Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

A gyermekvédelem helyi rendszeréről

Hatályos: 2022. 09. 01

Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.01.
A gyermekvédelem helyi rendszeréről
Végső előterjesztői indokolás
A rendelettervezet a Jat., valamint a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet rendelkezéseinek figyelembevételével készült.
Bükkösd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2018. (IV.26.) önkormányzati rendelete szabályozza a helyi gyermekvédelem rendszerét.
A helyi gyermekvédelmi ellátások tekintetében a hatályos rendelet elfogadása óta bekövetkezett változások indokolttá teszik a meglévő rendelet módosítása helyett egy új, áttekinthető egységes önkormányzati rendelet megalkotását.
Az előterjesztett új önkormányzati rendelet-tervezet a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény szabályai alapján került kidolgozásra:
a jogszabályban (így a helyi önkormányzati rendeletben) nem ismételhető meg az Alaptörvény, nem ismételheti meg más jogszabály rendelkezéseit, így az előterjesztett rendelet-tervezet a Gyvt. előírásait nem tartalmazza. Az önkormányzati rendelet a helyi szabályokat rögzíti. A Gyvt. 29. § (2) bekezdése a fizetendő térítési díjak mértékének önkormányzati rendeletben történő rögzítését is előírja. Tekintettel arra, hogy a térítési díjakra vonatkozóan a képviselő-testület külön rendeletet alkotott, a gyermekek védelmének helyi rendszeréről szóló, előterjesztett rendelet-tervezet erre vonatkozó rendelkezéseket nem tartalmaz.