Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2012. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

Madaras község Önkormányzata vagyonáról

Hatályos: 2023. 07. 08

Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2012. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

Madaras község Önkormányzata vagyonáról

2023.07.08.

Madaras község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (19 bekezdés 6. pontjában, 6. § (5) és (6) bekezdésében, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, 18. § (1) bekezdésében; Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 107. §-ában, 109. § (4) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésben foglalt felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelt hatálya Madaras község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő, illetve tulajdonába kerülő minden vagyonra, így ingatlanokra, ingó dolgokra, vagyoni értékű jogokra, gazdasági társaságban lévő üzletrészekre és más egyéb értékpapírokra.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a vaskúti 0551/2 hrsz-ú ingatlan és felépítménye önkormányzat tulajdonában álló tulajdoni hányadának értékesítési eljárására.

2. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon tulajdonosi joggyakorlója Madaras község Önkormányzatának Képviselő-testülete.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon működtetésének feladatát – ha jogszabály vagy a Képviselő-testület döntése alapján kötött szerződés másként nem rendelkezik – Madaras község Önkormányzata látja el.

(3) A (2) bekezdés szerinti feladatellátás során a hasznok szedéséből származó bevételek az Önkormányzatot illetik meg.

3. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó vagyonra vonatkozó ügyekben a Képviselő-testületet a Polgármester képviseli.

(2) A Képviselő-testület kizárólagosan jogosult:

a) az Önkormányzat részére 1.000.000 forint értékhatár felett ellenérték nélkül felajánlott vagyon elfogadására,

b) ingatlan vásárlására, cseréjére, értékesítésére,

c) ingó vagyontárgy vásárlására, értékesítésére 2.000.000 forint felett,

d) gazdasági és közhasznú társaságokban fennálló részesedéseinek értékesítésre történő kijelölése, valamint pénzbeli és apport befektetése társaságokba,

e) 2.000.000 forint feletti hitel felvétele, illetve annak felvételéhez vagyoni fedezet biztosítékul nyújtása,

f) kezesség vállalása, egy évet meghaladó lejáratú értékpapír vásárlása,

g) gazdasági és közhasznú társaság alapítása,

h) az 50.000 forint összeghatárt meghaladó, polgári jogi jogviszonyból származó követelés elengedésére, az egy évet meghaladó időtartamú részletfizetés vagy fizetési halasztás engedélyezésére, és ehhez kapcsolódóan a kamat, illetve költség címén fennálló követelések elengedésére.

(3) A Képviselő-testület az alább felsorolt tulajdonosi jogok és kötelezettségek tulajdonosi joggyakorlására a polgármestert hatalmazza fel:

a) a Képviselő-testület által szövegszerűen elfogadott szerződések aláírása

b) a Képviselő-testület szerződéskötésről szóló döntése alapján - amennyiben a Testület a szerződést nem szövegszerűen fogadta el – az önkormányzati határozat keretei között a szerződés szövegének megállapítása, elfogadása, a szerződés aláírása,

c) az Önkormányzat vagyonának, továbbá jogos érdekeinek védelme céljából szerződés felbontására, vagy megszüntetésére irányuló jognyilatkozatok megtétele, az Önkormányzat igényeinek érvényesítését célzó jognyilatkozatok kiadása

d) az önkormányzati igények érvényesítése, az önkormányzat jogvédelme érdekében közigazgatási peres, vagy nemperes eljárás megindítása,

e) telekalakítási eljáráshoz, valamint közút, közterület területének településrendezési terv végrehajtása során történő rendezése miatt szükségessé váló adásvételi és csereszerződések megkötése nettó 500.000 Ft-ot meg nem haladó értékre

f) településrendezési tervben közút, vagy egyéb közterület rendeltetésű ingatlan tulajdonjogának ellenérték nélküli megszerzését tartalmazó szerződések megkötése,

g) közművezetékek elhelyezése céljára vezetékjogot, szolgalmi jogot, vagy közérdekű használati jogot biztosító szerződések megkötése, feltéve, hogy e jogok biztosítása nem eredményez változást, vagy korlátozást az érintett ingatlanok településrendezési terv szerinti felhasználhatóságában,

h) az önkormányzat, mint jogosult javára vezeték-, szolgalmi- és használati jogot biztosító szerződések megkötése nettó 500.000 Ft értékhatárig,

i) szerződéskötés a nem beépíthető, önállóan gazdaságos módon nem hasznosítható földrészletek hasznosítására,

j) szerződéskötés az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérbeadására,

k)1

l) ingó vagyontárgy vásárlására, értékesítésére 2.000.000 forint értékhatár alatt,

m) az 50.000 Ft összeghatárt meg nem haladó, polgári jogi jogviszonyból származó követelés elengedése, az egy év időtartalmon belüli részletfizetés vagy fizetési halasztás engedélyezésére és ehhez kapcsolódóan a kamat, illetve költség címén fennálló követelések elengedésére.

