Madaras község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (III.6.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 04. 15

Madaras község Önkormányzatának Képviselő-testülete


4/2015. (III. 06.) önkormányzati rendelete


a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól


Madaras község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában és 44/C. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében meghatározott véleményezési jogkörében eljáró Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. § Jelen rendelet célja Madaras község földtani közegének és a felszín alatti vizeinek védelme. Ennek érdekében valamennyi, Madaras község közigazgatási területén lévő ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű, a környezetet nem veszélyeztető, a közegészségügyi és környezetvédelmi szempontok figyelembevételével történő elhelyezéséről.

2. § (1) Jelen rendelet hatálya kiterjed Madaras község közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlannak, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban:Vgt.) 44/B. §-ban meghatározott tulajdonosára, vagyonkezelőjére és egyéb jogcímen történő használójára.

(2) Jelen rendelet hatálya kiterjed az ingatlantulajdonosnál keletkező, a közüzemi csatornahálózatba vagy a jogszabályban meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett (a továbbiakban: nem közművel összegyűjtött) háztartási szennyvizek begyűjtésére, kezelésére, valamint az erre vonatkozó közszolgáltatás ellátására.

(3) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezeléséről a Vgt-ben foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik.

(4) Jelen rendelet alkalmazásában

  1. ártalmatlanítás: a szennyvíz okozta környezetterhelés csökkentése, környezetet veszélyeztető, szennyező, károsító, hatásainak megszüntetése, kizárása, valamint a környezetveszélyeztetést és környezetszennyezést megakadályozó – közegészségügyi, vízügyi és környezetvédelmi előírások szerint megszabott technológiával és védelemmel végzett – kezelése fizikai-kémiai vagy biológiai módszerrel;
  1. egységnyi díjtétel: az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz egységnyi térfogatára (egy köbméterre) vetített közszolgáltatási díja;
  2. ingatlantulajdonos: az ingatlan a tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója;
  3. az ingatlanon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége az ingatlanról ténylegesen elszállított, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségével egyezik meg;
  4. közműpótló létesítmény: a települési szilárd és folyékony hulladékokkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló 16/2002 (IV. 10.) EüM rendelet 2. § (1) bekezdés c) pontja szerinti fogalom;
  5. közszolgáltatási díj: jelen rendelet hatálya tartozó, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel összefüggő közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatónak fizetendő – jelen rendeletben meghatározott – díj;
  6. közszolgáltató: a Vgt. 44/C. § (1) bekezdése alapján Madaras község területére a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló kötelező közszolgáltatás ellátására kiválasztott, jelen rendeletben kijelölt és Madaras község Önkormányzatával (a továbbiakban: önkormányzat) közszolgáltatás végzésére közszolgáltatási szerződést kötött – a 4. § (1) bekezdésben megjelölt – gazdálkodó szervezet;
  7. nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz: a Vgt. 1. melléklet 37. pontjában meghatározott fogalom;
  8. nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése: a Vgt. 1. melléklet 38. pontjában meghatározott fogalom.


2. A közszolgáltatás tartalma és területe, a közszolgáltató


3. § (1) Az önkormányzat a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére a jelen rendeletben foglaltak szerint közszolgáltatást tart fenn.

(2) Az ingatlantulajdonos a jelen rendeletben meghatározottak szerint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatást köteles igénybe venni és köteles a közszolgáltatás igénybevételéért a jelen rendeletben meghatározott közszolgáltatási díjat fizetni.

(3) A közszolgáltatás tartalma: nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése.

(4) A közszolgáltatással ellátott terület határai Madaras község közigazgatási határaival megegyeznek.

4. § (1)[1] A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatást Madaras község közigazgatási területén kizárólagosan a BAKOS Kft. (székhely: 6500 Baja Tanya III. kerület 20. cégjegyzékszám: 03-09-102213 képviselője: Bakos Józsefné ügyvezető) jogosult és köteles ellátni az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján, 2026. április 14. napjáig.

(2) Nem jelenti a közszolgáltatás kizárólagosságának sérelmét, ha a közszolgáltató tevékenységének ellátása során a jogszabályi keretek között, a közszolgáltatási szerződésben meghatározottak szerint közreműködőt vagy teljesítési segédet vesz igénybe.

(3) A közszolgáltató által rendszeresen ellátandó működési terület a 3. § (4) bekezdésben meghatározott terület.

(4) A nem közművel összegyűjtött, az általa begyűjtött háztartási szennyvizet a közszolgáltató a Bácsalmás 0582/1. hrsz. alatt kijelölt ártalmatlanító helyen, a BAJAVÍZ Baja és Térsége Víz- és Csatornamű Korlátolt Felelősségű Társaság (székhely: 6500 Baja, Mártonszállási út 81.) által üzemeltetett bácsalmási szennyvíztisztító telep szennyvízfogadó műtárgyában köteles ártalmatlanítás céljára átadni.

