Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2002. (XII. 31.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2002. 12. 31

Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2002. (XII. 31.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

2002.12.31.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ának (1) bekezdésében, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 31. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Madaras község Képviselő-testülete a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, amelyek a helyi adottságokra, a lakossági igényekre és a községrendezési szempontokra figyelemmel határozzák meg a köztisztasággal összefüggő tevékenységet, közterület rendeltetéstől eltérő használatának (a továbbiakba: közterület-használat) szabályait.

2. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Madaras község közigazgatási területén - közút kivételével - az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletre (közút, járda, tér, közpark) továbbá az építmények közhasználatra átadott részére.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, akik, illetve amelyek állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak és tevékenykednek.

3. § A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően - állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával mindenki ingyenesen használhatja.

Közterületek tisztán tartása

4. § (1) A közterület - ideértve a rajtuk lévő nyílt árkokat és ezek műtárgyait is - szervezett, rendszeres tisztán tartásáról és az ott keletkezett települési szilád hulladékkal összefüggő tevékenység ellátásáról a (2) bekezdésben említett esetek kivételével - a települési, önkormányzat képviselő-testülete gondoskodik.

(2) A tulajdonos köteles gondoskodni:

a) az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület) tisztán tartásáról,

b) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztán tartásáról, továbbá

c) a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

(3) A szórakozó-, vendéglátó- és árusító helyek, üzletek előtti járdaszakaszt a nyitva tartás ideje alatt a használó köteles tisztán tartani és a hulladékot eltávolítani.

(4) A közterület rendeltetésétől eltérő célra (árusítás, építési-szerelési munka stb. céljára) történő használata esetén a használattal érintett terület közvetlen környezetét a használó köteles tisztán tartani.

A közterület-használat engedélyezése

5. § (1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély (a továbbiakban: engedély) szükséges.

(2) Engedélyt kell beszerezni:

a) a közterület fölé 20 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdető-berendezés (fényreklám), cég-, cím- és hirdetőtábla, transzparens, reklámozási célú

a) üzleti védőtető (előtető) és ernyőszerkezet elhelyezéséhez,

b) mobil elárusító-fülke, pavilon ideiglenes elhelyezéséhez,

c) önálló hirdető-berendezések elhelyezéséhez,

d) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezéséhez,

e) tüzelőanyag (fa, szén stb.) és egyéb anyag tárolásához,

f) vendéglátó-ipari előkert létesítéséhez, kitelepülés céljára,

g) teher-, áru- és személyszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató,

h) munkagép, pótkocsi, lakókocsi, lassú jármű tárolásához.

i) cirkusz és mutatványos tevékenység céljára,

j) alkalmai és idényjellegű árusításhoz,

k) politikai célú közterület-használathoz (választási kampány, nagygyűlés stb.),

l) minden egyéb esetben, amely az 5. §-ban nem szerepel.

6. § (1) Nem kell engedély:

a) a Polgármesteri Hivatal által létesített, illetve más hatósági eljárásban engedélyezett közcélú, közterületi létesítmények és köztárgyak (tömegközlekedési várakozóhelyiség, kerékpártároló, szobor, emlékmű, pad, figyelmeztető és tájékoztató táblák, köztisztasággal kapcsolatos berendezések és tárgyak stb.) elhelyezéséhez,

b) díszítési célú tárgyak (pl. virágkosár, virágláda) elhelyezéséhez,

c) film- és televízió felvételhez,

d) sport- és kulturális rendezvényekhez,

e) a közterületen, illetve az alatt vagy felvett elhelyezett postai távközlési kábelek, továbbá közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakásához.

(2) A közúti (járda) nem közlekedési célú igénybevételéhez, különösen a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával, az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezésével kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (X. 31.) KHVM rendelet 6/A .§-a szerinti közútkezelői hozzájárulást kell beszerezni.

7. § Nem adható engedély:

a) zajos, bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására,

b) szexuális áruk forgalmazására,

c) közterületen nem árusítható termékek közterületen történő forgalmazásához,

d) az eseti rendezvények és kitelepülések kivételével szeszes ital árusítására,

e) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére,

f) utcaképbe nem illő berendezések létesítésére.

