Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2002. (XII. 31.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2003. 01. 09- 2023. 06. 30

Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2002. (XII. 31.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

2003.01.09.

Madaras községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXv. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: törvény) 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I.

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Madaras község területén lévő köztemetőre, valamint a köztemető fenntartásával, üzemeltetésével, és a temetkezésekkel kapcsolatos összes tevékenységre.

II. Általános rendelkezések

2. § (1) Az Önkormányzat ellátja a köztemető tulajdonosi és fenntartó feladatokat.

(2) Madaras község Önkormányzata a területén gondoskodik a köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről.

(3) Az Önkormányzat, mint tulajdonos feladata a temető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek, zöldfelületeinek, valamint sírhelytábláinak megépítése, illetőleg kialakítása.

(4) Az Önkormányzat feladatkörében biztosítja a temető kegyeleti méltóságának megőrzését.

(5) Az Önkormányzat a temetőüzemeltetési feladatok ellátásáról gazdálkodó szervezet útján, kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretén belül gondoskodik. A gazdálkodó szervezet kegyeleti közszolgáltatás mellett temetkezési szolgáltatást is végezhet.

III.

A temető használatának és igénybevételének szabályai

A temető rendje

3. § (1) Az Önkormányzat a temető nyitvatartási rendjét az alábbiak szerint határozza meg:

a) nyári időszámítás esetén 06-20.00 óráig

b) téli időszámítás esetén 08.00-18.00 óráig

c) Halottak napján a temető 06.00 -tól igény szerint tart nyitva.

(2) A temetőkből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(3) A temetőben mindenkinek a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartás kell tanúsítania.

(4) Gyermekek 10 éves korukig csak felnőttekkel látogathatják a temetőt.

(5) Gépjárművel csak halott-szállítás és munkavégzés céljából lehet behajtani, kivétel azok a személyek, akik testi-fizikai adottságaik miatt a gyalogos közlekedésre képtelenek.

(6) A temetési helyek kerítéssel nem határolhatók körül. Padot elhelyezni az üzemeltető engedélyével szabad, amennyiben az a gépjármű- és gyalogos közlekedést nem akadályozza.

(7) A temetőben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

Sírgondozás szabályai

4. § (1) A temetési hely birtokosa által végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása;

b) cserepes, vágott-és művirág, koszorú elhelyezése;

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban nem érik el a 2 m-es magasságot.

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

(3) A temetési helyek gondozása során a következő körültekintő gondossággal kell eljárni:

a) a tevékenység ne sértse mások kegyeleti érzéseit;

b) a tevékenység mások sírgondozási tevékenységét ne akadályozza;

c) a tevékenység az utakon való közlekedést ne akadályozza;

d) a tevékenység búcsúztatás alatt ne zavarja a szertartást;

e) tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni;

f) tilos a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni.

(4) A látogatók díj nélkül igénybe vehetik az öntözéshez szükséges vízszolgáltatást.

A temetőben elhelyezett hulladék rendszeres gyűjtése, elhelyezése, kezelése

5. § (1) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék (koszorú-, virág-, és növénymaradvány, kertészeti hulladék, egyéb hulladék) a sírhelyek között nem tárolható.

(2) A temető területén a szemetelés tilos, bármely hulladékot az arra kijelölt gyűjtőedényben kell elhelyezni.

(3) Az építéskor keletkezett hulladékot, törmeléket a keletkezéstől számított 3 naptári napon belül az építőnek el kell szállítania.

(4) A temetőben hulladék-anyagot, növényt, szemetet stb. égetni tilos.

(5) Az Önkormányzat folyamatosan gondoskodik a keletkező hulladék elszállításáról.

IV.

Temetési hely, temetési hely feletti rendelkezési jog

Sírhelyek méretezése

6. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) Felnőtt sírhely 2,10 m hosszú,

2,00 m mély,
0,90 m széles.
b) Gyermek sírhely 1,30 hosszú,
1,60 m mély,
0.60 széles.
c) Urna földbe temetésénél az urnasírhely 0,80 m hosszú
1,00 m mély,
0,60 m széles.
d) Sírboltok
- felszíni méretei:
3 személyes sírbolt hossza 3,50 m szélessége 2,50 m
6 személyes sírbolt hossza 3,50 m szélessége 3,00 m
9 személyes sírbolt hossza 3,50 m szélessége 3,80 m
- belső méretei
3 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 0,90 m, mélysége 2,60 m
6 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 1,75 m, mélysége 2,60 m
9 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 2,50 m, mélysége 2,60 m
(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának legalább 60 cm-nek, gyermek síroknál pedig legalább 40 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.
(3) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rá temetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el.
(4) Felnőtt sírhely-díj befizetése mellett a felnőtt sírhely táblában 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.
(5) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.
(6) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező.
(7) Rátemetés esetén - balesetek elkerülése végett - a síremléket a temettetőnek le kell bontani a és újból, biztonságosan fel kell állíttatnia.
(8) Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott estekben és módon, építési engedéllyel építhető.
(9) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírbolt-könyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

Sírjelek létesítése

7. § (1) A temetési hely megjelölésére sír el használható, illetőleg létesíthető.