5. § Az önkormányzat jogosult ellenőrizni, hogy

  1. a közüzemi csatornahálózatba be nem kapcsolt ingatlan esetében az ingatlantulajdonos a keletkezett szennyvíz elszállításáról gondoskodik-e;
  2. az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését a 4. § (1) bekezdésben megjelölt közszolgáltatóval végezteti-e;
  3. a közszolgáltató a tevékenységét a jogszabályokban – ide értve jelen rendeletet is – és a közszolgáltatási szerződésben foglaltak alapján végzi-e.


3. A közszolgáltatás ellátásnak rendje és módja, az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató jogai és kötelezettségei


6. § (1) Az ingatlantulajdonos  a jogszabályi előírásoknak megfelelően köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtéséről, köteles a közszolgáltató részére a begyűjtés szükségességét a közszolgáltató által meghatározott, a közszolgáltatási szerződésben rögzített módon bejelenteni, majd a begyűjtés keretében a szennyvizet a közszolgáltató részére átadni. A közszolgáltató köteles legalább a postai levél és az elektronikus levél útján történő, valamint a telefonos bejelentés lehetőségét biztosítani.

(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz-, és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan agyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét valamint a közszolgáltató vagy az ártalmatlanító hely rendeltetésszerű működését és műtárgyainak, eszközeinek állagát.

(3) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére kizárólag a közszolgáltatót veheti igénybe.

(4) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos bejelentése alapján, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013. (XI. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr.) 13. § (1) bekezdésében meghatározottak szerint, de – kivéve, ha az ingatlantulajdonos kifejezetten ennél későbbi időpontot jelöl meg – legkésőbb az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított 72 órán belül köteles begyűjteni és a 4. § (4) bekezdésben foglaltak szerint ártalmatlanítás céljára átadni.

(5) A bejelentéskor a közszolgáltató köteles a szállítás napját és várható időpontját (legfeljebb 3 órás időintervallumban) az ingatlantulajdonos részére megjelölni, az időpontváltozást köteles az ingatlantulajdonossal ésszerű időpontban közölni. A bejelentések alapján az ingatlantulajdonosok sorrendjét a (4) bekezdésben foglaltakra figyelemmel, a célszerűségi, gazdaságossági szempontok alapján a közszolgáltató határozza meg.

(6) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást megfelelő – szükség szerinti – rendszerességgel és időben, de legalább a (7) bekezdésben meghatározott gyakorisággal igénybe venni, továbbá köteles a közszolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket, különösen a gyűjtőhely, közműpótló létesítmény megközelíthetőségét, hozzáférhetőségét biztosítani.

(7) Az ingatlan tulajdonosa – beleértve az  üdülőingatlanokét is - a közszolgáltatást évente legalább egy alkalommal köteles igénybe venni, kivéve a 8. § (1) bekezdésében meghatározott eseteket.

(8) A közszolgáltatás végrehajtásának az ingatlantulajdonos érdekkörében felmerült ok miatt történt meghiúsulása esetén az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltató kiszállásával kapcsolatos költségeket megtéríteni.

7. § (1) A közszolgáltató az előzetes bejelentés alapján – a (2)-(3) bekezdésben foglalt esetek kivételével, továbbá kivéve, ha az ingatlantulajdonos a közműpótló létesítmény megközelíthetőségét, hozzáférhetőségét nem biztosítja – köteles a szennyvizet begyűjteni, az ingatlantulajdonostól átvenni, a közszolgáltatást ellátni.

(2) Ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató – a jogszabályi előírások figyelembevételével, megfelelő intézkedések mellett – annak elszállítását megtagadhatja.

(3) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását köteles megtagadni, ha a szennyvíz a kijelölt átadási helyen jogszabály alapján nem helyezhető el, továbbá, ha jogszabály ezt részére előírja. Egyebekben a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése, kizárólag jogszabályban meghatározott esetben szüneteltethető vagy korlátozható.

8. § (1) Mentesül a közszolgáltatás kötelező igénybevétele alól az ingatlantulajdonos, amennyiben a beépítetlen vagy használaton kívüli ingatlanán háztartási szennyvíz nincs vagy nem keletkezik, és ennek tényét a közszolgáltatónak írásban bejelenti, aki jogosult a bejelentett tény valóságtartalmát ellenőrizni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott ellenőrzést az ingatlantulajdonos tűrni köteles.


4.  A közszolgáltatási szerződés


9. § 1) A közszolgáltatás első igénybevételét megelőzően, de legkésőbb azzal egyidejűleg az ingatlantulajdonos vagy a közszolgáltató kezdeményezésére a közszolgáltatásra irányuló jogviszonyt írásba kell foglalni, amelynek során meg kell határozni:

  1. közszolgáltatásra irányuló jogviszony kezdő napját,
  1. a teljesítés helyét,
  2. a felek jogait és kötelezettségeit.
  3. a közszolgáltatási díjat és alkalmazásának feltételeit,
  4. a közszolgáltatási díj megfizetésének módját,
  5. a szerződés módosításának, felmondásának feltételeit.


