Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

A helyi adók megállapításáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 01

Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

A helyi adók megállapításáról

2023.01.01.

Komló Város Önkormányzati Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjaiban, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény 37. § (4) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

1. Bevásárlóközpont: kereskedelmi tevékenységhez szükséges, 550 m² hasznos alapterületet meghaladó egylégterű eladótérrel rendelkező és valamennyi helyiségét számítva 900 m²-t meghaladó hasznos alapterületű épület, épületrész.

2. Félszoba: lakásban található lakószoba, amelynek alapterülete a 6 m²-t meghaladja, de nem éri el a 12 m²-t, ablaka közterületre, udvarra, kertre vagy üvegezett verandára (folyosóra) nyílik.

3. Garázs:

a) az ingatlan nyilvántartásban gépjárműtároló, garázs megnevezéssel nyilvántartott, vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan, továbbá

b) épületrész, amely kialakításánál fogva garázssor funkciót betöltő épületben található, vagy

c) olyan épület, épületrész, amely jellegénél és kialakításánál fogva gépjármű tárolására alkalmas.

4. Háztartás: egy lakcímen bejelentett, érvényes lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége. Nem tartozik a háztartáshoz az a személy, akinek lakó- vagy tartózkodási helyét fiktívvé nyilvánították vagy az erre irányuló hatósági eljárást megindították.

5. Hozzátartozó: a polgári törvénykönyvről szóló törvény értelmező rendelkezése szerint.

6. Jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény értelmező rendelkezése szerint.

7. Kerti gazdasági építmény:

a) az ingatlan nyilvántartásban zártkerti, zártkerti művelés alól kivett, továbbá szántó, rét, legelő, szőlő, kert vagy gyümölcsös művelési ágba tartozó ingatlanon található gazdasági épület, épületrész vagy

b) a kert művelési ág szerinti (nem vállalkozási, üzleti) célokért hasznosított bel- és külterületi földrészleten található gazdasági épület, épületrész.

8. Lakótelek: a helyi szabályozási tervben lakóterületként jelölt terület-felhasználási egységbe tartozó ingatlan.

9. Sikonda üdülőterülete: Komló Város településképi arculati kézikönyvében a Sikonda városrészen Üdülőövezeti karakterként meghatározott területek.

10. Sportcélú telek: a helyi szabályozási tervben „különleges terület (sportterület)” terület-felhasználási egységbe tartozó ingatlan.

11. Szoba: lakásban található lakószoba, amelynek alapterülete a 12 m²-t meghaladja, ablaka közterületre, udvarra, kertre vagy üvegezett verandára (folyosóra) nyílik.

12. Tröszt utca területe: a Komló, belterület 2413/40. helyrajzi számon nyilvántartott, Tröszt utca elnevezésű ingatlanra csatlakozó telkek.

13. Üdülőtelek: a helyi szabályozási tervben üdülőterületként jelölt terület-felhasználási egységbe tartozó ingatlan.

14. Zobák Akna területe: Komló, 0244/5, 0244/3 és 0244/2 helyrajzi számokon nyilvántartott vagy ezekből telekmegosztással létrejövő ingatlanok.

2. § Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) jelen rendelet hatályba lépésétől (a korábban már megállapított helyi adórendszerrel egyezően) határozatlan időre, a II. Fejezetben részletezett szabályoknak megfelelően építményadót, telekadót, magánszemélyek kommunális adóját, idegenforgalmi adót és helyi iparűzési adót vezet be.

II. Fejezet

Egyes adókra vonatkozó részletes rendelkezések

1. Építményadó

3. § (1) Adóköteles a Komló Város Önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (a továbbiakban együtt: építmény).

(2) Mentes az építményadó alól a magánszemély tulajdonában lévő, a magánszemély vagyoni értékű jogával terhelt vagy a magánszemély által nem magánszemélytől bérelt lakás. A vállalkozónak minősülő adóalany kivételével mentes a lakással kapcsolatos építményadó adatbejelentési kötelezettség alól az adó alanya.

