Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a településtervek, a településképi arculati kézikönyv, valamint a településképi rendelet megalkotása és módosítása során történő helyi partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2022. 10. 01

Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a településtervek, a településképi arculati kézikönyv, valamint a településképi rendelet megalkotása és módosítása során történő helyi partnerségi egyeztetés szabályairól

2022.10.01.

Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 75. és 76. §-ában meghatározottak alapján a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Komló Város közigazgatási területére vonatkozó településtervek, a településképi arculati kézikönyv, a településképi rendelet készítése, módosítása során történő dokumentumok tervezetével kapcsolatos helyi partnerségi egyeztetési eljárásra.

2. § E rendelet célja, hogy Komló Város Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a településtervek, a településképi arculati kézikönyv, valamint a településképi rendelet készítésének és módosításának eljárása során történő helyi egyeztetéseknél biztosítsa a helyi partnerek széles körben történő bevonását, illetőleg az észrevételeknek és javaslatoknak a dokumentálási rendjét.

3. § E rendelet alkalmazásában Helyi Partner (a továbbiakban: Partner): a helyi partnerségi egyeztetésben résztvevő

a) a város közigazgatási területén ingatlannal rendelkezni jogosult természetes vagy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet,

b) a város teljes lakossága

c) a város területén működő érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetek.

A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

4. § (1) A polgármester - a főépítész közreműködésével - a Partnerek tájékoztatása céljából, az Önkormányzat honlapján teszi közzé a településtervek, a településképi arculati kézikönyv, valamint a településképi rendelet készítésének és módosításának véleményezési tervdokumentumait.

(2) A közzététel tényéről és a véleményezési dokumentumok elérhetőségi útjáról a Polgármester megjelenteti az 1. mellékletben meghatározott formátumú, és tartalmú hirdetményt (a továbbiakban: Hirdetmény)

a) az Önkormányzat honlapján, és

b) a Komlói Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján.

(3) A Hirdetményt az Önkormányzat honlapján (és a hivatali hirdetőtáblán történő közlés esetén a Komlói Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján) legalább 8 napra kell közzétenni, míg a véleményezési dokumentumoknak a Hirdetmény önkormányzati honlapon történő megjelenésétől számított 15. napig kell nyilvánosan elérhetőnek lennie.

(4) A Partnerek a helyi partnerségi egyeztetésre nyitva álló határidőn belül - írásbeli kérelemre - a polgármestertől, vagy a főépítésztől további tájékoztatást kaphatnak a készítés, vagy módosítás alatt álló dokumentumok tartalmával kapcsolatban, illetve a polgármesterrel vagy a főépítésszel személyes konzultációt is kezdeményezhetnek.

A partnerségi javaslatok, vélemények megadásának módja és határideje, valamint nyilvántartásuk módja

5. § (1) A Partner a véleményét, illetőleg észrevételét a foepitesz@komlo.hu e-mail címre küldött elektronikus levélben, vagy pedig az Önkormányzatnak címzett postai levélben közölheti a Hirdetményben meghatározott határidőig.

(2) A Hirdetmény önkormányzati honlapon történő megjelenésétől számított minimum 15 napos határidőt kell biztosítani az észrevételek, vélemények megküldésére.

(3) A Hirdetményben meghatározott határidőn túl megküldött, illetve a határidőben megküldött, de a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendeletben foglaltaknak meg nem felelő észrevételeket, véleményeket a helyi partnerségi egyeztetés során figyelmen kívül lehet hagyni, azok nem vehetők nyilvántartásba.

(4) A beérkezett véleményeket, javaslatokat a főépítész a tárgy és az eljárási szakasz rögzítésével, a beérkezés sorrendjében nyilvántartásba veszi és a Komlói Közös Önkormányzati Hivatal iratkezelési szabályzata szerint kezeli.

A beérkezett partnerségi javaslatok, észrevételek, vélemények kezelése

6. § (1) A véleményezés alatt álló tervdokumentum-tervezet helyi partnerségi egyeztetési eljárásában nyilvántartásba vett javaslatok, észrevételek, vélemények elfogadásáról, vagy elutasításáról a főépítész szakmai javaslata alapján a polgármester dönt, azzal, hogy a végső döntés meghozatala előtt bármely települési önkormányzati képviselő betekinthet a döntést megalapozó iratanyagba.

(2) A javaslat, észrevétel, vélemény elfogadása esetén a polgármester dönt annak a dokumentum elfogadásra javasolt tervezetébe történő beépítéséről. Amennyiben beépítésre vonatkozó döntést hoz, úgy a beépítés ütemezéséről is dönt.

(3) A polgármester az (1) bekezdés szerinti döntést követő 10 napon belül a döntés megküldésével írásban tájékoztatja az érintett Partnert a javaslatának, észrevételének, véleményének elfogadásáról vagy elutasításáról.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.