(2) A sírjel nem foglalhat el a rendeletben meghatározott temetési helynél nagyobb területet.

(3) A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni.

(4) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.

(5) A sírjellel az rendelkezik, aki a temetési hellyel rendelkezik.

(6) A sírj el vagy a sírbolt helyreállítására a temető üzemeltetője a temetési hely feletti rendelkezni jogosultat felhívhatja, illetőleg az állékonyságot, az élet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapotot fennállása esetén köteles felhívni. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.

(7) A sírj el vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helye további temetkezés nem történhet.

A temetési hely feletti rendelkezési jog

8. § (1) A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta.

(2) A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.

(3) A temetési hely megváltásáért - temetkezési helyeként - az elhunyt hozzátartozójának, illetve eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díj mértékét a rendelet melléklete tartalmazza.

(4) Az egyszeri megváltás időtartama

a) sírbolt esetén 60 év

b) urnasírbolt esetén 25 év

c) sírhely esetén 25 év

d) urnafülke, urnasírhely esetén 10 év

(5) Az üzemeltető ac) és d) pont szerinti temetkezési helyek kétszeres időtartamra történő megváltását is engedélyezheti.

(6) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek - külön tiltó rendelkezés hiányában újabb ciklusra megválthatók. A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.

(7) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 5, az egyéb temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítés nélkül újból felhasználni.

(8) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó használati jogot szerez.

(9) Kiürítés során a temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után szabad. A rendelkezési jogosultságot a bejelentés során valószínűsíteni kell.

(10) A temettető kívánságára történő halott - illetőleg urnaáthelyezés, vagy urnakiadás folytán megürült sírhelyek és urnafülkék számlával igazolt megváltási díjának időarányos részét a jogosult részére vissza kell téríteni.

(11) A rendelet hatálybalépése előtt megváltott temetési helyekre a megváltáskor érvényes jogszabályokat kell alkalmazni.

Temetői munkák

9. § (1) A temetőben végzendő minden munkát - kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését - a sírhelyek megváltásának nyomon követése érdekében a temető üzemeltetőjének be ken jelenteni.

(2) Az üzemeltető hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(3) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát -vagyonvédelmi okokból - csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(4) A temetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy az eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(5) Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

(6) A panaszügyintézés az üzemeltető feladat, melyet központi telephelyén lát el.

A temetkezési szolgáltatás

10. § (1) Teljes körű temetkezési szolgáltatás a temetésfelvétel, a halott szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urnakiadás, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

(2) A temetési szolgáltatás a törvényben, valamint a törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletben meghatározott műszaki, közegészségügyi és alapvető kegyeleti, illetve személyi feltételek szerint gyakorolható.

(3) Az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozók, valamint a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők a rendelet mellékletében meghatározott temető-fenntartási hozzájárulási díját kötelesek fizetni a temetőn belüli szolgáltatások igénybevételéért.

(4) Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

11. § (1) A temettetőknek az elhaltak hűtéséért hűtési díjat kell fizetni a rendelet mellékletében meghatározottak szerint.

Szabálysértések

12. §1

Záró rendelkezések

13. § (1) A rendelet a kihirdetését követő 9. napon lét hatályba.

(2) Rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) Rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszti Madaras községi Tanács Végrehajtó Bizottságának 28/1986. sz. VE. határozata a temetkezési szolgáltatások és sírhelyek díjmegállapításáról.

(4)2 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet

Temetési helyek megváltási és újraváltási díja3

1. A köztemetőben kialakított parcellák 1. sora - a főút mentén – I. osztályba sorolandók

Sírhely, urnasírhely: 10.200 Ft/sírhely + Áfa

2. A kialakított parcellák 2. sora a főútvonalak mentén, valamint a mellékutak mentén az 1. sor II. osztályba sorolandó

Sírhely, urnasírhely: 8.160 Ft/sírhely + Áfa

3. A fennmaradó sírhelyek egységesen III. osztályba sorolandók

Sírhely, urnasírhely: 6.080 Ft/sírhely + Áfa

4. Sírboltok ára: 51.040 Ft + Áfa/3 személyes sírbolt

5. Gyermek sírhelyek egységesen: 2.040 Ft + Áfa

6. Hűtőkamra használati díja: 840 Ft/24 óra + Áfa

7. Temető-fenntartási hozzájárulási díja: 6.120 Ft + Áfa

8. Ravatalozó használati díj: 5.120 Ft + Áfa

1

Hatályon kívül helyezte a 11/2012. (IV. 28.) önkormányzati rendelet 1. § e) pontja. Hatályalan: 2012. április 29-től

2

Beiktatta a 15/2009. (XI. 26.) Ör. számú rendelet 1. §-a Hatályos: 2009. december 05-től

3

Módosította a 18/2009. (XII. 28.) Ör. számú rendelet 1. §-a Hatályos: 2010. január 01-től