Belvárdgyula Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 11.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2022. 11. 12- 2022. 11. 12

Belvárdgyula Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 11.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

2022.11.12.

Belvárdgyula Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. melléklet 2.2.1 pontja szerint a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatására szóló pályázati kiírás végrehajtására - a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló pályázati kiírás (továbbiakban: Pályázat) alapján a központi költségvetés Belvárdgyula Község Önkormányzata számára a szociális célú tűzifavásárláshoz kiegészítő támogatást biztosít.

(2) E rendelet célja, hogy meghatározza a Pályázat alapján adott támogatás igénylésének szabályait, illetve a rászorultság feltételeit.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Belvárdgyula község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

A támogatás feltételei, a támogatás igénylése, és odaítélése

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatás jogcímen tűzifát biztosíthat a Pályázat alapján rendelkezésére álló keret erejéig annak a személynek, aki az e rendelet 1. számú melléklete szerinti kérelmet, és az abban foglaltak igazolására szolgáló iratokat a képviselő-testületnek benyújtja.

(2) A kérelmeket a képviselő-testületnek jelen rendelet hatályba lépését követően a Szederkényi Közös Önkormányzati Hivatal Belvárdgyulai Kirendeltségén lehet benyújtani.

(3) A képviselő-testület a beérkezett kérelmek alapján, az egy főre jutó jövedelem alapján dönt a támogatásról, feltéve, ha az egy főre jutó családi jövedelme nem haladja meg a nettó 120.000 Ft összeget.

(4) A döntés során előnyt élvez, aki

a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára,

c) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család

d) közmunka programban résztvevő személy.

e) időskorúak

f) gyermekét egyedül nevelő szülő

g) előnyben részesíthető a tűzifa támogatás annak a kérelmezőnek és a kérelmezővel egy háztartásban élő közeli hozzátartozónak, akiknek nincs az önkormányzat felé adó-, szociális kölcsön tartozása.

(5) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(6) Lakóingatlanonként egy fűtésszezonban legfeljebb 4 (normál) m3 tűzifa támogatás, mint természetben nyújtandó támogatás állapítható meg.

(7) A támogatás mértékének megítélésénél figyelembe kell lenni

a) benyújtott kérelmek számát

b) a kérelemmel érintett lakás nagyságát

c) az együtt élők számát.

(8) A tűzifa átvételét a támogatott átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(9) A szociális tűzifa más részére el nem adható. Ennek tudomásul vételéről a támogatott személy kérelem benyújtásakor köteles nyilatkozni.

(10) A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.

3. § Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, akinek életvitelszerűen lakott ingatlana tűzifával nem fűthető.

4. § (1) A támogatás iránti kérelmet a Szederkényi Közös Önkormányzati Hivatal Belvárdgyulai Kirendeltségén 2022. november 21-ig lehet benyújtani a rendelet melléklete szerinti igénylőlapon. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(2) A kérelmeket a fűtésszezon ideje alatt lakóingatlanonként egy alkalommal lehet benyújtani.

(3) Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem az arra jogosult igényelte és kapta, a támogatott köteles az ingyenesen biztosított tűzifát 16.500.-Ft + ÁFA+ fuvarköltség / erdei m3 díjjal számolt arányos költségének visszafizetésére.

(4) A kérelmekről a képviselő-testület dönt.

5. § (1) A képviselő-testület a Pályázat szerinti önerőt a saját költségvetésének terhére biztosítja.

(2) A tűzifa szállításának költségét az önkormányzat a saját költségvetésének terhére biztosítja.

(3) A képviselő-testület dönthet arról, hogy a Pályázat alapján őt megillető mennyiségen felül – önerőből – az e rendelet alapján kiosztott természetbeni támogatás keretének növelésére tűzifát vásárol.

Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.