Dávod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a település szabályozási tervéről, valamint a kapcsolódó helyi építési szabályzatról szóló 7/2008. (X.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 25- 2022. 11. 26

Dávod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a település szabályozási tervéről, valamint a kapcsolódó helyi építési szabályzatról szóló 7/2008. (X.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.11.25.

Dávod Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdésének 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 28. § (1) bekezdésben biztosított véleményezési jogkörében eljáró Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Állami Főépítész, Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Országos Vízügyi Főigazgatóság, Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Népegészségügyi Osztály, Budapest Főváros Kormányhivatal Országos Közúti és Hajózási Hatósági Főosztály, Technológiai és Ipari Minisztérium Vasúti Hatósági Osztály, Technológiai és Ipari Minisztérium Hajózási Hatósági Főosztály, Technológiai és Ipari Minisztérium Légügyi Felügyeleti Hatósági Osztály, Honvédelmi Minisztérium Állami Légyügyi Főosztály, Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Közlekedési és Műszaki Engedélyezési Főosztály Mérésügyi és Fogyasztóvédelmi Főosztály Közlekedési és Útügyi Osztály, Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály, Nemzeti Földügyi Központ, Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Erdőfelügyeleti Osztály, Honvédelmi Minisztérium Hatósági Főosztály, Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Nagybaracska Község Önkormányzata, Csátalja Község Önkormányzata, Mohács Város Önkormányzata, Bácsszentgyörgy Község Önkormányzata, Hercegszántó Község Önkormányzata, Homorúd Község Önkormányzata, Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat valamint a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 6/2017. (IV. 28.) önk. rendelet szerinti partnerek véleményének kikérésével a következőt rendeli el:

1. § A település szabályozási tervéről, valamint a kapcsolódó helyi építési szabályzatról szóló 7/2008. (X. 1.) önkormányzati rendelet 1.  § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) E rendelet hatálya Dávod község közigazgatási területére terjed ki. A település beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területeit a Belterület Szabályozási terve (BSZ -1,-2, -3 jelű szelvényei) 4. melléklet, Klágya–Ó-Duna-part üdülőterület Szabályozási terve (BSZ -4 jelű szelvénye) 5. melléklet és a Külterület Szabályozási terve (KSZ - 1, - 2, - 3 jelű szelvényei) 6. melléklet (együttesen: Szabályozási Terv) határozza meg. Jelen rendeletet a Szabályozási Tervvel együtt kell alkalmazni.”

2. § A település szabályozási tervéről, valamint a kapcsolódó helyi építési szabályzatról szóló 7/2008. (X. 1.) önkormányzati rendelet I. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

„Telekalakítás szabályai

2/A. § (1) Az övezeti paraméterekben előírt legkisebb telekméretnél kisebb telkek is kialakíthatók magánút, vagy árok kialakítása, közműépítmény elhelyezése érdekében.

(2) Magánút bármely övezetben, vagy építési övezetben kialakítható. Magánút minimum telekszélességének mértéke:

a) beépítésre nem szánt területen 3 m,

b) beépítésre szánt területen maximum három építési telek megközelítésének biztosítása esetén 4 m,

c) beépítésre szánt területen háromnál több építési telek megközelítésének biztosítása esetén 10 m.

(3) Telekegyesítés, vagy telekhatár-rendezés abban az esetben is végezhető, ha az új telek, illetve telkek területnagysága, egyéb mérete nem felel meg a területre vonatkozó helyi településrendezési követelményeknek.

(4) Szabályozási vonallal, vagy övezethatárral metszett telek vagy építési telek szabályozási terv szerinti kialakítása akkor is lehetséges, ha az így kialakuló telek, vagy építési telek (továbbiakban együtt: maradványtelek) területe és alakja az adott övezetre előírt méreteknek nem felel meg. Az így kialakuló maradványtelek beépíthető.

(5) A (4) bekezdés szerint kialakuló maradványtelken jogszerűen álló épület felújítható, korszerűsíthető, átalakítható, az építési helyen belül bővíthető akkor is, ha a telekalakítást követően az elő-, oldal- és hátsókert mérete, megengedett legnagyobb beépítettsége nem felel meg az előírásoknak.

