Belvárdgyula Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról

Hatályos: 2022. 08. 26

Belvárdgyula Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról

2022.08.26.

Belvárdgyula Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános szabályok

1. § (1) A települési önkormányzat a településen lakcímmel és életvitelszerűen a településen tartózkodó lakosok részére az e rendeletben meghatározottak szerint települési támogatást nyújt.

(2) A települési támogatás formái:

a) temetési támogatás,

b) gyermek születési támogatás,

c) óvodakezdési és iskolakezdési támogatás,

d) tankönyvtámogatás

e) " Jó tanulók " jutalma támogatás

f) bérlettérítés

(3) A települési támogatás pénzbeli vagy természetbeni formában adható.

(4) A pénzbeli támogatások utalása vagy kifizetése legkésőbb a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a házipénztárból vagy utalással történik.

(5) A települési támogatás kérelemre kerül megállapításra.

(6) A támogatás megállapítása iránti kérelmet Belvárdgyula Község Önkormányzata Hivatalához kell benyújtani.

(7) A Közös Önkormányzati Hivatal ügyintézője a kérelmek elbírálásához környezettanulmányt készíthet. A környezettanulmány készítésére a polgármester és a jegyző is javaslatot tehet.

Temetési támogatás

2. § (1) A képviselő-testület temetési támogatást állapít meg annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott.

(2) A temetési támogatás összege 50.000 Ft azaz ötvenezer forint, amennyiben az elhunyt a haláleset időpontjában Belvárdgyula községben lakcímmel rendelkezett.

(3) A temetési támogatást a temetés napját követő 60 napon belül lehet igényelni.

(4) A kérelemhez mellékelni szükséges a halotti anyakönyvi kivonatot, majd a temetés költségéről kiállított igazolást, bizonylatot vagy számlát a kifizetést követő 60 napon belül kell bemutatni.

(5) Nem állapítható meg a támogatás, ha az igénylő

a) a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. tv. alapján temetési hozzájárulásban részesül,

b) köztemetés esetén.

(6) A temetési település támogatás megállapításának hatáskörét a képviselő testület a polgármesterre ruházza át.

Gyermek születési támogatás

3. § (1) A gyermek születési támogatás illeti meg a Belvárdgyula községben lakcímmel rendelkező, életvitelszerűen egy éve Belvárdgyulán tartózkodó édesanyát, jövedelmi viszonyaira, valamint vagyoni helyzetére tekintet nélkül, gyermeke születése után.

(2) A támogatás iránti kérelmet a Belvárdgyulai Önkormányzati Hivatalban az erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani a gyermek születését követő 90 napon belül. A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának, valamint az anya és a gyermek lakcímkártyájának másolatát.

(3) A támogatás összege gyermekenként 50.000 Ft.

(4) A támogatás átutalással fizetendő, kérelemre készpénzben a Belvárdgyulai Önkormányzati Hivatal házipénztárából.

(5) A gyermek születési támogatás megállapításának hatáskörét a képviselő testület a polgármesterre ruházza át.

Óvodakezdési és iskolakezdési támogatás

4. § (1) Az önkormányzat a belvárdgyulai lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen a községben tartózkodó óvodás, általános iskolai, valamint középfokú intézményben tanulók gondviselőjét tanévenként egyszeri óvodakezdési vagy iskolakezdési támogatásban részesíti. A támogatás mértéke óvodás esetében 5.000.-Ft, általános iskolás esetében 10.000.-Ft, középfokú iskolás esetében 20.000.-Ft.

(2) A támogatás folyósításának feltétele az iskolalátogatási bizonyítvány benyújtása.

(3) Az igénylés benyújtásának határideje minden év szeptember 30-a, elbírálása és kifizetése határideje legkésőbb október 31-e.

(4) A támogatás iránti kérelmekről -a képviselő-testület által átruházott hatáskörben- a polgármester dönt.

(5) A rendelkezésre álló keretösszeget az éves költségvetési rendelet határozza meg.

Tankönyvtámogatás

5. § (1) Felsőfokú oktatási intézményben nappali tagozaton tanuló hallgatók családi jövedelmi helyzetüktől függetlenül tanévenként 35.000 forint összegű tankönyvtámogatásban részesülnek. A munka mellett első diploma megszerzéséért tanulmányokat folytató tanuló tanévenként 15.000 forint egyszeri támogatásban részesül.

(2) A támogatás folyósításának feltétele, az iskolalátogatási igazolás, valamint a támogatást megelőző tanulmányi időszak eredményes befejezéséről szóló igazolás másolatának benyújtása.

(3) A támogatás az adott szakra előírt tanulmányi idő időtartamáig nyújtandó.

(4) A tankönyvtámogatás iránti kérelem benyújtásának határideje az aktuális tanév október 15. A támogatások kifizetésének határideje tárgyév november 30. napja.

" Jó tanulók " jutalma

6. § (1) Az önkormányzat minden évben jutalomban részesíti azokat a belvárdgyulai lakcímmel rendelkező, és életvitelszerűen a községben tartózkodó általános iskolai tanulókat, akiknek év végi tanulmányi eredménye a 4,0 tanulmányi átlagot meghaladja. A jutalom feltétele az iskolai bizonyítvány másolatának bemutatása.

(2) A jutalmazás mértékéről és módjáról, minden év augusztus 31 –ig a képviselő - testület dönt.

Bérlettérítés

7. § (1) Az önkormányzat a belvárdgyulai lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen a községben tartózkodó, baranya megyei intézménybe járó óvodás, általános iskolás és középiskolás gyermekek gondviselőjét, valamint a felsőfokú intézményekbe járó hallgatókat éves, féléves, vagy havi távolsági autóbuszbérlettel támogatja. A támogatás mértéke a bérlet árának 100 % -a.

(2) A havi rendszerességű támogatás esetén a számlát a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig a polgármesteri hivatalban kell leadni kifizetés céljából.

Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.