4. § (1) Az a magánszemély adóalany, aki az adóév során legalább olyan összegű idegenforgalmi adót szed és fizet be, mint az üdülő építménye után kivetett éves építményadó 50 %-a , az üdülő adótárgya után kivetett éves adóból, kérelme alapján 50 %-os adókedvezményben részesül. Az adókedvezmény akkor is igénybe vehető, ha az idegenforgalmi adót az adóalany hozzátartozója szedi és fizeti be.

(2) Négyzetméterenként 855 Ft/m²/év tárgyi adókedvezményben részesül az üdülő építmény, amelyre vonatkozóan az ivóvíz- és csatornaszolgáltató igazolja, hogy rákötötték a rendelkezésre álló csatornarendszerre vagy az érintett ingatlannál nem áll rendelkezésre a csatornarendszer. Amennyiben év közben valósul meg a rákötés, úgy a következő félévtől esedékes építményadóra vonatkozik az adókedvezmény időarányosan. Átemelő szivattyú rákötés érdekében történő beépítése nem tekinthető olyan körülménynek, amely alapján nem áll rendelkezésre a csatornarendszer.

(3) Mentes az építményadó alól az a magánszemély tulajdonában lévő, országosan védett műemlékké nyilvánított nem lakás építmény, amely nem szolgál tartós vállalkozási, üzleti célt.

5. § Az adó alapja az építmény m²-ben számított hasznos alapterülete.

6. § Az adó mértéke:

a) üdülő építmény után: 1655 Ft/ m²/év,

b) garázs és lakáshoz tartozó gépjárműtároló után: 355 Ft/ m²/év,

c) kerti gazdasági építmény után: 355 Ft/ m²/év,

d) vállalkozási, üzleti célt szolgáló építmény után:

da) Zobák Akna területén: 1655 Ft/m²/év,

db) bevásárlóközpont esetében: 1655 Ft/m²/év,

dc) da) és db) alpontokba nem tartozó

esetben: 560 Ft/m²/év,

e) járóbeteg ellátást szolgáló egészségügyi célú építmény után: 300Ft/m²/év és

f) a jogi személy tulajdonában lévő lakás után 600 Ft/m²/év.

2. Telekadó

7. § Adóköteles Komló Város Önkormányzat illetékességi területén lévő telek.

8. § Az adó alapja a telek m²-ben számított területe.

9. § Az adó mértéke:

a) a Tröszt utca területén, épülettel 5 %-ot meghaladó mértékben be nem épített telek után: 280 Ft/ m²/év,

b) a Tröszt utca területén, épülettel 5 %-ot meghaladó mértékben beépített telek esetében, amennyiben az épületben tényleges vállalkozási, üzleti tevékenység folyik: 10 Ft/ m²/év,

c) Sportcélú telek után: 1 Ft/ m²/év,

d) a)-c) pontba nem tartozó telek után 10 Ft/ m²/év.

10. § (1) Magánszemély adóalany esetében mentes a telekadó alól az épülettel beépített lakó- és üdülőtelek, továbbá az épülettel vagy pincével beépített, kert művelési ág szerinti (nem vállalkozási, üzleti) célokat szolgáló telek.

(2) A vállalkozónak minősülő adóalany kivételével mentes az (1) bekezdésben foglalt telekkel kapcsolatos adatbejelentési kötelezettség alól az adó alanya.

(3) Magánszemély adóalany esetében mentes a telekadó alól a beépítetlen, kert művelési ág szerinti (nem vállalkozási, üzleti) célokat szolgáló telek adóköteles alapterületének a 900 m²-t meghaladó része, továbbá a beépítetlen lakó- és üdülőtelek adóköteles alapterületének a 900 m²-t meghaladó része, kivéve, ha a felsorolt telkeket vállalkozási, üzleti célra hasznosítják.

3. Magánszemélyek kommunális adója

11. § (1) Magánszemélyek kommunális adókötelezettsége terheli a helyi adókról szóló törvényben meghatározott magánszemélyt.

