Dávod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2021. évi költségvetés végrehajtásáról

Hatályos: 2022. 05. 20
a 2021. évi költségvetés végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indoklás
A 2021. évi költségvetés végrehajtásához
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 111. § (2) és (3) bekezdései alapján a helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ebből finanszírozza és látja el törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait. Ezen feladatok ellátásának forrásait és kiadásait a helyi önkormányzat egységes költségvetési rendelete elkülönítetten tartalmazza.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény az alábbiak szerint rendelkezik:
91. § (1) A helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselőtestület elé úgy, hogy az a képviselőtestület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A zárszámadási rendelet tervezetével együtt a képviselőtestület részére tájékoztatásul be kell nyújtani a kincstár 68/A. § szerinti ellenőrzése keretében a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatosan elkészített jelentését.
(2) A zárszámadási rendelettervezet előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell bemutatni:
a) a 24. § (4) bekezdése szerinti mérlegeket, kimutatásokat azzal, hogy az előirányzat felhasználási terven a pénzeszközök változásának bemutatását kell érteni,
b) a helyi önkormányzat adósságának állományát lejárat, a Stabilitási tv. 3. §-a szerinti adósságot keletkeztető ügyletek, bel- és külföldi irányú kötelezettségek szerinti bontásban,
c) a vagyonkimutatást, és
d) a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását.
BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK TELJESÍTÉSE:
Az 1. sz. mellékletből jól látható, hogy az önkormányzat bevételei a módosított előirányzatnak megfelelően teljesültek.
A kiadások jelentős mértékben alulteljesültek a tervezett karbantartások, felújítások elmaradása, illetve elhúzódása miatt (bölcsőde, egészségház, kommunális eszköz beszerzés) bizonyos dologi kiadások jelentős alulteljesülése miatt, valamint a jelentős mértékű tartalék miatt. A dologi kiadásoknál alulteljesültek a zöldterület kezelés, város- és községgazdálkodás, valamint a nem lakóingatlanok üzemeltetése előirányzaton. Megmaradt a romos, életveszélyes házak elbontására tervezett összeg is. A céltartalék és az általános tartalék sem került felhasználásra, viszont ezek betervezésre kerültek a 2022 évi költségvetésben.
A pályázati önrészre tervezett összeg sem került 2021. évben felhasználásra.
A 2. sz. melléklet a közös önkormányzati hivatal költségvetésének teljesítését mutatja, melyet a képviselőtestületek határozattal együttes ülésükön elfogadtak.
A 3. sz. melléklet az óvoda költségvetésének végrehajtását részletezi, az előirányzatok teljesítése a tervezettnek megfelelően alakult.
A 4. sz. melléklet az engedélyezett létszámkeret végrehajtását mutatja.
Az 5. sz. melléklet az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok bevételeit és kiadásait részletezi.(TOP-os pályázatok: helyi identitás és kohézió, valamint a Bölcsőde)
A 6. sz. melléket a bevételeket és kiadásokat a kötelező és önként vállalt feladatok szerinti bontásban rögzíti.
Az 1. sz. tájékoztató a költségvetési mérleget mutatja be közgazdasági tagolásban.
A 2. sz. tájékoztató a pénzeszközök változását mutatja, melyből látható, hogy a nyitó maradvány 205.408.639,-Ft, a záró maradvány: 323.675.096,-Ft, a pályázatokra kapott pénzösszegek miatt, melyek a tavalyi évben nem teljesültek, áthúzódó beruházások a 2022. évre.
A 3. számú tájékoztató a teljesített kölcsönöket és a közvetett támogatásokat részletezi.
Az 4. számú tájékoztatás a vagyonkimutatást részletezi nettó értékben.
A költségvetés teljesítéséből megállapítható, hogy az előző évekhez hasonlóan az önkormányzat biztosította a kötelező feladatok ellátását, az intézmények zavartalan működését. Értékpapírunk, hitelünk nem volt. Gazdálkodásunk zavartalan volt, kitűzött céljaink nagyrészét teljesítettük.