7/A. §1 (1) Közterületen hirdetményt, plakátot csak az e célra rendszeresített hirdetőtáblákon szabad elhelyezni.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően elhelyezett hirdetményt az elhelyező köteles eltávolítani, legkésőbb a felhívást kézhezvételétől számított 3 napon belül, köteles továbbá az így keletkezett hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról is gondoskodni.

Az engedély iránti kérelem és az engedély érvénye

8. §2 (1) Az engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja. A kérelmet az 1. melléklet szerinti formában kell benyújtani. A közterület-használati engedély iránti kérelemhez csatolni kell a kérelemben megjelölt tevékenység ellátásához szükséges engedélyek másolatát.

(2) A közterület-használat engedélyezéséről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(3) Az engedély

a) meghatározott idő elteltéig,

b) megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg

c) visszavonásig érvényes.

(4) A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, amely időtartam - az engedélyezett időtartam lejárta előtt benyújtott- kérelemre többször meghosszabbítható.

(5) Ha az engedély érvényét veszti, az engedély jogosultja (a továbbiakban: engedélyes) saját költségén köteles az eredeti állapotot - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani.

9. § (1) Az engedélyes a közterületet kizárólag az engedélyben meghatározott célra és módon használhatja, továbbá köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, a téli síkosság-mentességet biztosítani, a göngyöleg és a szemét elszállításáról, valamint a közterületi létesítmény karbantartásáról gondoskodni.

(2) Az engedély csak az engedélyest, természetes személy esetén annak családtagját vagy alkalmazottját, jogi személy esetén annak tagját vagy megbízottját jogosítja fel a közterület használatára.

(3) Az engedélyt érvényének meghosszabbítására irányuló eljárás során a Polgármester köteles ellenőrizni, hogy a közterület használója a jogszabály által előírtakat betartja- e.

(4)3 A kiadott közterület-használati engedélyekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet, mely tartalmazza az engedélyes nevét, szülési helyét és idejét, lakcímét (székhelyét), az engedélyezett tevékenységet és az engedély időtartamát.

A közterület-használati díj mértéke és fizetésének módja

10. § (1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni. A közterület használati díj (a továbbiakban: díj) mértékét a 2. melléklet tartalmazza, a fizetendő díjat és megfizetésének határidejét, módját az engedélyben kell meghatározni.

(2) Az engedélyes a díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(3) A létesítménnyel elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használatához szükséges csatlakozó terület mértékét az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1977. (XII. 20.) Korm. rendelet előírásai szerint kell figyelembe venni. cég-, cím- és hirdetőtábla, hirdető-berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. Járművek tárolásakor a járművek darabszáma, politikai célú közterület-használatnál a rendezvények száma a mérvadó. A díj megállapítása szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

(4) A díjat egy összegben kell megfizetni az engedély mellékleteként kiadott átutalási postautalványon.

Részletfizetés, díj mérséklés

11. § (1) A Polgármester az engedélyes kérelme alapján a díj fizetésére részletfizetést engedélyezhet, illetve a fizetendő díjat mérsékelheti vagy el engedheti, ha :

a) az engedélyes családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét,

b) a közterületet kifejezetten jótékonysági vagy közcélú rendezvényre veszik igénybe.

Az engedély nélküli használat jogkövetkezményei

12. § (1) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli vagy engedélytől eltérő használata esetén a használót a Polgármester határidő tűzésével felhívja a használat megszüntetésére és a közterület -saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő- eredeti állapotának helyreállítására.

(2) Ha a közterületet engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel - kérelmére - a Polgármester a közterület-használatot engedélyezheti, azonban -a szabálysértés jogkövetkezményein túlmenően- az engedély nélküli, vagy az eltérő használat időtartamára az egyébként fizetendő díj megfizetésére kell kötelezni a használót.

Az engedély megvonása

13. § Az engedélyt meg kell vonni, ha az engedélyes:

a) a közterületet az engedélytől eltérő célra vagy módon használja, vagy

b) díj fizetési kötelezettségének felszólítás ellenére sem tesz eleget.

