Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a közvilágítás mértékének korlátozásáról

Hatályos: 2022. 11. 25- 2024. 03. 06

Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a közvilágítás mértékének korlátozásáról1

2022.11.25.

Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a veszélyhelyzet során a közvilágítás üzemeltetésével kapcsolatos szabályokról 449/2022. (XI. 9.) Korm. rendelet 4. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya a Komló város közigazgatási területén működő közvilágítási hálózat - mindenkori üzemideje alatti - mértékére terjed ki.

2. § E rendelet célja, hogy Komló Város Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) - az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt - működőképességét megőrizve úgy biztosítsa Komló város közigazgatási területén a közvilágítást, hogy annak csökkentett mértéke a közbiztonságot, a vagyon- és személyvédelmet, valamint a közútbiztonságot ne veszélyeztesse.

A közvilágítás csökkentett mértéke

3. § (1) A közvilágítás Komló város teljes közigazgatási területén korlátozásra kerül, annak teljes működési ideje alatt.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak végrehajtása során lehetőség szerint törekedni kell minden második lámpatest kikapcsolására akként, hogy a korlátozás idejére a város területén található közlekedési csomópontok és a gyalogátkelőhelyek teljes megvilágítását biztosítani kell.

(3) A (2) bekezdésben foglalt, a kikapcsolással érintett lámpatestekre vonatkozó mennyiségi előírás nem vonatkozik:

a) arra az esetre, amikor a területi sajátosságok kevesebb és adott esetben eltérő elhelyezkedésű lámpatest kikapcsolását, vagy üzemben tartását teszik szükségessé;

b) arra az esetre, amikor a közbiztonság, a vagyon- és személyvédelem, valamint a közútbiztonság garantálása kevesebb és adott esetben eltérő elhelyezkedésű lámpatest kikapcsolását, vagy üzemben tartását teszik szükségessé;

c) arra az esetre, amikor az adott lámpatest kikapcsolásával az adott terület települési képviselője - a számára korábban megküldött kikapcsolási terv alapján - nem ért egyet.

4. § (1) A közvilágítás e rendelet szerinti korlátozásának végrehajtásáért a Komló Város Önkormányzat Városgondokság (továbbiakban: Városgondnokság) felelős.

(2) A Városgondnokság intézményvezetője a kikapcsolási tervet a kivitelezési tervezés megkezdését megelőzően megküldi valamennyi választókerületi települési képviselő részére, akinek arra vonatkozóan véleményezési joga van.

(3) A választókerületi települési képviselőnek a lámpatest üzemben tartására, vagy kikapcsolására vonatkozó véleményét legkésőbb a kivitelezési tervezés megkezdését megelőző 5. napon kell írásban megküldenie a Városgondnokság intézményvezetőjének.

(4) A kikapcsolással érintett lámpatestekről a Városgondnokság pontos nyilvántartást vezet.

5. § Ez a rendelet 2022. november 25-én lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2024. március 7. napjával.