Dávod Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2018.(XI.15.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2018. 11. 20

Dávod Önkormányzat Képviselőtestülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997.évi CXL törvény 83/A § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§(1)bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Dávod Önkormányzat képviselőtestületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 22.§ (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. §


(1) Dávod Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) kinyílvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában résztvevő intézmények és szervezetek támogatását.

(2) Az Önkormányzat feladatának tekinti a közművelődési tevékenység számára a közösségi színtér biztosítását, gondoskodik az infrastruktúra feltételeinek megteremtéséről, a már meglévő színterek felújításáról, fejlesztéséről.

2. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei és formái

2. §


(1) Alapelvek:

A község minden polgárának és közösségének joga, hogy

a) megismerje a kulturális örökség javait és – a rendelkezésre álló eszközök útján – ezen értékek védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze,

b) igénybe vegye az önkormányzati fenntartású színterek nyújtotta szolgáltatásokat,

c) gyarapítsa műveltségét, művelődési céljainak megvalósítása érdekében színteret, szakmai segítséget kapjon.

3. §


(1) A közművelődési feladatok ellátásának formái:

Az Önkormányzat közművelődési feladatait az általa fenntartott közösségi színtér útján biztosítja, mely a közművelődési alapszolgáltatások mellett egyéb tevékenységeknek, szolgáltatások megszervezésének is helyszínt biztosító integrált közösségi és szolgáltató tér.


(2) A közösségi színtér helyiségei:

a) Dávodi Forrás Általános Iskolában elhelyezett Könyvtár és informatikai terem, 6524 Dávod, Dózsa Gy. u. 66.

b) Művelődési Ház nagyterme, 6524 Dávod, Dózsa Gy. u. 58.


(3) Az önkormányzat a települési könyvtári ellátás biztosítását a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárral kötött megállapodásban meghatározottak szerint a megyei könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével teljesíti oly módon, hogy a közösségi színtér egyik helyszínén került kialakításra a 6524 Dávod, Dózsa Gy. u. 66. sz. alatt.

(4) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat a civil közösségek, szervezetek, magánszemélyek, valamint kulturális tevékenységet végző intézmények, gazdasági vállalkozók közreműködését is igénybe veszi.

(5) Az Önkormányzat tájékoztatja a község lakóit a közművelődési lehetőségekről hirdetmények hirdetőtáblákon történő megjelenítésével, a www.davod.hu hivatalos önkormányzati honlapon keresztül, vagy szórólapok megjelentése útján.

3. Közművelődési alapszolgáltatások

4. §


Dávod Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997.évi CXL törvényben (a továbbiakban: Kulttv.-ben) szabályozott közművelődési alapszolgáltatások közül az alábbiakat biztosítja:

(1) Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása.


(2) A közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése.

(3) Az Önkormányzat az (1) és (2) bekezdésben foglalt alapszolgáltatások biztosítása keretében segíti, illetve támogatja

a) a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését,

b) az időskorú népesség közművelődési lehetőségeit, közösségi életét,

c) a gyermekek és a fiatalok művelődését, művészeti tevékenységét, közösségi életét,

d) a lokálpatriotizmust, a helyi kulturális értékek védelmét.

4. A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése

5. §


(1) A Kulttv. és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti jogkört a Képviselőtestület gyakorolja.

(2) Az önkormányzat a polgármester közreműködésével gondoskodik a Község közművelődési feladatainak koordinálásáról.

(3) A közösségi színtérben foglalkoztatott közművelődési szakember a közművelődési tevékenységről, közművelődési megállapodásban részt vevők pedig a megállapodásban rögzített feladatok ellátásáról évente beszámolnak. A szakmai beszámoló elfogadásáról a Képviselő-testület dönt.

5. A közművelődési feladatok finanszírozása

6. §


(1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetéstől kapott állami támogatás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint a különböző pályázati úton elnyerhető támogatások.

(2) Az e rendeletben meghatározott feladatok ellátásának mértéke az önkormányzat  mindenkori költségvetésének keretei között biztosított.

(3) A 2. § (5) bekezdésében felsorolt intézményeket, szervezeteket a vállalt közművelődési feladatok arányában az önkormányzat pénzügyi támogatásban részesítheti. A pénzügyi támogatás nem veszélyeztetheti a rendeletben, illetve az intézmények alapító okiratában rögzített kötelező feladatok ellátását. A támogatásban részesülő a támogatás felhasználásáról elszámolási kötelezettséggel tartozik a képviselőtestület felé.

6. Záró rendelkezések


7. §


E rendelet a kihirdetését követő 5. napon lép hatályba.

Dávod, 2018. 11.12.

     

                        Hirtenberg János Sándor sk.                                         Szűcsné István Ilona sk.

                                polgármester                                                                   jegyző




Záradék:


A rendelet kihirdetve: 2018. november 15-én a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel.


           

                                                                                                            Szűcsné István Ilona sk.

                                                                                                                       jegyző