjától fizeti.

(6) Ha a hőközpont a felhasználó tulajdonában van, akkor a díjfizető a távhőszolgáltatóval kötött közüzemi szerződésben meghatározott legnagyobb hőteljesítmény után fizeti az alapdíjat (Ft/MW/év).

(7) Ha a hőközpont a szolgáltató tulajdonában van, akkor a lakossági felhasználó, és vegyes célra használt épületben lévő nem lakossági felhasználó az alapdíjat a fűtött légtérfogat alapján (Ft/lm3/év), egyéb felhasználó a szerződésben meghatározott legnagyobb hőteljesítmény alapján (Ft/MW/év) fizeti meg.

10. A fűtési hődíj megfizetésének szabályai

16. § (1) A felhasználó, a felhasználói közösség (vagy annak tagjai) az épület, épületrész hőfelhasználásának megfelelő hő díját – amelynek alapját a minden hó végén leolvasott hőmennyiségmérő szolgáltatja – a tárgyhót követő hónapban köteles fizetni a távhőszolgáltató számlája alapján.

(2) Amennyiben a távhőszolgáltató tulajdonában levő hőközpontról ellátott épületnek, épületrészeknek több tulajdonosa van, a távhődíjak kiegyenlítése a tulajdonosok egymással történő megállapodása szerint együttesen vagy épületrészenként külön-külön is történhet. Külön történő díjfizetés esetén a díj épületrészenkénti megosztása és a megosztás szerinti számlázás – a tulajdonosok által meghatározott arányok, valamint a TKSz. rendelkezései szerint – a távhőszolgáltató feladata. A távhődíjak épületrészenkénti megosztásának és kiegyenlítésének módját az érdekeltek (díjfizetők, távhőszolgáltató) megállapodása rögzíti.

(3) A távhőszolgáltató az egy-egy felhasználói közösségre vonatkozóan mért vagy meghatározott fűtési célú hőfelhasználást a díjfizetők között a közüzemi szerződés mellékletében rögzített, a felhasználók által kért és elfogadott arányok szerint, megállapodás hiányában az alapdíjfizetés alapjául meghatározott térfogatarányok szerint osztja szét.

(4) A fűtési célú hőmennyiség hődíját – amennyiben a felek szerződésben másként nem állapodnak meg – a díjfizető, a felhasználó a 9. § (2) bekezdése a) vagy b) pontja szerinti, az elszámolás alapjául szolgáló hőmennyiségmérőn havonta ténylegesen mért, vagy a 9. § (2) bekezdés c) pontjában szabályozott módon meghatározott havi hőmennyiség (GJ) után fizeti meg.

11. A használati melegvíz hődíja

17. § (1) A használati melegvizet is előállító hőközpont esetén felhasználó a használati melegvíz-készítés hődíját a 9. § (3) bekezdés a) pontja szerint mért, vagy a b) pont szerint meghatározott hőmennyiség (GJ) után fizeti meg.

(2) A használati melegvíz készítésére felhasznált hőmennyiség hődíját (továbbiakban melegvíz-hődíj) – amennyiben a felek szerződésben másként nem állapodnak meg – a felhasználási helyeken beépített vízmérők (lakásvízmérők) által mért mennyiségek (m3) arányában kell elszámolni.

18. § A 16. § (2)-(3) és a 17. § (2) bekezdésben nevesített megállapodás szerinti díjfelosztás feltételeit és részletes szabályait a TKSz. és a szolgáltató üzletszabályzata szabályozza.

12. Díjvisszafizetés és pótdíj

19. § (1) Ha a távhőszolgáltató a szolgáltatást folyamatosan 3 napot meghaladóan neki felróható okból szünetelteti – kivéve a 20. § (3) bekezdés szerinti szüneteltetést – az alapdíj szüneteltetés időtartamával arányos részének kétszeresét fizeti vissza.

(2) A felhasználó szerződésszegés esetén pótdíjat köteles fizetni. A pótdíj mértéke:

a) a lekötött hőteljesítmény adott hónapban történő túllépése esetén a lekötött hőteljesítményt meghaladó hőteljesítmény éves teljesítménydíjának 1,5 szerese. Ismételt túllépés esetén a teljesítménytúllépés pótdíját a szolgáltató annyiszor számíthatja fel, ahány napon a jogosulatlan igénybevétel megtörtént.

b) Ha a távhőszolgáltató a felhasználónál elhelyezett elszámolási mérő ellenőrzése során a hőszolgáltatói, illetve az állami hitelesítésű záróelemet (ólomzárat) sérülten találja, vagy egyéb szabálytalan vételezést észlel, akkor az eseményt jegyzőkönyvben rögzíti és az előző év azonos elszámolási időszakában mért mennyiség kétszeresének megfelelő pótdíjat számítja fel.

