Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

a közterületnév, házszám megállapításának, megváltoztatásának szabályairól

Hatályos: 2013. 12. 20- 2023. 04. 27

Madaras község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (XII.19.) önkormányzati rendelete

a közterületnév, házszám megállapításának, megváltoztatásának szabályairól

2013.12.20.

Madaras község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet célja a közterület-nevek, valamint a házszámok megállapításának, és azok jelölésének szabályozása.

(2) Madaras község közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni csak e rendelet szabályai szerint lehet.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Házszám az olyan számmal, számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és az ingatlan térbeli beazonosítását szolgálja;

b) Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti közterület;

c) Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló kormányrendelet szerinti közterületnév.

3. § (1) Madaras község belterületén minden közterületet el kell nevezni.

(2) Az újonnan létesített közterület nevét a közterületnek a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban történő bejegyzését követő egy éven belül kell megállapítani.

(3) Az utca településrendezés, beépítés vagy más módon történő megszűnésével az utca neve megszűnik.

4. § (1) Minden házszámnak valamely közterülethez kell tartozni, de közterületnevek létezhetnek házszámok nélkül is.

(2) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új szakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel.

5. § (1) Közterület elnevezésekor különös figyelemmel kell lenni a helyi hagyományokra, a helytörténeti kutatásokra, a lakosság élő névhasználatára, a magyar nyelv követelményeire, az egyszerűségre és arra, hogy a név a többitől írásban is, hangzásában is jól megkülönböztethető legyen.

(2) Személyről közterületet elnevezni leghamarabb halálesetét követő 5 év elteltével lehet.

(3) A község közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület nem lehet.

(4) A közterület elnevezésének tartalmaznia kell a közterület azonosító nevet és a közterület jellegére utaló elnevezést (út, utca, tér stb.) Hiányos szerkezetű közterületnév nem adható.

6. § (1) A közterületek nevének megállapítása, és megváltoztatása Madaras község Önkormányzatának Képviselő-testülete hatáskörébe tartozik. Az elnevezésről a Képviselő-testület határozattal dönt.

(2) Közterület elnevezését vagy nevének megváltoztatását kezdeményezheti:

a) a polgármester

b) a helyi önkormányzat képviselője,

c) Madaras község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező állampolgár.

(3) Az elnevezési eljárásban biztosítani kell, hogy a község lakossága a javasolt elnevezésről véleményt nyilváníthasson.

7. § (1) A közterületnév megállapításáról, illetőleg megváltoztatásáról szóló határozatban a Képviselő-testület köteles rendelkezni arról, hogy az új, illetőleg megváltozott közterületnév mely időponttól lép hatályba. A határozatban rendelkeznie kell a közterületnév-táblák elhelyezésének határidejéről.

(2) A Képviselő-testület közterület elnevezéssel kapcsolatos döntését a helyben szokásos módon közzé kell tenni, valamint a jegyző 30 napon belül köteles értesíteni az illetékes ingatlan-nyilvántartó, postai, közlekedési, katasztrófavédelmi szerveket, a rendőrség, a tűzoltóság, az országos mentőszolgálat illetékes szerveit, valamint a közüzemi és díjbeszedő vállalatokat.

8. § (1) Madaras község közterületeinek nevét jegyzékbe kell foglalni.

(2) A közterületnév-jegyzék pontos, folyamatos vezetése, karbantartása a jegyző feladata.

(3) A közterületnév-jegyzék tartalmazza:

a) a közterület elnevezését

b) a közterület helyrajzi számát

c) az elnevezés időpontját, (érvényesség kezdetét)

d) az önkormányzati határozat vagy rendelet számát

e) a közterületnév változása esetén a korábbi közterületnévre vonatkozó adatokat

(4) A közterületnév-jegyzékbe bárki betekinthet, annak adatairól igazolás kiállítást kérheti.

(5) A jegyzék melléklete a képviselő-testületi határozatok, rendeletek alapján folyamatosan korrigált térképi nyilvántartás, amelyen a közterület nevét fel kell tüntetni.

(6) A megszűnt közterület nevét a nyilvántartásban továbbra is fel kell tüntetni, jelölve a megszűnés okát és idejét.

9. § (1) A közterület nevét a tájékozódást jól segítő közterületnév táblákon kell feltüntetni.

(2) Az utcanévtáblák elkészíttetése, elhelyezése, karbantartása és szükség szerinti cseréje, pótlása a megszűnő közterület névtábláinak eltávolítása az önkormányzat feladata és költsége.

(3) A névtáblát az utcák végein és minden útkereszteződés minden oldalán ki kell helyezni.

(4) Az utcanévtáblákat építményeken (épületen, kerítésen, támfalon), illetőleg önálló vagy pedig más célra is szolgáló oszlopon, jól látható helyen kell elhelyezni.