4. § A polgármester a költségvetés éves beszámolójának tárgyalásakor beszámol a Képviselő-testületnek a rendelet 3. § (3) bekezdés szerinti felhatalmazáson alapuló tevékenységéről.

A törzsvagyonra vonatkozó rendelkezések

5. § Az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyona körébe tartoznak, és nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülnek a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott vagyontárgyak.

6. § (1) A Képviselő-testület a rendelet 2.számú mellékletében meghatározott vagyontárgyakat minősíti korlátozottan forgalomképes törzsvagyonnak.

(2) A korlátozottan forgalomképes vagyonelemek hasznosítása rendeltetésük sérelemét nem eredményezheti, elidegenítésükre e rendelet keretei között akkor van lehetőség, ha a vagyonelem a közfeladat ellátásához feleslegessé válik, vagy megszűnik a közfeladat ellátásának kötelezettsége, amelyre tekintettel a jogszabály vagy a tulajdonosi joggyakorló a vagyonelem korlátozott forgalomképességét megállapította.

(3) A (2) bekezdésben foglalt tényállás megállapítása a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

7. § A törzsvagyon körébe tartozó vagyonelemek használói kötelesek a tőlük elvárható gondossággal eljárni a használat, illetve üzemeltetés során, e kötelezettség teljesítéséért a használó intézmények, illetve gazdasági társaságok vezetői felelnek.

A hasznosítás szabályai

8. § (1) A nettó 15.000.000 Ft értékhatárt meghaladó vagyonelemeket – ha törvény kivételt nem tesz – csak versenyeztetés (a továbbiakban: pályázat) útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosításával lehet hasznosítani.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó vagyonelemeket a Képviselő-testület határozattal jelöli ki, az alábbi tartalommal:

a) a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyraji számának megjelölése,

b) forgalmi értékének megjelölése,

c) a hasznosítás módja,

d) a pályázati feltételek meghatározása.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt értékhatárt nem meghaladó vagyonelem hasznosítását, ha törvény vagy a Képviselő-testületnek a hasznosításáról rendelkező határozata másként nem rendelkezik, versenyeztetni nem kell, azonban a hasznosítási lehetőséget nyilvánosan közzé kell tenni az Önkormányzat weblapján.

A vagyon átruházásának szabályai

9. § A Rendelt hatálya alá tartozó vagyonelemeket a Képviselő-testület határozattal jelöli ki értékesítésre vagy cserére, az alábbi tartalommal:

a) a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,

b) forgalmi értékének megjelölése,

c) az átruházás módja,

d) pályázat esetén a pályázati feltételek meghatározása,

e) árverés esetén az árverésre bocsátás szándékának kinyilvánítása,

f) csere esetén a csere célja, csereügylet keretében átruházandó és megszerzendő vagyontárgyak megjelölése, forgalmi értéke.

10. § (1) A nettó 15.000.000 Ft értékhatárt meghaladó vagyonelemeket – ha törvény kivételt nem tesz – csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet értékesíteni.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt értékhatárt nem meghaladó értékű vagyonelem, ha jogszabály másként nem rendelkezik, a Képviselő-testületnek az értékesítésről szóló határozata alapján nyilvános meghirdetés útján értékesíthető.

A vagyonszerzés szabályai

11. § (1) Az Önkormányzati vagyon gyarapításáról a Polgármester javaslata alapján a Képviselő-testület dönt. A vagyongyarapításról a Képviselő-testület határozattal dönt, az alábbi tartalommal:

a) a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,

b) forgalmi értékének megjelölése,

c) a szerzés módja,

d) az önkormányzat által vállalt fizetési feltételek,

e) az önkormányzat ajánlati kötöttségének időtartama.