Ellenőrzés és szabálysértési rendelkezések

14. §4

Értelmező és záró rendelkezések

15. § E rendelet alkalmazásában:

a) Hirdetőtábla, hirdető-berendezés: minden olyan, a KRESZ-ben, vagy ágazati szabványban nem szereplő berendezés vagy eszköz, amelynek az a célja, hogy a köz1ekedők figyelmét felhívja, valamilyen szolgáltatásra, gyártmányra, termékre, eseményre, létesítményre,

b) Alkalmi árusítás: legfeljebb 20 napos, általában rendezvénnyel összekötött árusítás

c) Tulajdonos: az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője.

d) Köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok - ezen belül a lakóépületek és az emberi tartózkodásra (üdülés, pihenés, szállás stb. céljára) szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek és a hozzájuk tartozó területek-, valamint a közterületek tisztán tartása.

e) Tisztán tartás: az egyes ingatlanok és közterületek tisztítása, hó- és síkosság mentesítése, illetőleg pormentesítése.

16. § (1) A rendelet a kihirdetését követő 9. napon lép hatályba, a rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Madaras községi Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület-használatról és a közterület-használati díj megállapításáról szóló 5/1992. (VI. 22.) Kt. számú rendelete.

(3)5 A közterület-használat engedélyezésére irányuló, e rendeletben nem szabályozott hatósági eljárási kérdésekben a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL törvényben foglaltak az irányadóak.

1. melléklet

Közterület-használati engedély iránti kérelem

1. A kérelmező neve:

2. Születési helye, ideje:

3. Lakóhely, székhely címe:

4. Közterület-használat célja:

5. Időtartama:

6. A közterület-használat

a) Helye (telepítési helyszínrajz):

b) Módja, mértéke (m2-ben):

7. Az engedélyhez használt tárgy műszaki leírása (anyaga, rögzítés módja, forgalmi rendszáma, típusa, megengedett legnagyobb összsúly stb.):

8. A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat száma:

Madaras, ………………………………..

aláírás

2. melléklet

A közterület-használati díjak mértéke6

1. a közterület fölé 20 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdető-berendezés (fényreklám), cég-, cím- és hirdetőtábla, traszparens, reklámozási célú üzleti védőtető (előtető) és ernyőszerkezet elhelyezése 100 Ft/m2/hó

2. mobil elárusító-fülke, pavilon ideiglenes elhelyezése 150 Ft/m2/nap

3. önálló hirdető-berendezések elhelyezése 150 Ft/m2/hó

4. építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezése 50 Ft/m2/hó

5. tüzelőanyag (fa, szén stb.) és egyéb anyag tárolása 50 Ft/m2/hó

6. vendéglátó-ipari előkert létesítése, kitelepülés céljára 150 Ft/m2/hó

7. teher-, áru- és személyszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi, lakókocsi, lassú jármű tárolása 500 Ft/db/hó

8. alkalmai és idényjellegű árusítás 150 Ft/m2/nap

9. politikai célú közterület-használat (választási kampány, nagygyűlés) 2.000 Ft/rendezvény

1

Beiktatta a 7/2007. (IV. 27.) Ör. számő rendelet 1. §-a Hatályos: 2007. május 6-tól

2

Módosította a 13/2005. (XI. 16.) Ör. számú rendelet 1. § (1) bekezdése Hatályos: 2005. november 25-től

3

Beiktatta a 13/2005. (XI. 16.) Ör. számú rendelet 1. § (2) bekezdése Hatályos: 2005. november 25-től

4

Hatályon kívül helyezte a 11/2012. (IV. 28.) önkormányzati rendelet 1. § f) pontja. Hatályalan: 2012. április 29-től

5

Módosította a 13/2005. (XI. 16.) Ör. számú rendelet 1. § (3) bekezdése Hatályos: 2005. november 25-től

6

Módosította a 6/2013. (IV. 24.) önkormányzati rendelet 1. számú §-a Hatályos: 2013. május 1-től