(2) Mentes a magánszemélyek kommunális adója alól a nem lakás céljára szolgáló építmény és a telek. A vállalkozónak minősülő adóalany kivételével, mentes a nem lakás céljára szolgáló építménnyel és telekkel kapcsolatos magánszemélyek kommunális adója adatbejelentési kötelezettség alól az adó alanya.

12. § Az adó mértéke:

a) 1-1,5 szobás lakás után: 9.400 Ft/év,

b) 2-2,5 szobás lakás után: 11.900 Ft/év,

c) 3 és 3-nál több szobás lakás után: 16.000 Ft/év,

d) Sikonda üdülőterületén lévő lakás után: 28.500 Ft/év.

13. § (1) Adókedvezményben részesül a magánszemély adózó, ha kommunális beruházást hajt végre, vagy ilyen beruházás céljára befizetést teljesít. Ez esetben a saját beruházás számlával igazolt ellenértéke a beruházás befejezésének évében levonható a kivetett és az adott évben esedékessé váló magánszemélyek kommunális adójából.

(2) Ha a magánszemélyek kommunális adójának éves összege nem éri el a levonható összeget, a levonási jog a megnyíltát követő négy adóévben esedékessé váló magánszemélyek kommunális adójából érvényesíthető. A kommunális beruházás megkezdése előtt kérelemre az Önkormányzat dönti el, hogy az adott kommunális beruházás adókedvezményben részesül-e.

4. Idegenforgalmi adó

14. § Idegenforgalmi adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként Komló Város Önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

15. § Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

16. § Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 385 Ft.

5. Helyi iparűzési adó

17. § Az adó mértéke az adóalap 2 %-a.

18. § Mentes a helyi iparűzési adó alól a helyi adókról szóló törvényben meghatározott vállalkozó, akinek/amelynek (vállalkozási szintű) adóalapja nem haladja meg az 1,7 millió Ft-ot.

19. § Mentes a helyi iparűzési adó alól az a háziorvos, védőnő vállalkozó, akinek a vállalkozási szintű adóalapja az adóévben nem haladja meg a 20 millió forintot.

6. Adóigazgatási szabályok

20. § Adózó az önkormányzati adóhatóság felé teljesítendő adófizetési kötelezettségét – előzetes felhatalmazása alapján – csoportos beszedési megbízás útján is teljesítheti.

21. § (1) Az adóbevételek minél hatékonyabb beszedése érdekében, az adóterv teljesítése esetén kéthavi illetménynek megfelelő összegű érdekeltségi juttatásban részesülnek az adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselők, valamint az önkormányzati adóhatósági hatáskör címzettjei. Az érdekeltségi juttatás pénzügyi fedezete a tárgyév során beszedett adótartozásokból és a beszedett adóhiányokból számított összeg.

(2) Időarányosan kell figyelembe venni az (1) bekezdés alapján járó érdekeltségi juttatást, amennyiben a köztisztviselő ez irányú jogviszonya nem érte el adóév során a 12 hónapot, vagy egybefüggően harminc napot meghaladó időszakot töltött táppénzen vagy fizetés nélküli szabadságon.

(3) Az (1)-(2) bekezdések szerint számított érdekeltségi juttatást adóévet követő év március 31-ig kell kifizetni a kifizetéskor vagy a köztisztviselői jogviszony megszűnésekor érvényes havi illetmény alapulvételével.

(4) Értelmező rendelkezés e szakasz alkalmazásában Adóterv: adóév során a költségvetési számla javára az egyes helyi adónemek, késedelmi pótlék, mulasztási bírság, adóbírság és végrehajtási költség jogcímén átutalt összbevétel, és az önkormányzati adóhatóság év végi zárási összesítőjében található - előbbi jogcímekből számított - helyesbített folyó évi terhelésének legalább 90 %-os aránya.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

22. § Hatályát veszti Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének A HELYI ADÓK MEGÁLLAPÍTÁSÁRÓL ÉS A HELYI ADÓKKAL KAPCSOLATOS MÉLTÁNYOSSÁGI ELJÁRÁSRÓL szóló 30/2002 (XII.20.) önkormányzati rendelete.

23. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.