(5) Növényzetre közterületnév-táblát elhelyezni nem szabad.

(6) A megváltozott közterületnév esetén a régi nevet feltüntető táblát az elnevezéstől számított két évig eredeti helyén kell hagyni és piros vonallal átlósan át kell húzni. Az új táblát az áthúzott régi tábla mellé kell felszerelni.

(7) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója a közterületnév-tábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. Amennyiben a tábla elhelyezésével az ingatlanon kár keletkezik, azt a kihelyezésért felelős szerv köteles megtéríteni.

10. § (1) A házszámokat az önkormányzat jegyzője határozatban állapítja meg.

(2) A házak (építési telkek) megszámozását minden új utca vagy telek kialakításakor el kell végezni. Erről a tulajdonosokat és a mindenkori közhiteles ingatlan-nyilvántartást végző szervet értesíteni kell

11. § (1) Névvel ellátott közterület esetén, belterületen az ingatlanokat házszámmal kell ellátni. Egy közterületen belül több ingatlan azonos házszámmal nem jelölhető. Ha egy ingatlan több közterülettel is érintkezik, csak egy utcára kell megállapítani a házszámot.

(2) Külterületen az ingatlanok jelölése helyrajzi számmal is történhet, a külterületi ingatlanoknak házszám adható.

12. § (1) Az ingatlanok számozására arab számokat kell használni. Kiegészítő jelzésként a számok alátöréseként arab számok vagy a latin ábécé nagybetűi alkalmazhatók.

(2) A házszámokat az alábbiak szerint kell megállapítani:

a) Az utcák számozását a helyi szokásoknak megfelelően, az ingatlanok környezetét figyelembe véve kell elvégezni.

b) A házszámozással még nem érintett közterületen a számozást páratlan és páros oldal kialakításával, 1-es illetve 2-es számmal kell kezdeni, majd az egész számok a közterület végéig emelkednek.

c) Terek esetén a számozás folyamatos, az óramutató járásával megegyező.

d) A csak egyik oldalán beépíthető utcák házszámozása 1-től kezdődően folyamatos.

(3) Ha a közterületen az ingatlanok számozása már megtörtént és az ingatlanon újabb lakások létesülnek, akkor a meglévő házszám arab számokkal történő alátörésével kell az új házszámokat megállapítani.

(4) Ha a közterületen az ingatlanok számozása már megtörtént, de telekmegosztás révén új ingatlan ékelődik be, akkor a meglévő házszámot változatlanul hagyva, a latin ábécé nagybetűivel történő alátöréssel kell az új házszámokat megállapítani.

(5) Ha az érintett közterület mentén fekvő földrészletből az előírt felhasználási módnak megfelelő több építési telek alakítható ki, a földrészletnek annyi házszámot kell adni, amennyi építési telek kialakítható vagy amennyi a rajta felépíthető többszintes, önálló kapubejárattal rendelkező lakóépületek száma.

(6) Telekegyesítéskor az eredeti házszámokat kötőjellel egymástól elválasztva kell feltüntetni.

(7) A (2)-(4) bekezdés rendelkezései az e rendelet hatálybalépésekor már meglévő közterületek házszámozását nem érinti.

13. § (1) A már megállapított házszámok megváltoztatására csak indokolt esetekben, olyan rendezetlen állapotok megszüntetése érdekében kerülhet sor, amely az ingatlanok azonosítását akadályozza. Ilyen esetnek minősül, ha:

- több ingatlan azonos közterületnévvel és azonos házszámmal szerepel a hivatalos nyilvántartásban,
- az ingatlan egyedi számszerű megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található,
- az ingatlan házszáma téves, vagy
- az ingatlan megosztására vagy egyesítésére került sor.
(2) Ha a közterületen több ingatlan azonos házszámmal rendelkezik, vagy az ingatlanok számozása hibás, akkor a közterületet vagy annak egy részét a legkisebb érdeksérelemmel járó módon kell átszámozni.
(3) Házszám megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

14. § (1) Az épületek házszámait az ingatlanok tulajdonosai (kezelői) kötelesek saját költségükön a közterületről jól látható módon (táblán vagy más módon) feltüntetni. Az utcanév házankénti feltüntetése nem kötelező.

(2) Bekerítetlen építési telek esetében a házszámtáblát földbe szúrt tartóoszlopon kell elhelyezni, úgy hogy a közterület felől jól látható legyen.

(3) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerint cseréjéről, és pótlásáról az ingatlan tulajdonosa (kezelője) gondoskodik.

(4) Amennyiben az ingatlan házszáma hivatalból indult eljárás során változik meg, a házszámtáblát az ingatlan tulajdonosa (kezelője) részére az önkormányzat ingyenesen biztosítja.

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.