Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

A „Bursa Hungarica” felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj pályázat elbírálásának szabályairól

Hatályos: 2022. 10. 02

Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

A „Bursa Hungarica” felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj pályázat elbírálásának szabályairól

2022.10.02.

Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat elbírálására vonatkozóan a következőket rendeli el.

1. § Komló Város Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat), a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében, az Önkormányzat mindenkori költségvetésének terhére ösztöndíj támogatásban részesíti Komló város közigazgatási területén állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű, felsőoktatási intézményben tanuló hallgatókat, akik a pályázati kiírásban és e rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek.

2. § (1) A szociális ösztöndíj támogatás pályázat útján igényelhető.

(2) A pályázatot az önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat Általános Szerződési Feltételeiben meghatározott határidőben írja ki és teszi közzé.

(3) A Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszerhez történő csatlakozást a Képviselő-testület döntésétől függően évente kérelmezni kell.

(4) Az Önkormányzat az ösztöndíj támogatásról írásban értesíti a pályázót.

3. § (1) E rendelet vonatkozásában az tekinthető szociálisan rászorultnak, aki megfelel a „Bursa Hungarica” Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerre vonatkozó Általános Szerződési Feltételekben meghatározott előírásoknak és akinek a havi jövedelme, vagy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a garantált bérminimum (bruttó) összegének a 70%-át.

(2) A pályázó családján a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakbam: szociális törvény) meghatározottakat kell érteni. A pályázó jövedelme, vagy családjában az egy főre jutó jövedelem megállapításánál jövedelemnek a szociális törvényben meghatározott bevételeket kell tekinteni.

4. § (1) A felosztható támogatási keretösszeget az Önkormányzat Képviselő-testületének illetékes bizottsága javaslatára a képviselő-testület a mindenkori költségvetési rendeletében határozza meg.

(2) Az Önkormányzat által biztosított havi támogatás összege 6.000 Ft/hónap.

(3) Az Önkormányzat által biztosított, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által jogosulatlanság miatt visszautalásra kerülő támogatás összege általános tartalékba kerül.

5. § (1) A pályázatokat a Komlói Közös Önkormányzati Hivatal pályázatot lebonyolító irodájához kell benyújtani.

(2) Az Képviselő-testület a „Bursa Hungarica” ösztöndíj támogatás iránti kérelem elbírálásával és a szociális rászorultság vizsgálatával kapcsolatos hatáskörét átruházza a Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési bizottságra.

6. §1

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 6. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.