(3) Ingatlantulajdon megszerzése esetén a döntés előkészítése során vizsgálni kell, hogy az ingatlan megszerzése milyen önkormányzati célok megvalósításához és milyen feltételek mellett alkalmas, fel kell tárni a továbbhasznosítási lehetőségeit, illetve a várható üzemeltetési költségek körét és nagyságát is.

(4) Önkormányzati tulajdonszerzést megelőzően a vagyontárgyról forgalmi értékbecslést kell készíttetni.

12. § Az önkormányzat törvény által előírt, vagy önként vállat feladata ellátásához ingatlant bérelhet, albérletbe vehet, vagy használatba, egyéb módon hasznosításra átvehet, erről a Képviselő-testület a polgármester javaslata alapján hoz döntést.

Záró rendelkezések

13. § A Képviselő-testület részére az önkormányzat vagyonának alakulásáról, a vagyonállapotról a rendelet 5. számú melléklete szerinti vagyonkimutatást kell készíteni, és az önkormányzat költségvetési beszámolójához.

14. § (1) A rendelet - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba. A rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszi a vagyonról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 11/2004. (VI. 30.) önkormányzati rendelet.

(2) A rendelet 13. §-a 2013. január 1-én lép hatályba.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(4)2

1. számú melléklet a 17/2012. (XII. 01.) önkormányzati rendelethez a 17/2012. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagyon önkormányzati döntés alapján

Megnevezés

Cím, helyrajzi szám

Köztemető

362. hrsz. Szabadkai utca

Temető parkoló

041/3. hrsz. Szabadkai utca

Lezárt hulladéklerakó

041/3. hrsz.

2. számú melléklet a 17/2012. (XII. 01.) önkormányzati rendelethez a 17/2012. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez

Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon önkormányzati döntés alapján

Megnevezés

Cím, helyrajzi szám

Kálvária

275. hrsz. Nagyboldogasszony u.

Tájház

1474. hrsz. Bajcsy-Zsilinszky u. 41.

3. számú melléklet a 17/2012. (XII. 01.) önkormányzati rendelethez a 17/2012. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez

Önkormányzati közfeladat ellátását szolgáló vagyonelemek

Megnevezés

Helyrajzi szám, cím

Ellátott közfeladat

Gondviselés Háza

189. hrsz. Báthori u. 11.

Szociális ellátás

Polgármesteri Hivatal

1/1. hsz. Báthori u. 1.

Önkormányzati igazgatás

Óvoda I.

6. hrsz. Báthori u. 9.

Óvodai nevelés

Óvoda II.

1148. hrsz. Ságvári u. 3.

Óvodai nevelés

Családsegítő iroda

8. hrsz. Hunyadi u. 2/a

Családsegítés, gyermekjóléti szolgáltatás

Idősek nappali ellátása

647. hrsz. Báthori u. 2.

Szociális ellátás

Könyvtár

656. hrsz. Szent István u. 17.

Könyvtári ellátás

Művelődési Ház

1982. hrsz. Dózsa Gy. u. 3.

Közművelődés

Orvosi rendelő

1986. hrsz. Nagyboldogasszony u. 2.

Egészségügyi ellátás

Általános iskola

22. hrsz. Nagyboldogasszony u. 1.

Általános iskolai oktatás

4. számú melléklet a 17/2012. (XII. 01.) önkormányzati rendelethez a 17/2012. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez

Az Önkormányzat gazdasági társaságokban való részesedéséről

Megnevezés

Érték

Bajavíz Kft. törzsbetét

2.000.000

Madarasi Nonprofit Kft. törzsbetét

3.000.000

FBH-NP Nonprofit Kft. törzsbetét

1.400.000

FILANTROP Nonprofit Kft. törzsbetét

150.000

Homokhátsági Regionális Zrt. törzsbetét

150.000

5. számú melléklet a 17/2012. (XII. 01.) önkormányzati rendelethez a 17/2012. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez

Vagyonkimutatás tartalma

Lista megnevezése

sorszám

helyrajzi szám

megnevezés

cím

terület

bruttó érték

könyv szerinti érték

1

A 3. § (3) bekezdés k) pontját a Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VII. 7.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.

2

A 14/2020. (XI. 25.) önkormányzati rendelet a 14. § (4) bekezdését hatályon kívül helyezte.