5. Adatkezelés, adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettség


10. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak tizenöt napon belül bejelenteni személyes adatait (az ingatlantulajdonos neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve), ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik. A közszolgáltató jogosult az ingatlantulajdonos személyes adatait az e rendelet szerinti közszolgáltatás teljesítésével összefüggésben, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben meghatározottaknak megfelelően kezelni.

(2) Amennyiben az ingatlantulajdonos kötelezettsége a közszolgáltatás igénybevételére bármely ok miatt megszűnik, annak tényét a kötelezettség megszűnésétől számított tizenöt napon belül köteles írásban bejelenteni a közszolgáltató felé.

(3) Amennyiben az egyedileg azonosított ingatlantulajdonossal kapcsolatba hozható, a közszolgáltató személyes adatokként kezeli a közszolgáltatással érintett ingatlan tulajdonjogi helyzetére, valamint annak közműellátottságára vonatkozó adatokat is.

 (4) A közszolgáltató kizárólag a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításával kapcsolatos közszolgáltatás kialakítása és fenntartása céljából, az ingatlantulajdonossal fennálló kötelező közszolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony időtartama alatt, valamint e jogviszony megszűnését követően, a jogszabályokban előírt iratmegőrzési kötelezettség időtartama alatt kezelheti a közszolgáltatással érintett ingatlantulajdonos adatait.

(5) A közszolgáltató jogosult egyes, a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó részfeladatai tekintetében adatkezelőt, adatfeldolgozót megbízni, és a jogos igényeinek érvényesítése érdekében az (1)–(4) bekezdésben meghatározott adatokat hatósági, bírósági eljárások lefolytatása céljából, valamint a jogszabályban előírt esetben harmadik személynek átadni.

(6) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésével összefüggő nyilvántartását oly módon köteles kialakítani, hogy az ártalmatlanítási helyen ténylegesen elhelyezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége, minősége és származási helye aggálytalanul megállapítható legyen.

(7)[2] A közszolgáltatónak a tárgyévet követő év március 1. napjáig az elszállított és tisztítás céljára átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségéről a vízügyi hatóságnak és ingatlanonkénti bontásban a települési önkormányzatnak adatot kell szolgáltatnia.”


6. A közszolgáltatási díj


11. § (1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás igénybevételéért, az igénybevételt követően közszolgáltatási díjat köteles fizetni.

(2) A közszolgáltatási díj meghatározása az ingatlanon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége alapján, kéttényezős módon történik. A közszolgáltatási díj legmagasabb mértékét, az egységnyi díjtételt a rendelet melléklete tartalmazza.

(3) A közszolgáltatási díj meghatározása – a díj kiszámítására vonatkozó jogszabályi előírások alapján – általános forgalmi adó nélkül számított egységnyi díjtételekkel történik.

(4) Az ingatlanon elszállításra átvett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségét a közszolgáltató szállító gépjárművébe beépített szintmérő (szintjelző) alapján kell meghatározni.

(5) Az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díj összegét a közszolgáltató állapítja meg az e rendeletben foglaltaknak megfelelően. A közszolgáltató a számlát az elszállított háztartási szennyvíz mennyisége alapján, a díjfizetésre kötelezett ingatlantulajdonos számára a szolgáltatás nyújtását követően a szállító gépjárműbe beépített szintmérőn leolvasott szennyvízmennyiség után, az ingatlantulajdonos által a helyszínen igazolt munkalap alapján állítja ki.

(6) A közszolgáltatás elvégzését a közszolgáltató az igénybevevő aláírásával igazoltatni köteles. Az ingatlantulajdonos a fizetendő közszolgáltatási díjat a közszolgáltatás teljesítésével egyidejűleg kézpénzben köteles kiegyenlíteni.

(7) A közszolgáltatási díjat tartalmazó számla adataival és összegével kapcsolatban az ingatlantulajdonos a közszolgáltatónál írásban kifogást emelhet. A kifogásnak a számla kiegyenlítésére vonatkozó kötelezettség teljesítésére halasztó hatálya nincs. A kifogásra, annak kézhezvételétől számított 30 napon belül a közszolgáltató vagy megbízottja válaszolni köteles.

(8) A Képviselő-testület az üdülő- és ideiglenesen használt ingatlanokra eltérő szabályozást nem állapít meg, azokra e rendelet szabályait kell alkalmazni.



7. Záró rendelkezések


12. §  A rendelet 2015. április 15-én lép hatályba.



Madaras, 2015. március 5.



Juhász István                          Ispánovitsné Giszinger Klára

                              polgármester                                              jegyző


Kihirdetve: 2015. március 6.

           

                        Ispánovitsné Giszinger Klára

                                         jegyző

[1]

A rendelet szövegét a 2/2021. (III. 1.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2021. április 15-től

[2]

Beiktatta a 6/2015. (III. 26.) önkormányzati rendelet 1. §-a  Hatályos: 2015. április 15-től

Mellékletek