(6) Maradványtelken településrendezési előírások szerint telekosztás vagy telekcsoport újraosztás végezhető akkor is, ha a (4) bekezdés szerinti maradványtelek kialakuló elő-, oldal- és hátsókert mérete nem felel meg az előírásoknak.

(7) Egy telek vagy építési telek több övezetbe vagy építési övezetbe is tartozhat, mely során

a) az adott telekrészre vonatkozóan kell számítani az építési paramétereket, és

b) az építési hely megállapítása során az övezethatártól kell tartani az általános előírások szerinti legkisebb elő-, oldal-, vagy hátsókert méretet.”

3. § (1) A település szabályozási tervéről, valamint a kapcsolódó helyi építési szabályzatról szóló 7/2008. (X. 1.) önkormányzati rendelet 11.  § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A közúthálózat egyes övezeteire vonatkozó előírások és minimális szabályozási szélességek:

a) Kö-1 jelű: az 51 sz.-ú országos főút területe, melynek szabályozási szélessége kialakult és megtartandó, és az 57. sz.-ú tervezett főút, melynek szabályozási szélessége szabályozási terv szerinti

b) Kö-2 jelűek: az 5107, 5115 és 51147 sz.-ú országos mellékutak, melyek szabályozási szélessége kialakult.

c) Kö-3 jelűek: a településszerkezeti jelentőségű utak és gyűjtő utak. Szabályozási szélességük kialakult vagy a szabályozási terv szerinti: külterületen 12,0 m, belterületen 16,0 - 22,0 m

d) Kö-4 jelű településrészeket feltáró utak kialakultak, vagy a szabályozási terv szerinti, 10,0– 16,0 m. A tervezett feltáró utak magánútként is kialakíthatók, ha legfeljebb nyolc építési telek megközelítésére szolgálnak. A magánút kialakítandó szélessége: min. 10,0 m

e) Kö-5 jelűek a meglévő és tervezett gyalogutak, melyek a gyalogos közlekedésen túl kerékpáros közlekedésre használhatóak. Az utak szabályozási szélessége kialakult vagy min.: 4,0 m.

f) Új út létesítése, vagy meglévő átépítése esetén a 3. sz.-ú mellékletben ábrázolt; „Utak mintakeresztszelvényei”-t irányadóként kell alkalmazni.”

(2) A település szabályozási tervéről, valamint a kapcsolódó helyi építési szabályzatról szóló 7/2008. (X. 1.) önkormányzati rendelet 11.  § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) Az 57. sz. főút kivételével a közlekedési célú közterületek legalább egyik oldalán fasor telepítésére helyet kell biztosítani, ha a közterület szélessége 16,0 m vagy annál nagyobb.”

4. § A település szabályozási tervéről, valamint a kapcsolódó helyi építési szabályzatról szóló 7/2008. (X. 1.) önkormányzati rendelet 18.  §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„18 § (1) Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Rendelkezéseit a kihirdetés napját követően megindult hatósági eljárások során kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az 5/1992. (III. 31.) sz. rendelet hatályát veszti.

(3) E rendeletnek a helyi építési szabályokról szóló 7/2008 (X.1.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 7/2022.(XI.24.) önkormányzati rendelettel (a továbbiakban: Módr.) megállapított 4. mellékletét, 5. mellékletét, 6 mellékletét, a 11. § (5) és (9) bekezdését, valamint 2/A. §-át a Módr. hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.”

5. § (1) A település szabályozási tervéről, valamint a kapcsolódó helyi építési szabályzatról szóló 7/2008. (X. 1.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.

(2) A település szabályozási tervéről, valamint a kapcsolódó helyi építési szabályzatról szóló 7/2008. (X. 1.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 5. melléklettel egészül ki.

(3) A település szabályozási tervéről, valamint a kapcsolódó helyi építési szabályzatról szóló 7/2008. (X. 1.) önkormányzati rendelet a 3. melléklet szerinti 6. melléklettel egészül ki.

6. § Ez a rendelet 2022. november 25-én lép hatályba.

1. melléklet a 7/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 7/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 7/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelethez