Dávod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2021. évi költségvetésről szóló 1/2021.(II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 19
a 2021. évi költségvetésről szóló 1/2021.(II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Dávod Önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek
2021. évi költségvetésének végleges módosítása
Általános indoklás
Minden költségvetési év lezárásakor, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal szükséges a költségvetés végleges módosítása. A módosítás oka a tényleges bevételek és kiadások átvezetése a költségvetésben. A 2021. évi költségvetés tekintetében is sort kellett erre keríteni. 2021. november 30-i képviselőtestületi ülésen már sor került az októberi felmérés adatai alapján egy módosításra.
A 2021. évi költségvetés 2021. február 12-én polgármesteri hatáskörben került elfogadásra, majd február 15-én kihirdetésre a veszélyhelyzeti szabályoknak megfelelően.
Fenti szabályoknak megfelelően megtörtént az előirányzat-változások átvezetése az eredeti költségvetés módosításával.
Összességében az utolsó módosításhoz képest az önkormányzat és irányítása alá tartozó költségvetési szervek bevételi és kiadási főösszege 5-5 millió forinttal nőtt.
1. sz. melléklet a Dávod Önkormányzat költségvetése
A bevételi és kiadási főösszegek 5 millió forinttal nőttek.
Bevételek: Az állami támogatásoknál kis mértékű, 10.000,-Ft-tal több lett a tényleges támogatás, viszont a közhatalmi bevételeknél további 2,2 millió Ft-tal több bevétel jelentkezett az iparűzési adó és a talajterhelési díj bevételek növekedése miatt. Az önkormányzat igazgatási tevékenységénél több mint 9 millió forint bevétel növekedés keletkezett a 2022. évi előleg miatt. Több előirányzat esetében csekély mértékű változás történt a novemberi módosításhoz képest, mint például a települési hulladék vegyes begyűjtése, család-és nővédelmi feladatok, köztemető fenntartás és üzemeltetés. 9 millió forinttal csökkent a működési célú támogatás mivel Hercegszántó Önkormányzata a tavalyi évben is a zárszámadást követően utalta át a közös hivatali hozzájárulást. A felhalmozási bevételeknél közel 2 millió forint bevétel jelentkezett az érdekeltségi hozzájárulások fizetéséből. Így az önkormányzati bevételek összesen 5 millió forinttal nőttek.
Kiadások: Többnyire a novemberi módosításoknak megfelelően alakultak, a közvilágításnál az eredeti előirányzat került átvezetésre, így alakult az intézményi finanszírozás is. 600 ezerrel csökkentek a Helyi identitás és kohézió pályázat kiadásai.
Az általános tartalék 4 millió, a céltartalék 3 millió forinttal nőtt.
A hosszú célú közfoglalkoztatás és a mintaprogram bevételi és kiadási oldala a tényleges támogatásoknak és kiadásoknak megfelelően módosításra került.
Az eredeti költségvetés 2. sz. melléklete – a Dávodi Közös Önkormányzati Hivatal -nem került módosításra, az előirányzatok a novemberi módosításnak megfelelően alakultak.
3. sz. melléklet a Dávodi Forrás Óvoda költségvetése
Bevételek: Az intézmény finanszírozása a novemberi módosításhoz képest 3 millió forinttal csökkent, a működési bevételeknél is 250 ezer forint bevétel kiesés jelentkezett.
Kiadások: Az óvodai nevelésnél kismértékű módosítások történtek, viszont a konyha esetében a dologi kiadások 3 millió forinttal csökkentek.
A végleges módosításból is látszik ahogy azt már a novemberi módosításkor kimutatták, hogy az önkormányzati feladatok finanszírozása összességében jól alakult a tavalyi évben. Valamennyi kötelező és önként vállalt feladatát ellátta az önkormányzat.