13. A távhőszolgáltatás szüneteltetése, korlátozása

20. § (1) A távhőszolgáltató jogosult a távhőszolgáltatást a Tszt-ben meghatározott okokból és mértékig szüneteltetni.

(2) Ha a felhasználói berendezés hibája üzemzavart idézhet elő, illetőleg a távhőrendszer üzembiztonságát vagy a szolgáltatás folyamatosságát veszélyeztetheti, a távhőszolgáltató a hiba kijavításáig a szolgáltatást korlátozhatja, illetőleg szüneteltetheti.

(3) A távhőszolgáltató a távhőrendszer egészét érintő karbantartási, felújítási munkákat évente május 15. és szeptember 15. között végzi, így ebben az időszakban a távhőigények kielégítését esetenként jogosult szüneteltetni. Az éves karbantartás időpontjáról és várható időtartamáról szolgáltató köteles az üzletszabályzatban rögzített módon a felhasználókat előre értesíteni.

(4) Az előre tervezhető munkák miatti szüneteltetés időpontjáról és a várható időtartamáról a távhőszolgáltató és felhasználó egymást legalább 8 nappal korábban köteles írásban értesíteni.

21. § (1) A távhőszolgáltató jogosult a Tszt-ben meghatározott esetekben a szolgáltatást korlátozni.

(2) Ha a település folyamatos és biztonságos távhőellátása az (1) pont szerinti okokból veszélybe kerül, a távhőszolgáltatónak a hírközlő eszközökön keresztül kell kérnie a felhasználókat a távhőfogyasztás önkéntes csökkentésére.

(3) Ha a (2) bekezdésben meghatározott felhasználói távhőfogyasztás-csökkentés kérés ellenére a közvetlenül fenyegető távhőhiány, illetőleg távhőellátási zavar nem, vagy nem kellő időben hárítható el, vagy a folyamatos és biztonságos távhőszolgáltatás nem biztosítható, a távhőszolgáltató a települési önkormányzat képviselő testületének döntése alapján a távhőszolgáltatást korlátozza.

(4) A távhőszolgáltatás korlátozását elrendelő önkormányzati döntésről, illetve a korlátozás bevezetéséről a felhasználókat a távhőszolgáltató értesíti. A korlátozás elrendelésekor a távhőszolgáltató a korlátozás okáról, kezdő időpontjáról, várható időtartamáról és mértékéről tájékoztatja a felhasználókat.

(5) Lakossági felhasználók korlátozására csak végső esetben és csak akkor kerülhet sor, ha az egyéb felhasználók korlátozása után az még szükséges. A kórházak, egészségügyi, szociális és oktatási intézmények a távhőkorlátozás szempontjából lakossági felhasználónak minősülnek, ezen belül is korlátozásukra csak a lakóépületek után, a legvégső esetben kerülhet sor.

(6) A felhasználó tulajdonában lévő hőközpont esetén a felhasználó köteles az elrendelt távhőkorlátozást maximum 4 óra alatt végrehajtani és a távhőszolgáltató ez irányú ellenőrzését tűrni.

(7) A távhőszolgáltató tulajdonában lévő hőközpontok esetén a távhőkorlátozást a távhőszolgáltató hajtja végre.

(8) A korlátozási sorrendet a 2. számú melléklet tartalmazza.

22. § A 21. § szerinti korlátozásból, illetve – elvárható magatartás esetén – a 20. § szerinti szüneteltetésből származó károkért a távhőszolgáltatót kártalanítási kötelezettség nem terheli.

14. Vegyes szabályok

23. § (1) A díjfizető személyének megváltozását – a távhőszolgáltató által rendszeresített nyomtatványon – a régi és az új tulajdonos együttesen, a változást követő 15 napon belül köteles bejelenteni a szolgáltatónak.

(2) A távhőszolgáltató az (1) bekezdés szerinti bejelentés esetén a bejelentés napját követő hónap elsejétől az új díjfizető adatait köteles nyilvántartani.

(3) Az épület, építmény, épületrész tulajdonosa és a bérlő vagy a használó együttes kérelmére a távhőszolgáltató a díjat közvetlenül a bérlő vagy a használó részére számlázza. A távhőszolgáltatás díjának a bérlő vagy a használó által történő megfizetéséért a tulajdonos helytállási kötelezettséggel tartozik.

(4) A közüzemi szerződés nélküli távhőfogyasztás esetén – az ebből származó jogkövetkezményekért – az érintett ingatlan ingatlan-nyilvántartás szerinti tulajdonosa felel.

(5) A (3) bekezdés szerinti számlázás esetén, a bérlő vagy használó 60 napos fizetési késedelme esetén szolgáltató köteles értesíteni az épület, építmény, épületrész tulajdonosát.

(6) Ha a 16. § (2) bekezdés alapján az épületrészek tulajdonosai a külön történő díjfizetés mellett döntenek, akkor díjfizető-változás esetén:

a) a díjfizetésre kötött megállapodás az új díjfizetőre is vonatkozik, mindaddig, amíg az épületrészek tulajdonosai új megállapodást nem kötnek,

b) a díjak megosztásról szolgáltató előtt a régi és az új díjfizetők egymással megállapodnak, kivéve, ha az épületrész egyedi hőmennyiségmérővel, illetve melegvíz-mérővel rendelkezik. Ez esetben a távhőszolgáltatási díjak megosztását a mérővel mért, - az új és a régi díjfizető által is elismert - mérési adat alapján a távhőszolgáltató elvégzi.

c) megállapodás hiányában a szolgáltató az üzletszabályzatában meghatározott módon osztja meg a számlát.

(7) Mindaddig, amíg az (1) bekezdés szerinti díjfizető-változás bejelentése meg nem történik, a díjfizetési kötelezettség a régi díjfizetőt terheli.

24. § A 8. § (11) bekezdés szerinti üzletszabályzatot a távhőszolgáltató e rendelet hatályba lépését követő 90 napon belül köteles az önkormányzat jegyzőjének jóváhagyásra benyújtani.

25. § E rendelet elválaszthatatlan része a szén-dioxid kibocsátás megállapításának részletes szabályait tartalmazó 1. számú melléklet és a távhőkorlátozási sorrendet megállapító 2. számú melléklet.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

15. Hatályba léptető rendelkezések

26. § Ez az önkormányzati rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

16. Hatályon kívül helyező rendelkezések

27. § Hatályát veszti Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2009. (II. 27) önkormányzati rendelete

1. melléklet

A szén-dioxid kibocsátás megállapításának részletes szabályai

1. A különböző hőellátási technológiák esetén a szén-dioxid kibocsátás különbözet számítására az alábbi összefüggés vonatkozik:

ΔE = (Eh/Qh - Eth/Qth) x Qh, ahol
ΔE: szén-dioxid kibocsátás különbözet (t)
Eh: a távhőszolgáltatástól eltérő más hőellátás hőtermelésre jutó tárgyévi szén-dioxid kibocsátása (t)
Qh: a távhőszolgáltatástól eltérő más hőellátás során termelt tárgyévi hőmennyiség (GJ)
Eth: a távhőszolgáltatás hőtermelésre jutó szén-dioxid kibocsátása (t)
Qth: a távhőszolgáltatás során termelt tárgyévi hőmennyiség (GJ)

2. A távhőszolgáltatástól eltérő hőellátás szén-dioxid kibocsátásának meghatározása (Eh)

A kibocsátások számításánál az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelméről szóló 2005. évi XV. törvény (továbbiakban: Üht), valamint a 2003/87/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv alapján az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának nyomon követésére és jelentésére vonatkozó iránymutatások létrehozásáról c. európai bizottsági határozat (továbbiakban: Határozat) – különös tekintettel annak I. Melléklet 5.1, 5.6 és 11., valamint II. Melléklet 2.1.1 pontjában foglaltakra az irányadóak.
A tárgyévre vonatkozó kibocsátást a kapcsoltan és a nem kapcsoltan előállított hőenergia után számított kibocsátások összegeként kell meghatározni.
a) Eh = Eh,k+Eh,nk, ahol
Eh: ld. 1) pont
Eh,k: kapcsolt hő- és villamos energia termeléssel előállított hőenergia után számított kibocsátás (t)
Eh,nk: nem kapcsolt hő- és villamos energia termeléssel előállított hőenergia után számított kibocsátás (t)
Égetéssel járó tevékenység esetében a tárgyévi kibocsátás meghatározása az alábbi formula alkalmazásával történhet az egyes tüzelőanyagokra vonatkozóan:
b) Eh,nk = tüzelőanyag mennyiség (TJ) x kibocsátási tényező (t CO2/TJ) x oxidációs tényező
Kapcsolt hő- és villamos energia termelés alkalmazása esetén csak a hőenergia termeléshez tartozó kibocsátást kell figyelembe venni, amelynek meghatározása az alábbiak szerint történik:
c) Eh,k = Eh,kteljes x (termelt hőenergia (GJ)/(termelt villamos energia(GJ)+termelt hőenergia(GJ)), ahol
Eh,kteljes : a kapcsolt hő- és villamos energia termelés összes kibocsátása
A kapcsolt hő- és villamos energia termelés összes kibocsátásának meghatározása is a b) pontban szereplő összefüggés alkalmazásával kerül megállapításra.
Amennyiben az adott tüzelőanyag az Üht. 5.sz. melléklet 1. táblázatában szerepel, akkor az ott hozzárendelt kibocsátási tényezőt kell alkalmazni, ettől eltérő esetekben a Határozat I. Melléklet 11. pont 4. táblázata az irányadó.
A kibocsátási tényezők vonatkozásában az Üht 5.sz. melléklet 2. táblázatában foglalt értékeket kell alkalmazni.

3. A távhőszolgáltatás hőenergia termeléshez kapcsolódó szén-dioxid kibocsátásának meghatározása (Eth)

A távhőszolgáltatás hőenergia értékesítésre vonatkoztatott szén-dioxid kibocsátásának alapjául a távhőtermelői engedélyes tárgyévi hitelesített kibocsátási jelentése szolgál.
Amennyiben a hőenergia termelés részben, vagy egészben kapcsolt termeléssel valósul meg, akkor a hőenergia termelésre jutó kibocsátásnál a 2. pont c) összefüggése szerinti korrekciót ezen esetben is alkalmazni kell.

4. Adatszolgáltatás

A kibocsátás számításhoz az adatokat tüzelőanyagonkét és technológiánként a kötelezetteknek az Önkormányzat adóhatósága részére kell benyújtani a tárgyévet követő év április 15-ig az alábbi táblázatos formában.

Tüzelőanyag megnevezése:

Tüzelőanyag mennyisége

Termelt hőmennyiség

Termelt hőmennyiségből kapcsoltan termelt hő energia

Kapcsoltan termelt villamos energia

Időszak

TJ

GJ

GJ

kWh

A számításhoz felhasznált adatok igazolásaként a Tszt. 6. § (2) pontjában meghatározott díjfizetésre kötelezetteknek a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Korm. rendeletben előírt éves levegőtisztaság-védelmi bejelentést, amennyiben az adott technológia nem tartozik ezen jogszabály hatálya alá akkor a tüzelőanyagra, valamint hő- és villamos energiára vonatkozó számlák másolatát kell mellékelniük.
Távhőkorlátozási sorrend

1. kategória

Egyéb felhasználók közül az ipari üzemek

2. kategória

Ipari üzemeken kívüli egyéb felhasználók

3. kategória

Lakossági felhasználók melegvíz fogyasztása

4. kategória

Lakossági felhasználók fűtése

5. kategória

Egészségügyi, szociális és oktatási intézmények melegvízfogyasztása

6. kategória

Egészségügyi, szociális és oktatási intézmények fűtése

4. melléklet1

A távhőszolgáltatás 2022. november 1-től érvényes díjai

SSz.

Hatósági ármegállapítás alá eső felhasználók

Nem hatósági ármegállapítás alá eső egyéb felhasználók

Lakossági

Külön kezelt intézmény* felhasználói
hőközponttal

Külön kezelt intézmény*
szolgáltatói hőközponttal

Felhasználói hőközponttal rendelkező

Szolgáltatói hőközponttal rendelkező

1.

Alapdíj

Ft/MW/év

-

7 037 700

7 735 800

7 389 585

8 122 590

Ft/lm3/év

247,5

-

320

-

336

2.

Hődíj

Ft/GJ

3395

18 696

18 696

5 807

5 807

Megjegyzés: Az egyes díjtételek az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.

*A távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény 3. § w) pont jában definiált intézmény

1

A 4. mellékletet a Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (X. 19.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. melléklete iktatta be.